Stories

Δέκα χρόνια από το απόλυτο μπασκετικό θαύμα του Ολυμπιακού στην Πόλη

Σαν σήμερα πριν δέκα χρόνια, ο Ολυμπιακός καταστρατηγούσε τη λογική και επιστρέφοντας από το -19 απέναντι στην ΤΣΣΚΑ κατακτούσε, με ήρωα τον Πρίντεζη στο φινάλε, την Ευρωλίγκα.

Ο Ολυμπιακός έχει ζήσει αμέτρητες νίκες και σπουδαίες στιγμές στην 97 ετών ιστορία του. Αν όμως κάποια ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες και δεν πρόκειται να ξεχαστεί ΠΟΤΕ, είναι αυτή που πρόσφερε σαν σήμερα, πριν δέκα χρόνια. Τότε που σκάρωσε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές και εκπλήξεις στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ κατακτώντας την Ευρωλίγκα στον τελικό της Πόλης απέναντι στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Για τους «ερυθρόλευκους» η πρόκριση στο Final 4 σε μια σεζόν με πολύ περιορισμένο μπάτζετ και σημαντική ανανέωση στο ρόστερ φάνταζε ήδη σπουδαία υπέρβαση. Έφτασε στην τετράδα αποκλείοντας στα playoffs την Σιένα με μειονέκτημα έδρας (3-1) και πολλοί θεωρούσαν πως είχε ήδη τρυπήσει το ταβάνι του.

Ολυμπιακός: Δέκα χρόνια από το έπος της πόλης

Ο Ολυμπιακός όμως δεν είχε πάει στην Πόλη για να δει τα αξιοθέατα. Με πρώτο βιολί τον Βασίλη Σπανούλη, που πέτυχε 21 πόντους, οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 68-64 της Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό κάνοντας την έκπληξη. Αντίπαλος στον τελικό, δύο μέρες μετά, η πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ, που στα ημιτελικά είχε αποκλείσει-και με διαιτητική βοήθεια-τον Παναθηναϊκό στην τελευταία σεζόν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ο τελικός είχε ξεκάθαρο φαβορί. Η ΤΣΣΚΑ του Γιόνας Καζλάουσκας, με βοηθό τον δικό μας Γιάννη Σφαιρόπουλο, έμοιαζε ανίκητη. Με μπάτζετ πενταπλάσιο από τους Πειραιώτες έδειχνε πως δεν θα έχει αντίπαλο και έτσι εξελισσόταν το παιχνίδι στη μεγαλύτερη διάρκειά του. Το 34-20 του πρώτου ημιχρόνου προμήνυε εύκολη επικράτηση, ενώ όταν το καλάθι του πιτσιρικά τότε Αλεξέι Σβεντ έφερνε το σκορ στο 53-34 με 2:04 να απομένουν για το τέλος της τρίτης περιόδου, οι Ρώσοι μετρούσαν αντίστροφα για την απονομή. Αμ δε!

Ολυμπιακός: Δέκα χρόνια από το έπος της πόλης

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς επιστράτευσε πεντάδα με Σλούκα, Μάντζαρη, Κέσελ, Πρίντεζη και Χάινς, με τον Ολυμπιακό να κλείνει το ημίχρονο με ένα 6-0 και να βλέπει ένα... ημίφως στην άκρη του τούνελ. Τα τρίποντα από Σλούκα και Κέσελ, αλλά κι ένα καλάθι του Πρίντεζη, έφεραν το ματς στο -5 (53-48) με οκτώ λεπτά να απομένουν και την ερυθρόλευκη κερκίδα να αρχίζει να το πιστεύει ξανά. Η ΤΣΣΚΑ βρήκε το δρόμο για το καλάθι μετά από πεντέμισι λεπτά «ξηρασίας», ενώ οι Πειραιώτες αφού «κόλλησαν» για τριάμισι λεπτά στους 48.

Η «αρκούδα» αποσπάστηκε από το +3 στο +7 (59-52) λίγο πριν αρχίσει το τελευταίο τρίλεπτο, αλλά ο Ολυμπιακός με ένα τρίποντο και μια βολή του Παπανικολάου, όπως κι ένα ακόμη καλάθι του Πρίντεζη, έφτασε σε απόσταση βολής, 60-58, με 1:06 στο χρονόμετρο. Ο Τεόντοσιτς με 1/2 βολές στα 19,6'' έγραψε το 61-58 και όση ψυχραιμία δεν έδειξε ο Σέρβος, είχε ο «Παπ» που με 2/2 στα 10,1'' έφερε το ματς στον πόντο (61-60). Το φάουλ στον Σισκάουσκας στα 9,7'' έμοιαζε με αναγκαίο κακό, αλλά ο Λιθουανός μετά το χαμένο τρίποντο στον τελικό του Βερολίνου με τον Παναθηναϊκό το 2009 ντύθηκε ξανά μοιραίος έχοντας 0/2 από τη γραμμή.

Τα υπόλοιπα είναι... ιστορία και υλικό για σποτάκι που θα παίζει χρόνια. Ο Σπανούλης πήρε την μπάλα, τράβηξε όλη την προσοχή και σέρβιρε στην κατάλληλη στιγμή στον Πρίντεζη, που με το iconic πεταχτάρι του έγραψε το 61-62 με 0,7'' στο ρολόι! Η πάσα απελπισίας προς τον Κιριλένκο «κόπηκε» από τον Χάινς και ο Ολυμπιακός είχε πλέον ολοκληρώσει το θαύμα.



Τα δεκάλεπτα: 10-7, 34-20, 53-40, 61-62
ΤΣΣΚΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15(4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12(1), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Κάουν 2, Κριάπα 3(1), Γκόρντον 2.
Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15(2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3(1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 19(3), Μάντζαρης 3(1), Σλούκας 4(1), Λο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x