Stories

Μόουζες Οντουμπάγιο: Αυτή είναι η ιστορία του

Ο χαμός της μητέρας του που τον συγκλόνισε, οι σκοτεινές στιγμές των σοβαρών τραυματισμών, το γκολ στο Γουέμπλει και η επιστροφή στην ποδοσφαιρική ζωή για τον 29χρονο δεξιό μπακ που φέρνει ο Άρης.

Ο Μόουζες Οντουμπάγιο που έρχεται για τον Άρη κουβαλά μια ιδιαίτερη προσωπική ιστορία και μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες που συνθέτουν ένα προφίλ που δεν παραπέμπει στον κλασικό ποδοσφαιριστή.

Γεννήθηκε στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου, στο οποίο είχαν μετακομίσει οι γονείς του από τη Νιγηρία πριν από 30 χρόνια. Ήταν πολύ δεμένος με την μητέρα του την Έστερ που μάλιστα τον προέτρεψε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και τον στήριξε. Εργαζόταν ως νοσοκόμα αλλά δυστυχώς έφυγε άδικα από τη ζωή πριν 16 χρόνια από Μαλάρια (Ελονοσία) μετά από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην Γκάνα για να εκπαιδεύσει τον κόσμο να προστατευτεί από τις κοινές ασθένειες.

“Επέστρεψε στο σπίτι και την βλέπαμε να γίνεται όλο και πιο αδύνατη. Ήταν πολύ τραυματικό για όλους μας να την βλέπουμε να παλεύει με την ασθένεια. Ήθελε να θεραπευτεί στην Αφρική και πήγε να επισκεφτεί ένα γιατρό που της είχαν συστήσει στην Ουγκάντα. Δεν επέστρεψε ποτέ. Ήταν η τελευταία φορά που την είδα” θυμάται ο Οντουμπάγιο. Ήταν μόλις 13 ετών και όπως παραδέχτηκε αργότερα, ο θάνατός της τον επηρέασε βαθιά:

“Ήταν σαν να είχε ξεριζωθεί ένα κομμάτι από μέσα μου. Προσωρινά έχασα το ενδιαφέρον μου και για το ποδόσφαιρο αλλά ευτυχώς μετέτρεψα τη θλίψη σε κίνητρο να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και ένας καλύτερος άνθρωπος. Το θεωρώ κάτι σαν κληρονομιά απέναντι στη μητέρα μου”, λέει.

Από μαλάρια έχασε και τη θεία του και για αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια είναι ειδικός πρεσβευτής της οργάνωσης “Malaria No More UK”. Υποστηρίζει με κάθε τρόπο τις δράσεις της οργάνωσης γιατί: “ξέρω ότι η μητέρα μου θα ήταν πολύ περήφανη”.

Μόουζες Οντουμπάγιο: Αυτή είναι η ιστορία του

Ο 29χρονος δεξιός μπακ δεν είναι ένα όνομα άγνωστο σε όσους παρακολουθούν το αγγλικό ποδόσφαιρο. Έχει πολλά χρόνια εμπειρίας από League 1 και Championship και ίσως η εξέλιξή του να ήταν διαφορετική αν δεν τραυματιζόταν σοβαρά το καλοκαίρι του 2016 στο γόνατο σε ένα φιλικό της Χαλ με την Γκρίμσμπι. Προερχόταν από μια εκπληκτική χρονιά με 53 εμφανίσεις με την ομάδα του Στιβ Μπρους συντελώντας τα μέγιστα στην άνοδο στην Πρέμιερ με συμπαίκτες τότε τους Μαγκουάιρ και Ρόμπερτσον.

Άλλωστε για χάρη του ο Μπρους δαπάνησε 5 εκατ. λίρες το καλοκαίρι του 2015 για να τον πάρει από την Μπρέντφορντ με την οποία είχε κάνει 48 εμφανίσεις. Για δυο χρόνια το μόνο που έβλεπε ήταν τους τοίχους του γυμναστηρίου και των βοηθητικών γηπέδων σε μια προσπάθεια να επανέλθει:

“Υπήρξε μια περίοδος όταν είχα διαλύσει την επιγονατίδα μου που παρόλο που άκουγα τις συμβουλές των γιατρών και των φυσιοθεραπευτών δεν έβλεπα καμία βελτίωση. Σκέφτηκα ακόμη και να τα παρατήσω. Όμως πρέπει να περάσεις από αυτά τα σκοτεινά μονοπάτια για να απολαύσεις στη συνέχεια τις φωτεινές στιγμές” παραδέχεται γυρίζοντας τον χρόνο πίσω.



Μετά τη Χαλ, συνεργάστηκε ξανά με τον Στιβ Μπρους στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ, αλλά την πέτυχε σε μια δύσκολη περίοδο με συνεχόμενες αλλαγές προπονητών, ενώ και ο ίδιος ταλαιπωρήθηκε και πάλι από συνεχείς μυϊκούς τραυματισμούς. Το περασμένο καλοκαίρι η ΚΠΡ του έδωσε ένα συμβόλαιο μετά από δοκιμαστικό έξι εβδομάδων μετά από ένα φιλικό με την Γιουνάιτεντ που σκόραρε κιόλας. Ήταν η ομάδα που τον βοήθησε να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση του και το χαμόγελό του:

“Αισθάνομαι πολύ καλά. Έχω αυτοπεποίθηση και πίστη στις ικανότητές μου. Παίζω ξανά με το χαμόγελο στο πρόσωπό για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια” έλεγε το περασμένο καλοκαίρι. Είχε μια γεμάτη χρονιά με 33 εμφανίσεις, όντας συμπαίκτης με τον Αντρέ Γκρέι.

Το γκολ στο Γουέμπλεϊ

Ο Οντουμπάγιο έχει την τύχη να συγκαταλέγεται στους ποδοσφαιριστές που έχουν σκοράρει στον ναό του αγγλικού ποδοσφαίρου, το Γουέμπλεϊ. Το 2014 ως παίκτης της Λέιτον Όριεντ είχε σκοράρει το πρώτο και σέρβιρε το δεύτερο στο 2-2 απέναντι στη Ρόδεραμ στον τελικό για την άνοδο στην Τσάμπιονσιπ (την έχασαν στα πέναλτι).



Την επόμενη σεζόν βίωσε και πάλι στο Γουέμπλεϊ τον αποκλεισμό ως παίκτης της Μπρέντφορντ χάνοντας από την Μίντλεσμπρο. Τουλάχιστον πήρε το αίμα του πίσω το 2016 με την Χαλ

Σε σχέση με τον Εμπακατά, με τον οποίο θα κονταροχτυπηθούν για τη θέση στο δεξί άκρο, ο Οντουμπάγιο είναι σαφώς καλύτερος στο επιθετικό κομμάτι, χρησιμοποιώντας με την ίδια ευχέρεια και τα δυο πόδια και ελαφρώς πιο άρτιος τεχνικά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x