Stories

«Έμπαινε Γιούτσο…»: Ο Νίκος Γιούτσος ήταν, είναι και θα είναι ένας θρύλος του ποδοσφαίρου και του Ολυμπιακού!

Ο σπουδαίος Νίκος Γιούτσος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη στο ποδόσφαιρό μας, στο οποίο θεωρείται ένας από τους κορυφαίους που πέρασαν και θα περάσουν ποτέ.

Ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα και τον Ολυμπιακό, ο Νίκος Γιούτσος, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, βυθίζοντας τον χώρο του αθλητισμού σε θλίψη. Το sport-fm.gr κάνει μια αναδρομή στην καριέρα αυτού του ξεχωριστού ποδοσφαιριστή.

Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1942 και σε ηλικία έξι ετών βρέθηκε στη Βουδαπέστη, καθώς τα μέρη στα οποία γεννήθηκε ήταν ανδροκρατούμενα και είχαν διώξει κόσμο καθώς βομβαρδίζονταν.

«Με το ζόρι δεν πήρανε κανέναν εκεί! Μας πήρανε για να μη σκοτωθούμε, γιατί μας βομβαρδίζανε. Και είπαν ότι πρόχειρα θα φεύγαμε και σύντομα θα γυρίζαμε πίσω. Αλλά δεν γυρίσαμε. Επικρατήσανε οι άλλοι. Ο κυβερνητικός στρατός», είχε αναφέρει σε μια συνέντευξή του.

Σε ηλικία 15 ετών φόρεσε τη φανέλα της ελληνικής ομάδας Όλυμπος και λίγο αργότερα της Τσέπελ. Ο ομοσπονδιακός τότε προπονητής της Ουγγαρίας πρότεινε στον Νίκο Γιούτσο να πάρει την υπηκοότητα για να παίξει στην εθνική, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε. Το ταλέντο είχε αρχίσει να ξεχωρίζει και όπως ήταν λογικό είχε μπει στο… μάτι αρκετών.

Νίκος Γιούτσος: Αφιέρωμα στη ζωή και στην καριέρα του

Πως κατέληξε όμως να αγωνίζεται στον Ολυμπιακό και να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του συλλόγου; Ο γραμματέας της ελληνικής Πρεσβείας της Βουδαπέστης είχε έρθει στην Αθήνα για μια χειρουργική επέμβαση στον γιατρό Βασίλη Χατζηγιάννη, ο οποίος ήταν παράγοντας της ΑΕΚ. Αμέσως κινήθηκαν οι διαδικασίες για να αποκτηθεί ο Γιούτσος. Ωστόσο, για τον παίκτη είχε μάθει τότε και ο εκδότης της εφημερίδας «Φως των Σπορ», Θεόδωρος Νικολαΐδης και σε συνεργασία με ανθρώπους του Ολυμπιακού ήρθαν σε επαφή μαζί του. Σε όλα αυτά έπαιξε ρόλο πως ο Ολυμπιακός είχε και Ούγγρο προπονητή τότε, οι διασυνδέσεις του με τη χώρα του όπως ήταν λογικό ήταν μεγάλες, ενώ το λιθαράκι του έβαλε και ο Άρης Χρυσαφόπουλος που βρισκόταν στη διοίκηση του συλλόγου και είχε στενές σχέσεις με υψηλόβαθμα μέλη του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ουγγαρίας. Ο Νίκος Γιούτσος τελικά φόρεσε την «ερυθρόλευκη» φανέλα και όλα τα άλλα έμειναν στην ιστορία.

Οι δυσκολίες και τα εμπόδια μέχρι να έρθει η επιτυχία



Ήταν 22 ετών όταν ήρθε στον Ολυμπιακό, ωστόσο μέχρι να γυρίσει στην Ελλάδα αντιμετώπισε αρκετά εμπόδια. Ο Νίκος Γιούτσος δεν γνώριζε καλά ελληνικά και ό,τι είχε μάθει το είχε μάθει μέσα από τις εφημερίδες. Στην συνέχεια το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν έδινε βίζα στον Γιουτσώφ όπως τον έλεγαν στην Ουγγαρία και ο Ολυμπιακός τον έφερε με διαβατήριο μιας χρήσης. Όταν έφτασε τελικά στην Ελλάδα ο Γιούτσος έχοντας συνηθίσει τόσα χρόνια στο εξωτερικό ήθελε να φύγει και επιχείρησε να βγάλει εισιτήριο να γυρίσει πίσω, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ δυνατόν.

«Είχα μάθει άλλο ποδόσφαιρο, έπαιζα άλλο ποδόσφαιρο. Όταν πρωτοήρθα εδώ έπαθα σοκ… Είδα ένα χάλι και ήθελα να φύγω! Δεν είχε νορμάλ γήπεδα εδώ. Δεν είχαμε σοβαρό χορτάρι. Δεν είχαμε καλά-καλά νορμάλ ποδοσφαιρικά παπούτσια. Υπήρχαν μεγάλες διαφορές με την Ουγγαρία τότε».

Τελικά, παρέμεινε στον Ολυμπιακό, όμως ακόμα δεν είχε λυθεί το θέμα της υπηκοότητάς του και έτσι μπορούσε να παίζει μόνο σε φιλικά παιχνίδια. Μέχρι να έρθει η 10η Ιανουαρίου του 1965, όπου αγωνίστηκε για πρώτη φορά και σε ντέρμπι κιόλας. Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός με το ματς να έρχεται ισόπαλο 1-1.



«Είμαι ο πιο ήρεμος ποδοσφαιριστής του κόσμου. Ολοι οι αντίπαλοί μου με βρίζουν χυδαία, αλλά εγώ κατορθώνω να συγκρατώ τα νεύρα και την αγανάκτησή μου. Πάντως πικραίνομαι γιατί ακούω να μου λένε πολλές απαράδεκτες χυδαιότητες, όπως 'παλιοκομμουνιστή, σήμερα θα πεθάνεις' και κάτι άλλες βρομιές που ντρέπομαι να τις πω. Βέβαια, πολλοί παίκτες προσπαθούν με κάθε τρόπο να εκνευρίσουν τους αντιπάλους τους, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει με μένα έχει προηγούμενο. Σε κάθε παιχνίδι ακούω φοβερά πράγματα. Πάντως, τους προειδοποιώ όλους: Ας λένε ό,τι θέλουν! Δεν πρόκειται να με νευριάσουν!»

Ο ίδιος πάντως περιέγραφε τον εαυτό του ως έναν ποδοσφαιριστή που θα μπορούσε να σταθεί και σήμερα στο άθλημα. Ένας φορ μπουκαδόρος που δεν κοβόταν εύκολα από τους αντιπάλους του και έκανε πολλά γκολ. «Οπωσδήποτε το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει, αλλά εγώ πιστεύω ότι το στιλ μου θα ταίριαζε και στο τωρινό ποδόσφαιρο. Γιατί έπαιζα κάθετα. Όχι πλάγια. Έμπαινα κάθετα. Με τους κανονισμούς που υπάρχουν τώρα οι οποίοι προστατεύουν τον μπαλαδόρο, θα κέρδιζα πολλά φάουλ, αποβολές, πέναλτι. Το ατού μου δεν ήταν μόνο το ότι σούταρα και με τα δύο πόδια, αλλά το ότι έπαιζα γρήγορα και με το κεφάλι ψηλά. Είχα μάθει άλλο ποδόσφαιρο από μικρός».

Ο άνθρωπος Νίκος και η θρυλική ατάκα «έμπαινε Γιούτσο»



Ο Νίκος Γιούτσος μάτωνε τα δίχτυα, σκοράροντας με τη φανέλα του Ολυμπιακού 100 φορές! Ο Γιούτσος πέρα από σπουδαίος ποδοσφαιριστής, ήταν και ένας εξαίσιος άνθρωπος. Έτσι λένε οι μαρτυρίες και όσοι τον έχουν γνωρίσει, έτσι φαίνεται μέσα και από τα λεγόμενά του. Παρότι εκείνα τα χρόνια οι παίκτες ξενυχτούσαν και έπιναν, ήθελαν να έχουν αρκετές γυναίκες, ο ίδιος δεν τα έκανε αυτά. «Ήξερα τον Μητροπάνο και τον Μπηθικώτση. Αλλά δεν ήμουν πολύ ξενύχτης εγώ. Παντρεύτηκε στα 23 μου, δεν είχα άλλες γυναίκες. Ακόμα μαζί είμαστε με τη γυναίκα μου», είχε πει σε συνέντευξή του.

Όσον αφορά το γνωστό και μη εξαιρετέο ως και σήμερα… «έμπαινε Γιούτσο», ο ίδιος υποστηρίζει πως του το έβγαλε ένας μικροπωλητής. Ο μπάρμπα-Νίκος όπως λέει και ο ίδιος ήταν ο εμπνευστής, προφανώς για το στιλ που έπαιζε και τις «μπούκες» που έκανε στην αντίπαλη περιοχή, καρφώνοντας το ένα γκολ μετά το άλλο.

Νίκος Γιούτσος: Αφιέρωμα στη ζωή και στην καριέρα του

Ο Γιούτσος έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία με τα ερυθρόλευκα. Κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδας (1966, 1967, 1973, 1974) και ισάριθμα Κύπελλα (1964, 1968, 1971, 1973), ενώ σε 276 συμμετοχές πέτυχε 100 γκολ. Η αποχώρησή του από τους Πειραιώτες πάντως ήρθε με επεισοδιακό τρόπο, αφού τσακώθηκε με τον τότε προπονητή Λάκη Πετρόπουλο και δεν ακολούθησε την ομάδα στην προετοιμασία που θα έκανε στη Γερμανία το καλοκαίρι του 1974.

Έπαιξε για μια διετία στη συνέχεια στον Εθνικό Πειραιώς, με τη φανέλα του οποίου και αποσύρθηκε τελικά από την ενεργό δράση. Φόρεσε 15 φορές επίσης τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και σημείωσε 6 γκολ, κάνοντας το ντεμπούτο του στις 23 Μαΐου 1965 στον εκτός έδρας αγώνα εναντίον της Ε.Σ.Σ.Δ., για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1966.

Ο Νίκος Γιούτσος ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους μεγάλους του ποδοσφαίρου μας. Αντί επιλόγου, όμως, θα χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Σάββα Παπάζογλου για τον θρυλικό επιθετικό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 81 του χρόνια!

«Στην Ουγγαρία οι Έλληνες οι πολιτικοί πρόσφυγες τον είχαν καμάρι τους τον Νίκο, από μικρός έδειξε ότι είναι φοβερό ταλέντο και την εποχή που ήρθε στον Ολυμπιακό αν είχε πάει σε καμία χώρα άλλη με καλά γήπεδα θα ήταν μεγάλος…

Ο Νίκος Γιούτσος είχε φέρει τον αέρα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, του ουγγρικού που την εποχή εκείνη, το ποδόσφαιρό τους ήταν το καλύτερο ποδόσφαιρο στον κόσμο»…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x