Stories

22 χρόνια από το δεύτερο του Παναθηναϊκού: Ιστορίες πίσω από το Ευρωπαϊκό στη Θεσσαλονίκη

Μια μέρα σαν σήμερα το 2000, ο μπασκετικός Παναθηναϊκός έραψε το 2ο αστέρι του, αφού επικράτησε 73-67 της Μακάμπι Τελ Αβίβ στον τελικό της Ευρωλίγκας, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.

Κι όμως πέρασαν 22 χρόνια… Ήταν 20 Απριλίου του 2000, όταν ο Παναθηναϊκός έραβε το 2ο αστέρι στη φανέλα του, αφού επικράτησε 73-67 της Μακάμπι Τελ Αβίβ του Πίνι Γκέρσον στον τελικό του Final Four της Ευρωλίγκας, που διεξήχθη στο νεόκτιστο κλειστό της Πυλαίας.

Ήταν η τελευταία χρονιά που το ευρωπαϊκό μπάσκετ ήταν ενωμένο, ενώ οι «πράσινοι» επέστρεφαν στον θρόνο τους μετά από 4 χρόνια. Στην πρώτη σεζόν με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο, το «τριφύλλι» έκανε το νταμπλ και ξεκίνησε την κυριαρχία του με τον Σέρβο τεχνικό.

Στον δρόμο προς την «κούπα», ο Παναθηναϊκός επικράτησε 81-71 της Εφές στον ημιτελικό, ενώ νωρίτερα είχε αποκλείσει την Τσιμπόνα (2-0 στα προημιτελικά) και την Μπουντούτσνοστ (2-1 στους «16»), ενώ και στις δύο φάσεις των ομίλων, η ομάδα του Ζοτς πήρε την πρώτη θέση.

Από ‘κει και πέρα, MVP του Final Four αναδείχθηκε ο σέντερ του «τριφυλλιού», Ζέλικο Ρέμπρατσα, ο οποίος πέτυχε 20 πόντους στον τελικό, σε μια επική μονομαχία με τον Νέιτ Χάφμαν της Μακάμπι.

Για την ιστορία, ο Νίκος Μπουντούρης έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατακτάει Ευρωλίγκα, Κύπελλο Κόρατς και Κύπελλο Κυπελλούχων, αν και δεν αγωνίστηκε καθόλου στο Final Four του 2000.

Το sport-fm.gr σας θυμίζει διάφορες γνωστές και άγνωστες ιστορίες από εκείνη την επιτυχία των «πράσινων»:
- Το δεύτερο της… επιβεβαίωσης και το γούρι της ομάδας
Ο Παναθηναϊκός είχε κάνει την αρχή για το ελληνικό μπάσκετ κατακτώντας το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1996, ωστόσο ακολούθησε μια στείρα τριετία για τους «πράσινους» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία συνοδεύτηκε από παταγώδεις αποτυχίες, όπως τους αποκλεισμούς από τη Στεφανέλ Μιλάνο στο Eurocup του 1998 και από την Τιμσίστεμ Μπολόνια στην Ευρωλίγκα του 1999. Το «τριφύλλι» έραψε το 2ο αστέρι του και επιβεβαίωσε ότι χτίζει αυτοκρατορία. Γούρι εκείνης της ομάδας ήταν το τραγούδι «Μετανιώνω» του Νότη Σφακιανάκη, το οποίο άκουγαν πριν από κάθε ματς.

Παναθηναϊκός: 22 χρόνια από το δεύτερο Ευρωπαϊκό

- «Πρώτη» του Ομπράντοβιτς με τρόπαιο
Το καλοκαίρι του 1999 ήταν καλοκαίρι… αλλαγών για τον Παναθηναϊκό, που αποχωρίστηκε από τον Σλόμπονταν Σούμποτιτς, τον Νίκο Οικονόμου και τον Ντίνο Ράτζα μετά το μυθικό πρωτάθλημα στο ΣΕΦ. Οι «πράσινοι» έφτασαν μια ανάσα από την πρόσληψη του Γιάννη Ιωαννίδη, ωστόσο ο Παύλος Γιαννακόπουλος αποφάσισε να δώσει τα… κλειδιά του μαγαζιού στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, σε μια απόφαση που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Ο Ζοτς μόλις είχε φύγει από την Μπενετόν Τρεβίζο και μετακόμισε στην Αθήνα, όπου θα περνούσε τα επόμενα 13 -γεμάτα επιτυχίες- χρόνια της ζωής του. Φτάνοντας στο Final Four της Θεσσαλονίκης, ο Σέρβος τεχνικός βίωνε πρωτοφανή πίεση, αφού στις αρχές Απριλίου ηττήθηκε 59-57 στον τελικό Κυπέλλου από την ΑΕΚ του κουμπάρου του (του συγχωρεμένου Ίβκοβιτς). Παρ’ όλα αυτά, ο Ομπράντοβιτς απέδειξε ότι είναι μαθημένος στα δύσκολα και καθοδήγησε τους «πράσινους» στο τρόπαιο. Μάλιστα, ήταν τόσο σίγουρος για την «κούπα» που πέταξε χαρακτηριστική ατάκα στον βοηθό του, Δημήτρη Ιτούδη, όταν η Μακάμπι πλησίασε στο -6, περίπου 3 λεπτά πριν από το φινάλε του τελικού: «Δημήτρη, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τίποτα. Ο αγώνας έχει τελειώσει. Έχουμε νικήσει». Η πρώτη σεζόν του Ζοτς στον πάγκο του «τριφυλλιού» ολοκληρώθηκε με νταμπλ, αφού ακολούθησε η κατάκτηση του πρωταθλήματος με «σκούπα» στους τελικούς με τον ΠΑΟΚ (3-0). Κάπου εκεί η αμφισβήτηση έπαψε να υπάρχει...

- Την «σκότωσε» (ο Κάτας) γιατί την… αγαπούσε
Κεντρικό πρόσωπο του τελικού ήταν αναμφίβολα ο Όντεντ Κάτας. Ο Ισραηλινός γκαρντ αντιμετώπιζε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, με την οποία συνδέθηκε την τετραετία 1995-99. Ο Κάτας «σκότωσε» την πρώην ομάδα του πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση: πέτυχε 17 πόντους, μεταξύ αυτών και ένα καθοριστικό τρίποντο στα 3,5 λεπτά πριν από το τέλος, όταν η «ομάδα του λαού» είχε πλησιάσει στο -3 (60-57). Μετά το τέλος του αγώνα, ο 26χρονος τότε γκαρντ γνώρισε την αποθέωση από τους φίλους των Ισραηλινών, ενώ ο ίδιος είχε γείρει στον ώμο της μητέρας του ακούγοντας ένα παραδοσιακό τραγούδι της χώρας του. «Κόουτς μην ανησυχείς, θα νικήσουμε σίγουρα. Τους ξέρω τους φίλους μου (σ.σ. στη Μακάμπι) και κανείς δεν μπορεί να με παίξει άμυνα», είπε στον Ομπρόντοβιτς πριν από τον τελικό. Πόσο δίκιο είχε.

Παναθηναϊκός: 22 χρόνια από το δεύτερο Ευρωπαϊκό

- Ο απρόσμενος ήρωας Φώτσης
Με τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα να πραγματοποιεί μια μάλλον μέτρια εμφάνισή για τα δεδομένα του και τους Φραγκίσκο Αλβέρτη και Νάντο Τζεντίλε να μην δίνουν λύσεις, ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν έναν απρόσμενο πρωταγωνιστή για να αποτελέσει συμπαραστάτη του εντυπωσιακού Ζέλικο Ρέμπρατσα και του Όντεντ Κάτας. Και τον βρήκε στο πρόσωπο ενός αμούστακου παιδιού. Ο 19χρονος τότε Αντώνης Φώτσης έδωσε την απαιτούμενη ώθηση που χρειαζόταν στην ομάδα του Ομπράντοβιτς με την ενέργεια που κατέθεσε στο παρκέ: πέτυχε 9 πόντους και κατέβασε 5 ριμπάουντ σε 11 λεπτά συμμετοχής.

- Η «καταπράσινη» Πυλαία και τα επεισόδια που ακολούθησαν
Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού φρόντισαν να δημιουργήσουν καταπληκτική ατμόσφαιρα στη νεόκτιστη Πυλαία. Σε ένα γήπεδο που χωρούσε 9.000 θεατές, οι «πράσινοι» είχαν τη μερίδα του λέοντος, αν και πριν από τη διοργάνωση υπήρξαν παράπονα για εύνοια της FIBA (όσον αφορά τα εισιτήρια) προς τους οπαδούς της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο κόσμος του «τριφυλλιού» στήριξε αρκετά την ομάδα του Ομπράντοβιτς, η οποία πέρασε δύσκολες στιγμές μέσα στο ματς (ειδικά στο πρώτο μέρος), όμως βρήκε το κουράγιο που χρειαζόταν κι έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής. Το πανηγυρικό κλίμα χάλασε από τα μεγάλης έκτασης επεισόδια που έλαβαν χώρα μετά το τέλος του αγώνα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με φίλους της ομάδας να δέχονται επιθέσεις καθώς τα αυτοκίνητά τους είχαν... αθηναϊκές πινακίδες.

Παναθηναϊκός: 22 χρόνια από το δεύτερο Ευρωπαϊκό

- Παρών και ο Θανάσης παρά το πρόβλημα υγείας
Λίγες ημέρες πριν από το Final Four της Πυλαίας, η οικογένεια Γιαννακόπουλου αλλά και σύσσωμου του Παναθηναϊκού, κλονίστηκαν. Ο λόγος ήταν το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη ο Θανάσης Γιαννακόπουλος στις 23 Μαρτίου στο Ζάγκρεμπ. Ο αγαπημένος «τυφώνας» των φίλων του «τριφυλλιού» ανέρρωσε σύντομα και δεν θα μπορούσε να λείψει από το μεγάλο ραντεβού, παρά τις συστάσεις που υπήρχαν από τους γιατρούς, αλλά και από τον αδερφό του. «Σιγά μην το έχανα», έλεγε στον Ρέμπρατσα κι ενώ πανηγύριζε αγκαλιά με την «κούπα»…

Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ 73-67
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς):
Τζεντίλε 3, Αλβέρτης 4, Μποντιρόγκα 9, Ρότζερς 4, Ρέμπρατσα 20, Κάτας 17, Φώτσης 9, Μπερκ 7, Κοχ.

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Γκέρσον): ΜακΝτόναλντ 11, Σαρπ 5, Χένεφελντ, Χάφμαν 26, Κόμετζις 3, Μπρίσκερ 13, Τζάμσι 3, Σέφερ 6, Σέλεφ, Πόπα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x