Stories

Το παραμύθι του Μπανζού δεν έχει δράκο αλλά… Premier League!

Κάποια παραμύθια έχουν αίσιο τέλος και κάποια άδοξο. Το πρώτο ισχύει για τον Πέλι Ράντοκ Μπανζού, ο οποίος ξεκίνησε από τα χαμηλά και έφτασε ως την Premier League παρέα με την Λούτον.

Η παραμυθένια ζωή του Πέλι Ράντοκ Μπανζού! Από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην Premier League! Ο 29χρονος χαφ αγωνίζεται με την φανέλα της Λούτον, η οποία ανέβηκε πρόσφατα στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και ο Κονγκολέζος αν μη τι άλλο δικαιούται να ζήσει αυτό το όνειρο.

Ένα όνειρο… ιστορικό, αφού έγινε ο πρώτος παίκτης που πέρασε από την National League στην Premier League με τον ίδιο σύλλογο! Ανεβαίνοντας τη μία κατηγορία μετά την άλλη, παρέα με τη Λούτον. Οι δύο πλευρές είναι συνυφασμένες η μία με την άλλη. Έχοντας χαράξει μια κοινή πορεία, από τα χαμηλά στα ψηλά.

«Είναι ένας τόσο σημαντικός άνθρωπος στην περιοχή και ένας απίστευτος χαρακτήρας, του αξίζει. Πρέπει να το κάνουμε πραγματικότητα για την ομάδα, αλλά θα ήταν υπέροχο και για εκείνον. Είναι η καρδιά της ομάδας γιατί είναι εδώ τόσο καιρό, ένας τίμιος τύπος, πολύ εργατικός και εξελίσσεται. Θα ήταν απίστευτο να ανέβει άλλη μία κατηγορία», δήλωσε πριν τον τελικό ανόδου απέναντι στην Κόβεντρι ο τεχνικός της Λούτον, Ρομπ Έντουαρντς.

Διότι η ομάδα και η πόλη ζούσαν για αυτό το ματς και την ιστορική επιστροφή τους στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά την ίδια ώρα ήθελαν να βοηθήσουν και ένα «δικό τους παιδί», που έχει μοχθήσει γι’ αυτούς! «Πρέπει να απολαμβάνεις τη ζωή. Ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει. Ζήσε τη ζωή στο έπακρο κάθε μέρα και αν κάποιος χρειάζεται να ανέβει ψυχολογικά, προσπαθώ να τον βοηθήσω να το κάνει. Προσπαθώ να φτιάχνω τη διάθεση στον κόσμο όλη την ώρα, αυτός ο χαρακτήρας είμαι», είχε πει σε συνέντευξή του ο Μπανζού, σκιαγραφώντας τον χαρακτήρα του.



«Είναι τρελό που ήμασταν και οι δύο στη Γουέστ Χαμ και τώρα ένα παιχνίδι μακριά από την Premier League, οπότε ήταν ένα πραγματικό ταξίδι μαζί του», είχε συμπληρώσει ο Νταν Ποτς. Ποιος είναι αυτός; Υπήρξε συμπαίκτης με τον Ντανζού στην Γουέστ Χαμ και… παρέα κέρδισαν την άνοδο με την Λούτον στην κορυφαία κατηγορία.

Ο Μπανζού βρέθηκε στη Λούτον το 2013 ως δανεικός από τις ακαδημίες της Γούεστ Χαμ. Από τότε δεν ξανάφυγε, παρέμεινε ακόμα και σε πολύ δύσκολες στιγμές. Στιγμές όταν η ομάδα λόγω οικονομικών ατασθαλιών έπεσε από την 2η κατηγορία στην 5η. Μετά τη νίκη της ομάδας του επί της Κόβεντρι, ο 29χρονος δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που γινόταν.

«Νιώθω σαν να έχω ολοκληρώσει το ποδόσφαιρο, φίλε! Θα αποσυρθώ το καλοκαίρι, τελείωσα! Ήταν ένα ταξίδι. Πέρασα τα πάνω και τα κάτω, αλλά πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου και να 'μαι εδώ, παίκτης της Premier League», ήταν τα λόγια του.

Πόσο δίκιο έχει! Αυτή η φράση «ολοκλήρωσα το ποδόσφαιρο» είναι πέρα για πέρα αληθινή. Από τα χαμηλά, από το ερασιτεχνικό στο κορυφαίο επίπεδο! Αν δεν είναι αυτό όνειρο τότε τι είναι άραγε; Αν αυτό δεν δείχνει τον δρόμο στους νέους και σε κάνει να πιστεύεις στα όνειρά σου, τότε ποιο;

Από πολύ μικρός ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο, τα οποία τα έκανε στην Μπόρεχαμ Γουντ ενώ μέτρησε και 13 συμμετοχές στην Nations League. Ύστερα ήρθε η Γούεστ Χαμ και μετά από δοκιμαστικά που πέρασε υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Ωστόσο ο 2013 αφού είδε ότι δεν παίρνει χρόνο συμμετοχής αποχώρησε και στον δρόμο του ήρθε η Λούτον. Αρχικά ο αγγλικός σύλλογος τον πήρε ως δανεικό και στην συνέχεια τον αγόρασε. Στο τέλος εκείνης της σεζόν, στη Λούτον πανηγύριζαν την άνοδο στην Football League (EFL), δηλαδή στις επαγγελματικές κατηγορίες. Με την ομάδα να έχει κερδίσει 30 από τους 46 αγώνες της, μαζεύοντας 101 πόντους, 19 περισσότερους από τη δεύτερη Κέμπριτζ Γιουνάιτεντ.

Μπανζού: H φοβερή ιστορία του παίκτη της Λούτον

«Όταν εγκαταλείπεις τη Γουέστ Χαμ, σκέφτεσαι ''ω, εδώ είμαι εκτός επαγγελματικών πρωταθλημάτων''. Αλλά κατάφερε να κερδίσω την άνοδό μου την πρώτη σεζόν που ήμουν εδώ και αυτό ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα», είπε στο «BBC Three Counties Radio» ο Κονγκολέζος με αγγλικό διαβατήριο χαφ, ενθυμούμενος εκείνη την περίοδο.

Τα «σφυριά» έκαναν κίνηση αργότερα να τον ξαναπάρουν, όταν είχε δείξει τις ικανότητές του, αλλά είχαν… αργήσει. Ο ίδιος, βέβαια, ίσως να αρνιόταν και λόγω συναισθήματος. Παρότι είχε παρελθόν στην ομάδα, η καρδιά του ανήκει σε μια άλλη ομάδα του Λονδίνου: Στην Άρσεναλ!

Την πρώτη του σεζόν αγωνίστηκε σε 24 παιχνίδια και βοήθησε την ομάδα να ανέβει στην League Two και έπειτα από τέσσερα χρόνια εκεί, κατάφερε να ανέβει με την ομάδα του στην League One. Ο Μπανζού έλειψε έναν χρόνο λόγω τραυματισμού, ωστόσο η Λούτον δεν σκέφτηκε στιγμή να τον πουλήσει. Και από ό,τι φάνηκε έκανε κάτι παραπάνω από καλά.

Το 2019 η Λούτον ανέβηκε στην Championship και ο Μπανζού ήταν ο μόνος πιστός στρατιώτης που ακολούθησε την ομάδα μέχρι εδώ, όπου κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Κόβεντρι και να φτάσει στην Premier League!

«Είμαι παίκτης της Premier League. Σας είπα ότι θα κάνουμε ένα πάρτι όλο το καλοκαίρι στο Λούτον»… Τα λόγια του, αποτυπώνουν τη χαρά του και το πανηγυρικό κλίμα σε όλη την πόλη. Διότι το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή πραγματοποιείται μέσα από τον Μπανζού…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x