Stories

Μπράντον Νάιτ: Η ιστορία του «μπομπέρ» που θέλει να απογειώσει την ΑΕΚ

Η ΑΕΚ κάνει δικό της τον Μπράντον Νάιτ και το sport-fm.gr παρουσιάζει το προφίλ του άλλοτε ΝΒΑερ με την ιδιαίτερη ιστορία.

Η ΑΕΚ Betsson τάραξε και πάλι τα νερά φέρνοντας στην Ελλάδα ένα ακόμη μεγάλο όνομα με αξιοσημείωτη καριέρα στο ΝΒΑ. Με την ελπίδα πως θα είναι πολύ πιο επιδραστικός από τον Μπεν ΜάκΛεμορ, ο Μπράντον Νάιτ έρχεται για να ανεβάσει επίπεδο τη γραμμή γκαρντ της «Ένωσης» προσφέροντας κυρίως σκορ. Ποιος είναι όμως ο 32χρονος γκαρντ (1,88μ.); Από τα όργια στο κολέγιο, τις μεγάλες αλλά και τις ατυχείς βραδιές στο ΝΒΑ, την κατάρα των τραυματισμών, μέχρι το καταφύγιο στο Πουέρτο Ρίκο, το sport-fm.gr παρουσιάζει την ιστορία του νέου άσου της «Ένωσης».

Τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά


Κανείς παίκτης δεν μπορεί να έχει 451 ματς καριέρας στο ΝΒΑ χωρίς να έχει ποιότητα και ο Μπράντον Νάιτ δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο Αμερικανός γκαρντ διακρίνεται κυρίως για την ικανότητά του στο σκοράρισμα έχοντας 14 πόντους κατά μέσο όρο στις συνολικά εννιά σεζόν που πέρασε στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.



Είναι ταχύτατος με την μπάλα στα χέρια και ικανότατος στο fast break, πολύ καλός σε σουτ από ντρίμπλα κυρίως από μέση απόσταση, ενώ στο τρίποντο είναι… streaky, δηλαδή μπορεί στη μέρα του να μην αστοχεί ποτέ, αλλά και κάποιες βραδιές να είναι άστοχος. Στην καριέρα του στο ΝΒΑ σούταρε με 35,2% πίσω από τα 7,25μ. έχοντας όμως φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια, ωστόσο στην τελευταία του ομάδα, στο Πουέρτο Ρίκο, είχε 38,1%.

Του αρέσει να διεισδύει αλλά όχι τόσο να τελειώνει τις φάσεις σε… traffic, αφού δεν είναι ιδιαίτερα δυνατός στον κορμό του για να απορροφά την επαφή με πιο μεγαλόσωμους αντιπάλους, γκαρντ ή ψηλούς.

Έχει την στόφα του ηγέτη και δεν θα διστάσει να πάρει το τελευταίο σουτ, αλλά υστερεί δημιουργικά όσο και στο shot selection, επιλέγοντας συχνά όχι την καλύτερη δυνατή επιλογή αλλά κάποιες πιο εξεζητημένες.

Στο αμυντικό κομμάτι είναι αρκετά συνεπής και σε αυτό τον βοηθούν τα μακριά του χέρια και η έκρηξη που έχει στα πόδια, έστω κι αν δυσκολεύεται κόντρα σε μεγαλύτερα κορμιά.

Ένα ζήτημα αφορά στην απραξία του, αφού το τελευταίο επίσημο ματς που έδωσε, ήταν στο Πουέρτο Ρίκο στις 30 Ιουνίου. Δηλαδή είναι πλέον πάνω από έξι μήνες ανενεργός, παρότι-ασφαλώς-προπονείται μόνος του.

Μπράντον Νάιτ: Η ιστορία του «μπομπέρ» που θέλέι να απογειώσει την ΑΕΚ

Έλαμψε από μικρός


Ο Μπράντον Νάιτ έδειξε από πολύ μικρός την κλίση του στο μπάσκετ και από λυκειόπαιδο ακόμη είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων κολεγίων που έκαναν… ουρά για να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες του. Εξαιρετικός μαθητής αλλά και πολύ εργατικός στην προπόνηση, ο γεννημένος στην πόλη Μάργκεϊτ της Φλόριντα στις 2 Δεκεμβρίου του 1991 άσος πήρε τις κατάλληλες βάσεις από τους γονείς του. Ο πατέρας του δούλευε 12ωρες βάρδιες στον σιδηρόδρομο για να παρέχει στην οικογένειά του τα προς το ζην και ήταν το κατάλληλο πρότυπο για τον μικρό Μπράντον.

To 2010 στο McDonalds All American Game, με τη συμμετοχή των κορυφαίων ταλέντων της χώρας, μπορεί να είχε μόλις 9 πόντους με 3/11 σουτ, ωστόσο με δικό του buzzer beater τρίποντο η ομάδα της Δύσης είχε νικήσει 107-104 την Ανατολή του Κάιρι Ίρβινγκ.



Φοβερός ως freshman


Τελικά ο Μπράντον Νάιτ επέλεξε το φημισμένο κολέγιο του Κεντάκι και έλαμψε αμέσως. Σε 38 εμφανίσεις στη μία και μοναδική του σεζόν στο NCAA είχε 17,3 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4,2 ασίστ κατά μέσο όρο με 42% στα σουτ και 38% στα τρίποντα, ενώ είχε γίνει ρέκορντμαν πρωτοετής στο κολέγιό του σε πόντους (657), τρίποντα (87) και παιχνίδια με 20+ πόντους (14).

Πέρα από αριθμούς έδειξε τα ηγετικά του χαρακτηριστικά στην τελική φάση του NCAA Tournament αφού πέτυχε τα νικητήρια καλάθια κόντρα στο Πρίνστον στη φάση των «64» και το Οχάιο στη φάση των «16». Οδήγησε την ομάδα του στο Final 4 και παρά τους 22 πόντους του στον ημιτελικό απέναντι στο North Carolina, το Κεντάκι έχασε με 56-55 από το Κονέκτικατ των… Κέμπα Γουόκερ, Σαμπάζ Νέιπιερ και Νιλς Γκιφάι, που πλέον παίζουν στην Ευρωλίγκα.



Κατευθείαν στο ΝΒΑ και πάνω από τεράστια ονόματα


Ο Μπράντον Νάιτ ήταν φυσιολογικό να εγκαταλείψει το κολέγιο μετά την πρώτη του σεζόν και να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ. Οι Πίστονς τον επέλεξαν στο νούμερο 8 στην «τάξη» του 2011, που είχε στην κορυφή τον Κάιρι Ίρβινγκ, στο «2» τον άλλοτε πράσινο Ντέρικ Γουίλιαμς, στο «3» τον Τούρκο Ενές Καντέρ και παίκτες όπως οι Γιόνας Βαλαντσιούνας (5), Γιαν Βέσελι (6), Τζίμερ Φριντέτ (10), Κλέι Τόμπσον (11), Κογουάι Λέοναρντ (15), Νίκολα Μίροτιτς (23) και… Τζίμι Μπάτλερ (30).

Η πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ ήταν πολύ καλή, με 12,8 πόντους, 3,8 ασίστ και 3,2 ριμπάουντ σε 66 συμμετοχές (60 ως βασικός), με αποτέλεσμα να επιλεγεί στην κορυφαία πεντάδα των ρούκι. Ανάλογη ήταν και η δεύτερη σεζόν του στο Ντιτρόιτ, ωστόσο μετά την ολοκλήρωσή της οι Πίστονς αποφάσισαν-σε μια κίνηση που δεν δικαιώθηκε επ’ ουδενί-να τον δώσουν με ανταλλαγή μαζί με τον… Κρις Μίντλετον και τον Βιάτσεσλαβ Κραβτσόφ στους Μπακς για να πάρουν τον Μπράντον Τζένινγκς.



Σε λάθος σημείο, σε λάθος τάιμινγκ


Μια από τις πιο άτυχες στιγμές της καριέρας του Μπράντον Νάιτ στους Πίστονς ήταν σε ένα παιχνίδι απέναντι στους Κλίπερς, όταν βρέθηκε στο διάβα του ο πελώριος ΝτιΆντρε Τζόρνταν που κάρφωσε πάνω στη μάταια προσπάθεια του βραχύσωμου γκαρντ να τον σταματήσει και τον γκρέμισε στο παρκέ. Η συγκεκριμένη φάση θεωρείται από πολλούς ένα από τα κορυφαία καρφώματα ever στο ΝΒΑ, ενώ χαρακτηρίστηκε από αμερικανικά ΜΜΕ με μεγάλη δόση υπερβολής ως «ο... θάνατος του Μπράντον Νάιτ». O ίδιος πάντως είχε αντιμετωπίσει με χιούμορ το... πάθημά του γράφοντας στο Twitter «... δεν υπήρχε στο scouting ότι οι Κλίπερς πετάνε λόμπες».



Παρέα με τον Γιάννη αλλά για λίγο και το ματς που από μοιραίος έγινε ήρωας


Ο Μπράντον Νάιτ έμεινε για μιάμιση σεζόν στο Μιλγουόκι, όπου έφτασε μαζί με τον ρούκι τότε Γιάννη Αντετοκούνμπο. Σε 124 παιχνίδια με τους Μπακς είχε 17,9 πόντους, 5,2 ασίστ και 3,9 ριμπάουντ σε 33 λεπτά ανά αγώνα. Στην… ιστορία έχει μείνει το παιχνίδι με τους Νετς στο Μπρούκλιν στις 19 Νοεμβρίου του 2014, όταν έκλεψε την μπάλα αλλά αστόχησε σε ανενόχλητο λέι απ στην εκπνοή, ωστόσο ο ίδιος έστειλε το παιχνίδι στη δεύτερη παράταση με τρίποντο λίγο μετά και στο τέλος η ομάδα του κέρδισε.





Οι τραυματισμοί τού έκοψαν τη φόρα


Παρά την καλή παρουσία του στους Μπακς, τον Φεβρουάριο του 2015 έφυγε με ανταλλαγή στους Σανς, αλλά κάπου εκεί άρχισαν τα προβλήματα των τραυματισμών. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε τέσσερις επεμβάσεις, ανάμεσα στις οποίες και μία για ρήξη χιαστού, η οποία είχε επιπλοκές με μόλυνση και τον κράτησε εκτός δράσης για περίπου 700 μέρες! Παρότι έβρισκε πάντα τον τρόπο να επιστρέφει δυνατός, δεν μπόρεσε να ανακτήσει ποτέ το προ τραυματισμών στάτους του. Μετά από μιάμιση σεζόν στο Φίνιξ, έπαιξε για άλλες τρεις χρονιές στο ΝΒΑ, σε Ρόκετς, Καβαλίερς, Πίστονς και Μάβερικς, αλλά χωρίς χρόνο ή ρόλο. Τη σεζόν 2021/22 πήρε την τελευταία του γεύση από τη λίγκα παίζοντας σε πέντε ματς με τους Μάβερικς με δύο δεκαήμερα συμβόλαια, ενώ στο μεσοδιάστημα πέρασε και από την G League.

Το «σωσίβιο» από το Πουέρτο Ρίκο


Χωρίς προτάσεις από το ΝΒΑ, τον Μάρτιο του 2023 ο Μπράντον Νάιτ πήρε την απόφαση να μετακομίσει στο Πουέρτο Ρίκο υπογράφοντας στους Πιράτας ντε Κεμπραντίγιας μαζί με έναν ακόμη πρώην ΝΒΑερ, τον σέντερ Χασάν Γουάιτσαϊντ. Αναδείχθηκε MVP και πρώτος σκόρερ της λίγκας έχοντας 24,4 πόντους (83,8% στις βολές, 38,1% στα τρίποντα), 5 ασίστ, 4,4 ριμπάουντ, 1,3 κλεψίματα και 2,9 λάθη σε 33,3 λεπτά κατά μέσο όρο και συνολικά 36 εμφανίσεις, ωστόσο η ομάδα του αποκλείστηκε στα προημιτελικά των playoffs με 4-2, με τον ίδιο να μετρά 18,2 πόντους, 3,3 ριμπάουντ και 4,1 ασίστ στη συγκεκριμένη σειρά απέναντι στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Χιγάντες ντε Καρολίνα.



Θρήσκος με περιουσία και προσεχώς… πατέρας


Εκτός παρκέ, ο Μπράντον Νάιτ έχει καλή φήμη. Είναι πολύ θρήσκος, με συνεχείς αναφορές στο Θεό στις αναρτήσεις του, ενώ παρότι το ΝΒΑ είναι ένα όνειρο που τελείωσε, ο ίδιος δηλώνει πως θα συνεχίσει να παίζει μπάσκετ για όσο μπορεί γιατί αγαπά πραγματικά το παιχνίδι. Άλλωστε μέσω αυτού έχει καταφέρει να δημιουργήσει και μια αξιοσημείωτη περιουσία έχοντας κερδίσει από τα συμβόλαιά του στο ΝΒΑ 82 εκατ. δολάρια.

Το 2020, εν μέσω καραντίνας, παντρεύτηκε την αγαπημένη του, Ρέιτσελ, η οποία είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και σύντομα θα υποδεχτούν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, που θα είναι αγοράκι.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x