Stories

Ολυμπιακός: Οιωνός πρόκρισης το αποτέλεσμα στο Ισραήλ

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Μακάμπι Χάιφα με τον αέρα πως δεν έχει αποκλειστεί ποτέ σε νοκ άουτ μετά από εκτός έδρας ισοπαλία στον πρώτο αγώνα. Το sport-fm.gr… θυμάται και θυμίζει.

Πρόωρο τελικό δίνει ο Ολυμπιακός την Τετάρτη με αντίπαλο τη Μακάμπι Χάιφα για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League. Η πρώτη αναμέτρηση στο Ισραήλ, τελείωσε ισόπαλη με σκορ 1-1 και η ρεβάνς διεξάγεται στο «Γεώργιος Καραισκάκης». Εκεί ο Ολυμπιακός πέρα από τον κόσμο του θα έχει με το μέρος του και την παράδοση. Οι Πειραιώτες μετρούν 4/4 προκρίσεις σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όταν το πρώτο παιχνίδι έχει λήξει ισόπαλο στην έδρα του αντιπάλου του.

Στις 2 Οκτωβρίου 1974 ο Ολυμπιακός με τον Λάκη Πετρόπουλο στον πάγκο του, επικρατεί με 2-0 της Σέλτικ (είχε 9 σερί πρωταθλήματα εκείνη την περίοδο) και σε συνδυασμό με το 1-1 της Σκωτίας, παίρνει το εισιτήριο για τον 2ο γύρο του Κυπέλου πρωταθλητριών. Το σκορ στο Νέο Φάληρο άνοιξε ο Μιχάλης Κρητικόπουλος με εξαιρετική κεφάλια στο 2’, με τον Μπάμπη Σταυρόπουλο να διπλασιάζει τα τέρματα των «ερυθρολεύκων» με χτύπημα φάουλ στο 20’. Το τελικό 2-0 και η πρόκριση του Ολυμπιακού, ακούστηκαν σε όλη την Ευρώπη, καθώς η Σέλτικ διάθετε στο ρόστερ της ποδοσφαιριστές όπως ο Κένι Νταλγκλίς, Μπόμπι Λένοξ και Μπίλι Μακ Νιλ.



Τη σεζόν 1983/1984, καταγράφηκε μία από τις πιο ένδοξες στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας του Ολυμπιακού. Η ομάδα από τον Πειραιά, αντιμετωπίζει τον Άγιαξ για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο «Αίαντας» διαθέτει στο ρόστερ του παίχτες όπως ο Ρόναλντ Κούμαν, Μάρκο Φαν Μπάστεν και Φρανκ Ράικαρντ, ενώ ο εμβληματικός του αρχηγός Γιόχαν Κρόιφ, είχε αποχωρήσει σε ηλικία 36 ετών για τη Φέγενορντ, με την οποία στέφθηκε πρωταθλητής εκείνης της χρονιάς. Το 0-0 της Ολλανδίας άφησε τα πάντα ρευστά για τη ρεβάνς. Στο γεμάτο ΟΑΚΑ, ο «μουστάκιας» των Πειραιωτών, Νίκος Αναστόπουλος «χτυπάει» δύο φορές στην παράταση και χαρίζει στην ομάδα του την μεγάλη αυτή πρόκριση.



Μία από τις λίγες περιπτώσεις που η χρήση του εκτός έδρας γκολ ευνόησε τον Ολυμπιακό, διαδραματίστηκε τη σεζόν 1989/1990. Για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA, οι Πειραιώτες καλούνται να κάμψουν την αντίσταση της αυστριακής, Φιρστ Βιέννα. Στο Ντέμπλινγκ, οι «κίτρινοι» ευτύχησαν να «χτυπήσουν» πρώτοι με τον Τόμας Νίντερστρασερ στο 27’. Ο Γιώτης Τσαλουχίδης ισοφάρισε αρχικά στο 35’ και ο Αλέξης Αλεξίου στο 70’, έδωσε προβάδισμα στην ελληνική ομαδα. Ο Άντον Χάιντεν όμως 6 λεπτά πριν το φινάλε του ενενηνταλέπτου, διαμόρφωσε το τελικό 2-2.



Στο «Γεώργιος Καραισκάκης», ο Λάγιος Ντέταρι στο 53’ με τρομερή εκτέλεση φάουλ, σημείωσε το δεύτερο γκολ του στο τουρνουά και πρώτο κόντρα στους αυστριακούς, δίνοντας το έναυσμα για πανηγυρισμούς. Τι κι αν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού «πάγωσαν» προσωρινά, τέσσερα λεπτά αργότερα με την ισοφάριση του Έβαλντ Γιένις, το σφύριγμα της λήξης και το τελικό 1-1, τους έστελνε στην επόμενη φάση, χάρις την εφαρμογή του εκτός έδρας γκολ.



Πρόκριση μετά από ισοπαλία στο πρώτο παιχνίδι, στην έδρα του αντιπάλου, έχει στο ενεργητικό του και ο Πέδρο Μαρτίνς με τον Ολυμπιακό. Το 0-0 στην Τσεχία με τη Βικτόρια Πλζεν είναι ένα παιχνίδι που δύσκολα θυμάσαι. Η ρεβάνς όμως ήταν παράσταση για ένα ρόλο. Ο Ολυμπιακός σκόρπισε με θριαμβευτικό τρόπο και σκορ 4-0 τους Τσέχους, εκμεταλλευόμενος τη δύναμη της έδρας του πρωτίστως και τις στημένες φάσεις δευτερευόντως. Γκιγιέρμε με δύο γκολ, Γκερέρο και Σεμέδο οι σκόρερ των «ερυθρολεύκων», σε μια ευρωπαϊκή χρονιά όπου η ομάδα έφτασε μέχρι τους 16 του Europa League, αποκλείοντας την Άρσεναλ με νίκη στο Emirates και μνημονεύεται ακόμα από τους φιλάθλους.



Επιμέλεια: Ανδρέας Παπαγιαννόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x