Stories

Από τον Μπλαχίν, στον Κάτανετς και τον Μίτσελ: 5η φορά… καρέ προπονητών σε μία σεζόν ο Ολυμπιακός!

Για πέμπτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού θα καθίσει τέταρτος διαφορετικός προπονητής στον «ερυθρόλευκο» πάγκο σε μία σεζόν. Το sport-fm.gr θυμίζει τις προηγούμενες.

Ολυμπιακός: Πέμπτη φορά καρέ προπονητών

Παρελθόν από τον Ολυμπιακό αποτελεί ο Μίτσελ. Η δεύτερη θητεία του 60χρονου Ισπανού τεχνικού στους Πειραιώτες ολοκληρώθηκε μετά από 32 επίσημους αγώνες και 194 ημέρες, με τον Ισπανό να παραιτείται το απόγευμα της Δευτέρας (3/4) και μετά την ισοπαλία με τον Άρη και όσα ακολούθησαν με τις αντιδράσεις του κόσμου.

Ο Ζοζέ Ανιγκό, λοιπόν, θα κληθεί να αναλάβει χρέη τεχνικού στην αναμέτρηση της Τετάρτης (5/4, 21:00) απέναντι στον ΠΑΟΚ, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Όπερ σημαίνει ότι θα αποτελέσει τον τέταρτο διαφορετικό προπονητή, που θα κοουτσάρει την ομάδα μέσα στη φετινή σεζόν!

Προηγουμένως, οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν λύσει τη συνεργασία τους τόσο με τον Πορτογάλο Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος είχε αναλάβει την ομάδα το καλοκαίρι του 2018 και διατήρησε τα ηνία της για παραπάνω από μία τετραετία όσο και με τον Ισπανό Κάρλος Κορμπεράν, ο οποίος πρόλαβε να παραμείνει στο «τιμόνι» μόλις για 48 μέρες.

Ο πάγκος του Ολυμπιακού ανέκαθεν αποτελούσε «ηλεκτρική καρέκλα» και η τεράστια πίεση για νίκες και αποτελέσματα προκαλούσε σημαντικές φθορές, με αποτέλεσμα να ακολουθείται συχνά η λύση της αντικατάστασης τεχνικού.

Το γεγονός των απανωτών αλλαγών δεν είναι κάτι πρωτοφανές για την ομάδα του Πειραιά. Κάθε άλλο. Είναι η 5η φορά στη σύγχρονη ιστορία της, που θα αναλάβει τις τύχες της τέταρτος διαφορετικός προπονητής στην ίδια σεζόν!

Ποτέ, ωστόσο, δεν έχουμε δει… πεντάδα και μένει να αποσαφηνιστεί εάν ο Ανιγκό θα αποτελέσει λύση μόνο για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ή αν θα έρθει και άλλος!

Σεζόν 1993-1994

Όλεγκ Μπλαχίν, Αντώνης Γεωργιάδης, Απόστολος Φίλης, Λιούμπομιρ Πέτροβιτς

Η αρχή έγινε το μακρινό 1993, όταν ο Ουκρανός Όλεγκ Μπλαχίν απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας στις 24 Ιανουαρίου του 1993, μετά από ένα ισόπαλο αποτέλεσμα με αντίπαλο τον Εδεσσαϊκό. Ο Αντώνης Γεωργιάδης τον διαδέχθηκε, όμως παρέμεινε μόλις για 5 ημέρες, καθώς οι σφοδρές αντιδράσεις του κόσμου ανάγκασαν τη διοίκηση σε νέα αλλαγή.

Ο Γεωργιάδης πρόλαβε να κοουτσάρει την ομάδα στη νίκη επί του Ολυμπιακού Βόλου με 2-1 και εν συνεχεία ο Απόστολος Φίλης ανέλαβε χρέη υπηρεσιακού, επίσης για ένα παιχνίδι, τη νίκη των Πειραιωτών επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς για το πρωτάθλημα με 5-1. Η αν μη τι άλλο επεισοδιακή χρονιά ολοκληρώθηκε με τον Σέρβο πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ, Λιούμπομιρ Πέτροβιτς, να οδηγεί την ομάδα μέχρι το τέλος της σεζόν.

Ολυμπιακός: Πέμπτη φορά καρέ προπονητών
Σεζόν 2002-2003

Τάκης Λεμονής, Γιάννης Κόλλιας, Σρέτσκο Κάτανετς, Όλεγκ Προτάσοφ

Τον Μάιο του 2003 οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν την κατάκτηση του 7ου συνεχόμενου πρωταθλήματος Ελλάδας, όμως για να το πετύχουν αυτό, έπρεπε προηγουμένως ο τότε ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ, Σωκράτης Κόκκαλης να αλλάξει 4 προπονητές. Η καλοκαιρινή προετοιμασία είχε ξεκινήσει με τον Τάκη Λεμονή, ο οποίος παρέμεινε στου Ρέντη μέχρι τις 9 Οκτωβρίου του 2002. Ο τότε σκάουτερ της ομάδας, Γιάννης Κόλλιας, τον διαδέχτηκε μόλις για ένα εικοσαήμερο, αφού ύστερα από 5 παιχνίδια χωρίς νίκη παραχώρησε τη θέση του στον Σρέτσκο Κάτανετς.

Ο Σλοβένος, με κροατικές ρίζες, «πλήρωσε» μια σειρά από δηλώσεις, στις οποίες τόνιζε ότι δεν καταλαβαίνει τη ψύχωση της ομάδας με την κατάκτηση τίτλων και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού τού έδειξε άμεσα την πόρτα της εξόδου μετά από 12 παιχνίδια. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ομάδας και ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό της ομάδας του Πειραιά, Όλεγκ Προτάσοφ, όχι μόνο έγινε ο 4ος διαφορετικός προπονητής της ομάδας, αλλά την οδήγησε και στην κατάκτηση του 7ου διαδοχικού πρωταθλήματος.

Τα δύο τελευταία παραδείγματα είναι όχι μόνο πρόσφατα, αλλά και σε συνεχόμενες σεζόν. Συγκεκριμένα, οι 47 φορές πρωταθλητές Ελλάδας άλλαξαν από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2018 όχι έναν, όχι δύο, αλλά οκτώ προπονητές.


Σεζόν 2016-2017

Βίκτορ Σάντσεθ, Πάουλο Μπέντο, Βασίλης Βούζας, Τάκης Λεμονής

Η καλή μέρα λένε από το πρωί φαίνεται και πολλές φορές συνηθίζεται να χρησιμοποιούμε το ίδιο ρητό και για το ανάποδο. Πριν καν προλάβει να ξεκινήσει η προετοιμασία του Ολυμπιακού το καλοκαίρι το 2016, κάποιες διαφωνίες του τότε τεχνικού των Πειραιωτών Μάρκο Σίλβα και της διοίκησης θα ρίξουν τη συμφωνία για συνέχιση της συνεργασίας τους στα σκουπίδια. Το διοικητικό επιτελείο της ομάδας υπό την πίεση της εκκίνησης των αγωνιστικών υποχρεώσεων βρίσκει λύση στο πρόσωπο του άπειρου Ισπανού Βίκτορ Σάντσεθ. Ο οδυνηρός αποκλεισμός από τη Χαποέλ Μπερ Σεβά στα προκριματικά του Champions League θα στείλει τον Βίκτορ στο ταμείο ανεργίας μετά από 49 μέρες. Επόμενος ακολούθησε ο Πορτογάλος Πάουλο Μπέντο, ο οποίος, αφού αρχικά έβαλε τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Europa League, τον οδήγησε μέχρι τους 16 της διοργάνωσης.

Ένα απογοητευτικό βράδυ στην Τούμπα και μία ήττα από τον «δικέφαλο του Βορρά» με 2-0 έμελλε να αποδειχθεί το κύκνειο άσμα στη συνεργασία των δύο πλευρών. Ο μέχρι πρότινος τεχνικός της Κ19, Βασίλης Βούζας, κάθισε στον πάγκο της ομάδας στις κρίσιμες αναμετρήσεις απέναντι στη Μπεσίκτας, όμως ο αποκλεισμός ανάγκασε τη διοίκηση των Πειραιωτών να στραφεί σε μία πιο έμπειρη λύση. Ο Τάκης Λεμονής επέστρεψε στον αγαπημένο του Ολυμπιακό στις 23 Μαρτίου και με ένα εντυπωσιακό σερί στο φινάλε συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του 45ου πρωταθλήματος Ελλάδας.

Ολυμπιακός: Πέμπτη φορά καρέ προπονητών
Σεζόν 2017-2018

Μπέσνικ Χάσι, Τάκης Λεμονής, Όσκαρ Γκαρθία, Χρήστος Κόντης

Λίγο αργότερα και με βασικό στόχο, οι πρωταθλητές Ελλάδας, να επιστρέψουν στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ο Βαγγέλης Μαρινάκης εμπιστεύτηκε, τις τύχες του συλλόγου στον Κοσοβάρο Μπέσνικ Χάσι. Εκείνος κατάφερε να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στις 32 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, όμως το εφιαλτικό βράδυ της ήττας με 3-2 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, είναι μέχρι σήμερα η τελευταία του ανάμνηση από την Ελλάδα. Ο Τάκης Λεμονής κλήθηκε και πάλι να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Στις 25 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ως ο νέος προπονητής των Πειραιωτών και παρά το γεγονός πως η ομάδα βρισκόταν εκτός πεντάδας, μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου όταν και απολύθηκε , είχε καταφέρει να την επαναφέρει στην κορυφή.

Ο Ισπανός, Όσκαρ Γκαρθία, ήρθε στην Ελλάδα, προκειμένου να συνδυάσει θέαμα και ουσία και όχι μόνο δεν κατάφερε κάτι τέτοιο, αλλά θα παραμείνει στη συνείδηση των φιλάθλων ως ο τεχνικός, που ανέλαβε την ομάδα πρωτοπόρο και μετά από 85 μέρες αποχώρησε από του Ρέντη με τον Ολυμπιακό τρίτο και εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος. Οι «ερυθρόλευκοι» ολοκλήρωσαν τη σεζόν με τον Χρήστο Κόντη σε ρόλο υπηρεσιακού και τερμάτισαν στην τρίτη θέση.

Ολυμπιακός: Πέμπτη φορά καρέ προπονητών

Επιμέλεια: Μπάμπης Λέσσης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x