Stories

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Τα ντέρμπι «αιωνίων» βάφονται… πράσινα τον Οκτώβρη!

Τέσσερις νίκες και μόνο μια ήττα έχει ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό στα εννιά ντέρμπι που έγιναν Οκτώβρη μήνα, από καταβολής Α’ Εθνικής ανεξαρτήτως έδρας! Το sport-fm.gr σας τα παρουσιάζει ένα-ένα…

Ολυμπιακός vs Παναθηναϊκού. Ντέρμπι «αιωνίων». Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, όταν χρειάζεται να αναφερθεί κανείς στα παιχνίδια ανάμεσα στους «ερυθρόλευκους» και τους «πράσινους» και… τούμπαλιν!

Πέρα από το βαθμολογικό κομμάτι, βλέπετε, τίθεται και θέμα γοήτρου, αλλά και ψυχολογίας. Είναι πολλά περισσότερα αυτά από τρεις «απλούς» βαθμούς τα συγκεκριμένα ματς. Ακόμα και όταν δεν κρίνουν το Πρωτάθλημα, όπως συμβαίνει και τώρα…

Οι δύο ομάδες έκαναν την προετοιμασία τους για το μεγάλο παιχνίδι της Κυριακής στο Φάληρο, έχουν συγκεκριμένα προτερήματα και προβλήματα, κυρίως από πλευράς Παναθηναϊκού σε επίπεδο απουσιών και είναι έτοιμες για την… μητέρα των μαχών.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο handicap για την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έρχεται να ισοσκελιστεί από ένα έξτρα «όπλο», όπως αυτό τουλάχιστον προκύπτει και μέσα από μια εξέταση της προϊστορίας με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.

Παναθηναϊκός: Η τρομερή προϊστορία με Ολυμπιακό τον Οκτώβρη

Τι εννοούμε; Η παράδοση είναι υπέρ του Παναθηναϊκού, καθώς στις περισσότερες από τις περιπτώσεις που οι δυο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες μέσα στον Οκτώβριο, τα πανηγύρια ήταν για τους «πράσινους»!

Πάμε να τα δούμε, όμως, και λίγο πιο… αναλυτικά. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν τεθεί αντιμέτωποι εννιά φορές μέχρι τώρα τον 10ο μήνα του εκάστοτε έτους, όλα αυτά τα χρόνια σε επίπεδο Α’ Εθνικής, ανεξαρτήτως έδρας.

Ο συνολικός απολογισμός είναι ξεκάθαρα υπέρ των σημερινών φιλοξενούμενων και, παρότι πολλές φορές λέμε ότι «η προϊστορία δεν παίζει μπάλα», αν μη τι άλλο δίνει τον τόνο. Ως προς το ποιο θα -μπορούσε να- είναι το αποτέλεσμα απόψε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»…

Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός έχει να επιδείξει τέσσερις νίκες σε αυτό το διάστημα, άλλες τόσες ισοπαλίες και μόλις μια ήττα! Σε ό,τι έχει να κάνει με τον απολογισμό τερμάτων, τώρα, υπερέχει και εκεί, έχοντας σκοράρει 11 φορές και έχοντας δεχτεί οκτώ γκολ.

Το sport-fm.gr κάνει… βουτιά στο παρελθόν και σας θυμίζει και τα εννιά συγκεκριμένα παιχνίδια.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 3-2 (10/10/1971)


Το… πρώτο αίμα. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την σεζόν 1971-72 στο «Απόστολος Νικολαΐδης» τον Ολυμπιακό για την 4η αγωνιστική, με το θέαμα να είναι «χορταστικό» για τους 25.186 θεατές και το τελικό 3-2 να σημαίνει το ξεκίνημα μιας σπουδαίας παράδοσης…

Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 19ο λεπτό, με πέναλτι του Κραβαρίτη, για να έρθει ο Αντωνιάδης και με δύο γκολ σε ένα εξάλεπτο (59’-65’) και να φέρει το ντέρμπι… τούμπα. Ο Παμπουλής ισοφάρισε στο 68’, ωστόσο δέκα λεπτά μετά, ο Κουβάς διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του!



Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-1 (29/10/1973)

H γκάφα και η γκολάρα… Δύο χρόνια και… κάτι ημέρες μετά, την περίοδο 1973-74, οι δύο «αιώνιοι» συναντιούνται εκ νέου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής, μένοντας στο 1-1 αυτή την φορά παρουσία 24.893 φίλων και των δύο τους.

Οι Πειραιώτες ανοίγουν το σκορ και πάλι αρκετά γρήγορα, στο 13ο λεπτό, μετά την κακή έξοδο του Οικονομόπουλου και το γκολ του Λοσάντα. Ωστόσο, το «τριφύλλι» καταφέρνει και «απαντάει» ακόμα πιο γρήγορα στην επανάληψη. Με την εκπληκτική απευθείας εκτέλεση φάουλ του Δομάζου στο 47’ να φέρνει τελικά την ισορροπία!



Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-2 (09/10/1977)

Τέσσερις αποβολές και ένα... διπλό. Μεταφερόμαστε τέσσερα χρονιά αργότερα (σ.σ. 1977-78) αλλά κατηφορίζουμε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Εκεί όπου Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δίνουν ένα από τα πλέον επεισοδιακά ντέρμπι… όλων των εποχών, για την 4η αγωνιστική, με τελικό αποτέλεσμα την επικράτηση του δεύτερου με 2-1.

Οι «τριφυλλοφόροι» προηγούνται με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ασλανίδη στο 11’ και μέχρι την ανάπαυλα ακολουθούν όχι μια ούτε δύο αλλά… τέσσερις αποβολές, από δύο για κάθε ομάδα!

Συγκεκριμένα, στο 39’ φεύγουν από το ματς ο Κυράστας με δεύτερη κίτρινη και ο Παπαδημητρίου με απευθείας κόκκινη, στο 41’ ακολουθεί ο Σιώκος και στο επόμενο λεπτό ο αείμνηστος Άλβαρες… Ο Κρητικόπουλος στο 68’ έφερε το ντέρμπι στα ίσα, αλλά στο 85ο λεπτό ο Γιαννακούλας έδωσε τελικά τη νίκη στους φιλοξενούμενους.



Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 2-2 (14/10/1989)

Τα μοιράστηκαν όλα! Μια ακόμα εντυπωσιακή ισοπαλία, με 2-2, περιλάμβανε το… συναπάντημα «ερυθρόλευκων» και «πράσινων» την σεζόν 1989-90, στο Ολυμπιακό Στάδιο για την 5η «στροφή» της τότε Α’ Εθνικής, παρουσία 49.847 κόσμου μάλιστα.

Ο Καλογερόπουλος κέρδισε πέναλτι από τον Σαργκάνη, με το οποίο ο Ντέταρι άνοιξε το σκορ στο 27’, ενώ ο Τσιαντάκης είχε δοκάρι στο 41’. Η κεφαλιά του Αντωνίου στο 57’ σήμανε την ισοφάριση για τον ΠΑΟ που είδε τον Σαραβάκο να κερδίζει πέναλτι από τον Αλεξίου, αλλά να στέλνει τη μπάλα άουτ στο 71’!

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα επτά λεπτά αργότερα, καθώς ο Σαββίδης έδωσε το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους, για να έρθει τελικά ο Σαμαράς και να σώσει τον βαθμό, στο 82ο λεπτό…



Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 0-0 (19/10/1990)


Βίοι… αντίθετοι. Την αμέσως επόμενη χρονιά το «αιώνιο» ντέρμπι διεξάγεται και πάλι τον 10ο μήνα, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Με το τελικό 0-0 να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνείας ως προς το… φτωχό του θεάματος, αλλά να διευρύνει ταυτόχρονα και το σερί του Παναθηναϊκού.



Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 2-1 (30/10/2010)


Με την υπογραφή Σισέ! Χρειάζεται να περάσουν 20 χρόνια μέχρι να δούμε και πάλι ένα ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό Οκτώβρη μήνα. Με το ΟΑΚΑ να τους φιλοξενεί για την 8η αγωνιστική της Super League και 52.300 φίλους των γηπεδούχων να βλέπουν το show του Σισέ.

Καθώς ο Μιραλάς έβαλε μπροστά στους Πειραιώτες στο 37ο λεπτό, αλλά στη συνέχεια… ανέλαβε δράση ο Γάλλος επιθετικός. Ισοφαρίζοντας στο 57’ και κερδίζοντας πέναλτι και αποβολή του Παπαδόπουλου με απευθείας κόκκινη κάρτα πέντε λεπτά μετά. Για να σημείωσε στο 63’ και το τελικό σκορ!



Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-0 (26/10/2014)


Η εξαίρεση του κανόνα… Οι παραδόσεις είναι για να «σπάνε» και ο Ολυμπιακός έρχεται να επιβεβαιώσει το εν λόγω γνωμικό, την σεζόν 2014-15 νικώντας τον Παναθηναϊκό με 1-0 στο Φάληρο!

Με το γκολ που έμελλε να κρίνει το νικητή του ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής να σημειώνεται από την εκτέλεση φάουλ του Ντομίνγκες και την κεφαλιά του Αυλωνίτη -που είχε μπει ως αλλαγή δύο λεπτά νωρίτερα- στο 59’. Μάλιστα, ο Μήτρογλου θα μπορούσε να είχε κάνει πιο άνετη της επικράτηση της ομάδας του, αλλά ο Στιλ απέκρουσε το πέναλτι που είχε κάνει ο ίδιος στον επιθετικό του Ολυμπιακού, στο 79ο λεπτό…



Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-0 (28/10/2017)


Επιστροφή στην «κανονικότητα»! Το ντέρμπι επιστρέφει στο «Απόστολος Νικολαΐδης», καθώς το «τριφύλλι» φιλοξενεί τον αιώνιο αντίπαλό του και πάλι την περίοδο 2017-18, για την 9η αγωνιστική της Super League.

Μαζί επιστρέφει και στις νίκες απέναντί του μέσα στον Οκτώβρη, καθώς με την προβολή του Βιγιαφάνιες στο δεύτερο δοκάρι, στο 56ο λεπτό, από το γύρισμα του Λούντ από την αριστερή πλευρά παίρνει ένα ακόμα «τρίποντο»!



Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 0-0 (03/10/2021)

Μηδέν εις το πηλίκο. Για να φτάσουμε στο πιο πρόσφατο «δείγμα», την προπέρσινη χρονιά, όταν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έμειναν στο 0-0, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για την 5η αγωνιστική της Super League.

Μετά από ένα ντέρμπι για γερά νεύρα, με έντονο σασπένς, το οποίο διήρκησε… 115 λεπτά αυτό που έμεινε ήταν οι πολλές απουσίες βασικών παικτών των φιλοξενούμενων, με τους Διούδη, Κώτσιρα, Βέλεθ και Ιωαννίδη να μην αγωνίζονται. Αλλά και το γεγονός ότι η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς πέρασε αλώβητη από την έδρα του «αιωνίου» αντιπάλου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x