Stories

«Αν νικήσουμε θα γυρίσω με τα πόδια»: Η παράδοση του Παναθηναϊκού με Πορτογάλους!

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του το εμπόδιο της Μπράγκα για τα playoffs του Champions League και το sport-fm.gr θυμίζει τις αναμετρήσεις των «πρασίνων» με Πορτογάλους, οι οποίες έχουν γράψει ιστορία!

Μετά από αρκετά χρόνια «ανομβρίας» στην Ευρώπη, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε για τα καλά!

Οι «πράσινοι», μία ομάδα με μεγάλη παράδοση στις ευρωπαϊκές πορείες, πήραν αλλεπάλληλες προκρίσεις με Ντνίπρο και Μαρσέιγ, φτάνοντας μέχρι τα playoffs του Champions League, ένα βήμα πριν επιστρέψουν οριστικά στα «αστέρια»!

Το μοναδικό εμπόδιο στην ολοκλήρωση του... ονείρου αυτού, είναι η Μπράγκα. Η πορτογαλική ομάδα αποτελεί τον τελευταίο αντίπαλο που θα χρειαστεί να ξεπεράσει ο Παναθηναϊκός. Το «τριφύλλι» δεν έχει έρθει ξανά αντιμέτωπο με τους «αρσεναλίστας», ωστόσο έχει αντιμετωπίσει Ίβηρες στο κορυφαίο επίπεδο, έχοντας μάλιστα πετύχει απέναντί τους μερικές από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του.

Το sport-fm.gr θυμίζει, επομένως, τις προηγούμενες αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με Πορτογάλους, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν τουλάχιστον επεισοδιακές.

«Θα γυρίσω με τα πόδια»


Παναθηναϊκός: Η παράδοση με Πορτογάλους

Η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να αντιμετωπίσει ομάδα από την Πορτογαλία στην Ευρώπη, ήταν τη θρυλική σεζόν 1995-96. Η ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα, τότε, με τεράστιες προσωπικότητες όπως ο Κριστόφ Βαζέχα, ο Γιόζεφ Βάντσικ, ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι και άλλοι πολλοί, βρήκε στον δρόμο του την Πόρτο, στους ομίλους του Champions League.

To εμπόδιο των «δράκων» έμοιαζε ανυπέρβλητο. Οι μόνιμοι πρωταθλητές στη χώρα τους διέθεταν ένα απίθανο σύνολο καθοδηγούμενο από τον Σέρ Μπόμπι Ρόμπσον, με παίκτες όπως ο Σεκρετάριο, ο Ντρούλοβιτς, ο Έμερσον, ο Ντομίγκος, ο Βιτόρ Μπάια και ο Παουλίνιο, στοχεύοντας όχι μόνο στην πρόκριση, αλλά και στις υψηλότερες θέσεις της διοργάνωσης.

Οι άλλες ομάδες του ομίλου ήταν η Ναντ και η Άαλμποργκ, η οποία αντικατέστησε την Ντινάμο Κιέβου όταν αυτή αποκλείστηκε από τη διοργάνωση μετά από απόπειρα δωροδοκίας διαιτητή! Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν τη διοργάνωση με μεγάλη νίκη, αφού πάτησαν με σκορ 3-1 τη Ναντ, όμως κανείς δεν περίμενε αυτό που θα συνέβαινε τη 18η Οκτωβρίου του 1995!

Ο Παναθηναϊκός είχε μπροστά του τη δύσκολη αναμέτρηση με την Πόρτο, στο «Ντας Άντας», το οποίο αναμενόταν κατάμεστο με 27.500 χιλιάδες φίλους των «δράκων» να περιμένουν την ομάδα τους να διαλύσει τους «πράσινους». O Ρότσα, γνωρίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος, προσπάθησε να χαλαρώσει τους παίκτες του, λέγοντας για πλάκα πως «Αν νικήσουμε θα γυρίσω με τα πόδια στην Ελλάδα. Ποια πόδια; Και κωλοτούμπες κάνω».

Κι όμως, το μεγάλο «διπλό» έγινε. Κόντρα σε όλα, αφού μόλις στο 35', ο Παναθηναϊκός έμεινε με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Αλεξούδη για θέατρο! Παρά την απογοήτευση του Ρότσα, οι «πράσινοι» δεν κλείστηκαν. Αντίθετα, συνέχισαν την εξαιρετική τους εμφάνιση και κατάφεραν να προηγηθούν 5 λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου. Ο Μάρκος με πανέμορφη προσπάθεια και φαλτσαριστό σουτ, με το αριστερό, έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στο δεξί «παραθυράκι» του Μπάια και οι άνθρωποι του «τριφυλλιού» πανηγύρισαν σαν τρελοί μέσα στο «Ντας Αντας»!



Στο δεύτερο ημίχρονο, όπως είναι λογικό, η Πόρτο πίεσε για την ισοφάριση, με τον Γιόζεφ Βάντσικ να κάνει ένα από τα ματς της ζωής του, κρατώντας τον Παναθηναϊκό μπροστά, μέχρι την εξασφάλιση της νίκης, η οποία πανηγυρίστηκε έντονα από τους ανθρώπους της ομάδας, αλλά και από τους φίλους του «τριφυλλιού» στην Αθήνα.

Οι Πορτογάλοι δεν μπόρεσαν να φύγουν νικητές ούτε από το ΟΑΚΑ (0-0), και έμειναν εκτός ομίλων, με τον Παναθηναϊκό να προκρίνεται ως πρώτος! «Έπειτα από τη νίκη μας απέναντι στους Πορτογάλους, πιστέψαμε πραγματικά ότι μπορούσαμε να φτάσουμε ψηλά στη διοργάνωση», είπε μετά το ματς ο Βάντσικ, και είχε δίκιο. Μπορεί ο Ρότσα να μη γύρισε με τα πόδια, όμως ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League και το «θαύμα του Άμστερνταμ».

Η νέα πρόκριση και η εκδίκηση του Μουρίνιο


Παναθηναϊκός: Η παράδοση με Πορτογάλους

Η... κόντρα μεταξύ Παναθηναϊκού και Πόρτο δεν τέλειωσε εκεί. Οι «πράσινοι» βρήκαν ξανά μπροστά τους τους «δράκους», τη σεζόν 2001-02. Η ομαδάρα του Σέρχιο Μαρκαριάν με Καραγκούνη, Λυμπερόπουλο, Ολιζαντέμπε, Μπασινά, Χένρικσεν, Φύσσα, Σεϊταρίδη και άλλους πολλούς, βρήκε τους Πορτογάλους στη δεύτερη φάση ομίλων του Champions League.

Η Πόρτο τότε ήταν σαφώς πεσμένη σε σχέση με παλιότερα, είχε χάσει τα πρωτεία στην Πορτογαλία και διένυσε γενικά μία από τις χειρότερες σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της. Στον όμιλο, οι άλλες δύο ομάδες ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης και η Σπάρτα Πράγας.

Το «τριφύλλι» τότε είχε δείξει ήδη από την πρώτη φάση ομίλων τις διαθέσεις του, περνώντας ως πρώτο και αφήνοντας δεύτερη την Άρσεναλ. Κόντρα στην Πόρτο, ήρθε ισόπαλο με 0-0 στο ΟΑΚΑ και ηττήθηκε με 2-1 στην Πορτογαλία χάρη σε γκολ των Ντέκο και Πένα. Παρόλα αυτά, προκρίθηκε στους «8», όπου λύγισε από την Μπαρτσελόνα, με τη γνωστή χαμένη ευκαιρία του Βλάοβιτς. Οι «δράκοι», αντίθετα, αποχαιρέτησαν τον όμιλο ως τελευταίοι.



Μόλις την επόμενη σεζόν, οι δύο ομάδες, σαν να το ήθελε η «μοίρα», βρέθηκαν και πάλι αντιμέτωπες, αυτή τη φορά σε νοκ άουτ αγώνες. Το πλαίσιο αυτή τη φορά ήταν το Κύπελλο UEFA, και συγκεκριμένα τα προημιτελικά. Ο Παναθηναϊκός ήταν ακόμη περίπου η ίδια ομάδα, η Πόρτο όμως βρισκόταν σε φάση ανανέωσης, με τον Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο της και στοχεύοντας στο τρόπαιο.

Έχοντας αποκλείσει νωρίτερα τις Φενέρμπαχτσέ, Σλόβαν Λίμπερετς και Άντερλεχτ, οι «πράσινοι» γνώριζαν πως το εμπόδιο της Πόρτο ήταν ανυπέρβλητο. Η ομάδα του «Special One» απλώς δεν... έχανε, κάτι που επιβεβαιώθηκε και αργότερα. Η εξέλιξη, ωστόσο, της 13ης Μαρτίου του 2003, ήταν διαφορετική...

Παναθηναϊκός: Η παράδοση με Πορτογάλους

Η ομάδα του Μαρκαριάν παρουσιάστηκε στο «Ντας Άντας» έτοιμη για τη νίκη, με τον Ουρουγουανό τεχνικό να τονίζει συνεχώς πως «ένα γκολ θέλουμε». Ο Παναθηναϊκός φυσικά πιέστηκε, ωστόσο κρατούσε «γερά», και τελικά με γκολ του Ολιζαντέμπε, του «Μανωλάκη», στο 75', πήρε ένα τεράστιο «διπλό», το οποίο ακόμη και τώρα συχνά πυκνά θυμάται ο Ζοζέ Μουρίνιο, που ήταν σοκαρισμένος μετά τη λήξη του ματς!



Παρόλα αυτά, ο «Special One» πήρε την εκδίκησή του, στον επαναληπτικό της Λεωφόρου. Ο Παναθηναϊκός είχε χάσει στο ενδιάμεσο ματς πρωταθλήματος με το Αιγάλεω τον Άγγελο Μπασινά με τραυματισμό, κάτι που έκοψε στην ουσία το κέντρο της ομάδας στα δύο. Η «αρμάδα» του Μουρίνιο έστειλε το ματς στην παράταση με γκολ του Βραζιλιάνου φορ Ντερλέι, ενώ ο ίδιος υπέγραψε και το 0-2 στο 103', δίνοντας την πρόκριση στους Πορτογάλους, οι οποίοι μάλιστα κατέκτησαν το τρόπαιο, ενώ την επόμενη χρονιά πήραν το Champions League! Η μόνη ομάδα που νίκησε την Πόρτο στην έδρα της εκείνα τα δύο χρόνια, σε ευρωπαϊκό ματς, ήταν ο Παναθηναϊκός...



Tελευταία φορά που βρήκαν οι «πράσινοι» μπροστά τους Πορτογάλους, μέχρι την... επόμενη, ήταν τη σεζόν 2014-15, στους ομίλους του Europa League. Η συνθήκη ήταν πλέον διαφορετική, καθώς οι «πράσινοι» δεν θύμιζαν καθόλου την ομάδα που παλιότερα «σάρωνε» την Ευρώπη. Αντίπαλος αυτή τη φορά ήταν η Εστορίλ, απέναντι στην οποία ηττήθηκαν στην Πορτογαλία (2-0), ενώ ήρθαν ισόπαλοι στην Αθήνα (1-1), τερματίζοντας τελευταίοι και γνωρίζοντας τον αποκλεισμό.

Συνολικά, επομένως, μετρώντας «ξερά» αποτελέσματα, ο Παναθηναϊκός μετράει 8 ματς με Πορτογάλους, έχοντας 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες, με 4-7 παθητικό, ρεκόρ όχι και... εντυπωσιακό. Ωστόσο, οι εκτός έδρας νίκες του 1996 και του 2003 αλλά και η πρόκριση από τον δεύτερο όμιλο το 2001-02 είναι μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ομάδας. Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε πως του Παναθηναϊκού του... πάνε οι Πορτογάλοι. Μένει να φανεί, αν κόντρα στην Μπράγκα θα γραφτεί μία ακόμα μεγάλη πρόκριση...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x