Stories

Η λατρεία Νεστορίδη για την ΑΕΚ: Οι φορές που αψήφησε την υγεία του και η ατάκα για το νέο γήπεδο

Μεγάλοι ποδοσφαιριστές υπήρξαν πολλοί. Ελάχιστοι όμως με τέτοια αγάπη για την ομάδα τους, όπως ο Κώστας Νεστορίδης για την ΑΕΚ.

Ο Κώστας Νεστορίδης ήταν κάτι πολύ μεγαλύτερο από απλά ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της ΑΕΚ. Αυτό που τον έβαλε στις καρδιές των φίλων της ομάδας, πέρα από τα αμέτρητα γκολ ή από τους τίτλους και τις στιγμές που της χάρισε, είναι πως μέχρι και στα 93 του και παρά τα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ήθελε να είναι πάντα κοντά στην «Ένωση» αψηφώντας τους γιατρούς.

ΑΕΚ από... επιλογή

Οι κορυφαίες ομάδες της εποχής διεκδικούσαν τον Κώστα Νεστορίδη. Ο Ολυμπιακός τον θεωρούσε δικό του, αλλά το πεπρωμένο του ήταν η ΑΕΚ. Έστω κι αν χρειάστηκε να μείνει εκτός σχεδόν για δύο σεζόν, επειδή ο Πανιώνιος αρνείτο να τον αφήσει να φύγει. «Οι γονείς μου ήταν πρόσφυγες, είχαν έρθει από την Τουρκία και ήθελαν να πάω στην ΑΕΚ. Μου έλεγαν "θα παίξεις σε προσφυγικό σωματείο". Έπαιξα στην ΑΕΚ και την αγάπησα, το ίδιο θα μπορούσε να γίνει αν είχα πάει αλλού. Όταν παίζεις σε μια ομάδα δένεσαι και την αγαπάς περισσότερο. Οι γονείς μου ήταν πρόσφυγες και ήθελαν να πάω εκεί», είχε πει.

Ο υπεύθυνος για την αρπαγή ήταν ο τότε αντιπρόεδρος της ΑΕΚ, Δημήτρης Σεβαστάκης. «Σε μια εποχή,όπου δεν υπήρχαν λεφτά στο ποδόσφαιρο, μου πήρε το μαγαζί, το σπίτι από πάνω, έβαλε τον αδερφό μου που ήταν τσαγκάρης στο εργοστάσιό του να δουλεύει, με πήγε μαζί με τη γυναίκα του και τη γυναίκα μου σε όλη την Ευρώπη, με γύρισε ταξίδια! Και με πάντρεψε! Αυτός τα έκανε όλα», είχε πει για τον άνθρωπο που τον πήγε στην ΑΕΚ και τον έδεσε για πάντα μαζί της.

Ο υποβιβασμός που τον «λύγισε»

Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ το 2013 ήταν μια από τις χειρότερες μέρες στη ζωή του Κώστα Νεστορίδη. Τα δάκρυά του ενώθηκαν με αυτά χιλιάδων φίλων της ομάδας που έβλεπαν την ταλαιπωρημένη από κακές διοικήσεις «Ένωση» να πέφτει για πρώτη φορά στην ιστορία της και το μέλλον της να προδιαγράφεται ζοφερό.

«Η ΑΕΚ είναι θρησκεία, έχει 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και Πόντιους. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όποιος έμπαινε στην ομάδα κοίταζε το συμφέρον του. Η επόμενη μέρα θα αργήσει, γιατί είναι τόσα τα χρέη που δεν υπάρχουν άνθρωποι να αναλάβουν την ομάδα. Δεν μπαίνει κανένας. Εγώ θυσίασα πολλά πράγματα για να σηκώσω την ΑΕΚ. Όταν πήγα στην ομάδα ήταν στα τελευταία σκαλοπάτια του πρωταθλήματος και την πήγαμε με τους συμπαίκτες μου στην κορυφή. Είναι ντροπή που αυτή η ιστορική ομάδα θα βρεθεί σε ερασιτεχνική κατηγορία, αλλά εγώ θα είμαι εκεί, δίπλα της», είχε πει τότε βουρκωμένος. Και πράγματι, ήταν εκεί, ακόμη και στα... χωράφια της Γ' Εθνικής.



Το κλάμα που συγκλόνισε όταν η ΑΕΚ... επέστρεφε

Στις 11 Μαρτίου του 2015, όταν η ΑΕΚ αγωνιζόταν ακόμη στην δεύτερη κατηγορία έχοντας κάνει το... restart της έναν χρόνο πριν από την Γ' Εθνική, υποδεχόταν τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ στον επαναληπτικό προημιτελικό του Κυπέλλου. Με… ώθηση πάντα την αγάπη για την ομάδα, αλλά και αποστολή να συγκρατήσουν την ορμή του κόσμου για να αποφευχθούν πιθανά παρατράγουδα, παίκτες-θρύλοι της «Ένωσης» παρέλασαν πριν τη σέντρα από τον στίβο του γηπέδου και γνώρισαν την αποθέωση. Ανάμεσά τους Μαύρος, Μανωλάς, Σεραφείδης, Παπαϊωάννου, Σταματιάδης, Γεωργαμλής, αλλά και ο μεγάλος Κώστας Νεστορίδης, ο οποίος «έσπασε» από τις εκδηλώσεις λατρείας του κόσμου και έβαλε τα κλάματα.

Νεστορίδης: Η λατρεία του για την ΑΕΚ

Πώς βγήκε το «Σαν το Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει»

Δεν είναι πολλοί οι ποδοσφαιριστές που έχουν γίνει τραγούδι. Ο Κώστας Νεστορίδης το πέτυχε κι αυτό χάρη σε μια προφητεία του. Στις 10 Ιανουαρίου 1960 στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό. Την παραμονή του αγώνα, ο «Νέστορας είχε πει στην «Αθλητική Ηχώ» ότι θα σκόραρε και ότι θα έστελνε την μπάλα σε συγκεκριμένο σημείο. Όπως και έγινε! Η ΑΕΚ κέρδισε 1-0 με τον Νεστορίδη να βγαίνει αληθινός σκοράροντας απέναντι στον μεγάλο Σάββα Θεοδωρίδη και η ιστορία έγινε τραγούδι με δημιουργό τον Βαγγέλη Περπινιάδη. «Να, τώρα έπεσε το μάτι μου σε μια φωτογραφία στον τοίχο που είμαι με τον Σάββα Θεοδωρίδη. Έπαιζε ΑΕΚ- Ολυμπιακός και μας είχαν πάει την προηγούμενη μέρα στο γήπεδο για φωτογραφίες. Και του λέω του Σάββα "κοίτα τη γωνία εκεί ψηλά, εκεί θα σου το στείλω". Τα έχασε ο Σάββας. Με έπιασε ο φακός να του δείχνω τη γωνία. Και έτσι έγινε, εκεί του το έβαλα. Και βγήκε το τραγούδι, ολόκληρο τραγούδι, που έλεγε "Σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει, να λέει πως η μπάλα εκεί θα καρφωθεί"»!



Δίπλα σε όλα τα αθλήματα, παρών και το 1968

Η αγάπη του Κώστα Νεστορίδη για την ΑΕΚ δεν περιοριζόταν στην ποδοσφαιρική ομάδα, για την οποία είχε κατέβει ακόμη και σε συλλαλητήριο για το γήπεδο. Συχνά-πυκνά παρακολουθούσε και άλλα τμήματα της ομάδας, ενώ ήταν παρών και στον ιστορικό θρίαμβο της ομάδας μπάσκετ, όταν κατέκτησε το 1968 στο Καλλιμάρμαρο το Κύπελλο Κυπελλούχων. «Ήμουν κάτω από την μπασκέτα. Κανονικά δεν επιτρεπόταν να κάθεται κανένας εκεί, αλλά εμένα με άφησαν», είχε πει για την εξέχουσα θέση από την οποία πανηγύρισε το πρώτο διεθνές τρόπαιο της Ελλάδας.

Δημιούργησε... χιλιάδες ΑΕΚτσήδες, μεταξύ αυτών και τον Μελισσανίδη

Δεν είναι υπερβολή. Ο Κώστας Νεστορίδης και όσα μαγικά έκανε στα γήπεδα είχαν άμεσο αντίκτυπο στη... δημογραφική εκτόξευση του αριθμού των φίλων της ΑΕΚ πανελληνίως. Ακόμη και ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης παραδέχτηκε πως ο «Νέστορας» τον έκανε φίλο της ΑΕΚ. «Από σένα έγινα ΑΕΚ», είχε πει προ λίγων μηνών στην κοπή πίτας παλαιμάχων της «Ένωσης» προκαλώντας τη συγκίνηση του θρύλου της ομάδας. Άλλωστε με τον ισχυρό άνδρα της ΑΕΚ πέρα από την αγάπη για τον Δικέφαλο Αερό συνδέει και η ποντιακή καταγωγή. Μάλιστα, ο «Νέστορας» είχε προτείνει το νέο γήπεδο της ομάδας να ονομαστεί «Δημήτρης Μελισσανίδης» θεωρώντας το αφεντικό της ΠΑΕ ιστορικό ευεργέτη της ομάδας.



Η προφητική ατάκα και η συγκίνηση στα εγκαίνια

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους θρύλους της ΑΕΚ, με αποκορύφωμα τον Στέλιο Σεραφείδη, ο Κώστας Νεστορίδης είχε την τύχη να κρατηθεί στη ζωή για να προλάβει να μπει στο νέο γήπεδο της ομάδας και να μη μείνει με αυτό το μαράζι. Είναι κάτι που καρτερούσε για χρόνια και του έδινε κουράγιο. «Μακάρι με τη Βοήθεια Τού Θεού να μπορέσω να μπω στο γήπεδο. Να φιλήσω το χορτάρι, να προσκυνήσω τον Δικέφαλο Αετό και μετά ας με πάρει Ο Θεός!», είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 2022 με αφορμή τα γενέθλια της «Ένωσης» μετρώντας από τότε αντίστροφα για τη μεγάλη ώρα.

Παρότι είχε ένα μικρό ατύχημα από πτώση λίγες μέρες πριν τη μεγάλη γιορτή… σιγά μην την έχανε. «Και σου είπα προχθές ‘πρόσεχε μια εβδομάδα έμεινε’.... Εσύ ήθελες να πάς να δεις τούς φίλους σου στο καφενείο... Ξέφυγες με μία ντρίπλα από την μαμά.... και καθώς πήγαινες έπεσες και χτύπησες... και σού λέω ‘τώρα πώς θα πάς στα εγκαίνια;’ Και μου λες ‘και σε φορείο επάνω να είμαι θα πάω....’!!!», έγραψε τότε ο γιος του, Γιώργος, στο Facebook.

Στα εγκαίνια δεν θα μπορούσε να λείψει. Έστω και με αμαξίδιο μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ως ένας από τους θρύλους της ομάδας που τιμήθηκαν. Όλο το γήπεδο σηκώθηκε στο πόδι για να τον τιμήσει και ο ίδιος δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα χαράς που έτρεχαν από το πρόσωπό του. «Θα το θυμάμαι μέχρι να πεθάνω», ήταν τα λόγια του.



ΑΕΚ... μέχρι τέλους

Μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του ο Κώστας Νεστορίδης δεν έχανε στιγμή από την αγαπημένη του ΑΕΚ. Στις 9 Νοεμβρίου είχε ένα ατύχημα στο σπίτι του πέφτοντας και χτυπώντας στο κεφάλι. Την ώρα εκείνη έπαιζε η «Ένωση» με την Μαρσέιγ στην Opap Arena. «Όταν τον πήρε το ασθενοφόρο, ο οδηγός τού λέει "Κύριε Κώστα, χάνουμε 1-0". Τότε εκείνος, αν και πονούσε σέ όλο του τον σώμα, γυρνάει και τού λέει "στο δεύτερο ημίχρονο θα τους κερδίσουμε"», είχε αποκαλύψει ο γιος του.

«Την ΑΕΚ δεν την αφήνω… Τους ανθρώπους μπορεί να τους αφήσω, αλλά την ομάδα ποτέ! Δεν χάνω αγώνα. Θα είμαι πάντα πρώτος στο γήπεδο», είχε πει σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της ζωής. Και κάτι μας λέει ότι και τώρα, από εκεί ψηλά, θα συνεχίσει να μη χάνει παιχνίδι της αγαπημένης του ΑΕΚ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x