Stories

Η «μαύρη» επέτειος της Μαρσέιγ ανήμερα της πρώτης αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό

Παναθηναϊκός και Μαρσέιγ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Λεωφόρο, ανήμερα της επετείου ενός σκανδάλου που διέλυσε μια παρ’ ολίγον δυναστεία. Το sport-fm.gr θυμάται την υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί.

Παναθηναϊκός-Μαρσέιγ: Υπό τη «σκιά» μια μαύρης επετείου

Η μεγάλη ημέρα για τον Παναθηναϊκό έφτασε. Οι «πράσινοι» τίθενται αντιμέτωποι με τη Μαρσέιγ στη Λεωφόρο, στο πλαίσιο της πρώτης αναμέτρησης του τρίτου προκριματικού του UEFA Champions League με στόχο την πρόκριση στα playoffs της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ μεγάλη βραδιά για τον Παναθηναϊκό ο οποίος αντιμετωπίζει τη μοναδική γαλλική ομάδα που κατέκτησε ποτέ το τρόπαιο με τα «μεγάλα αυτιά» και της οποία η μοίρα θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο διαφορετική αν πριν από 30 ακριβώς χρόνια, ένα μεγάλο σκάνδαλο δεν κατέστρεφε μια ανερχόμενη ποδοσφαιρική υπερδύναμη, εκείνης της περιόδου, έχοντας ως πρωταγωνιστή τον ιστορικό πρόεδρο της.

Το sport-fm.gr εστιάζει στην πολυτάραχη και σκανδαλώδη υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί, που στις 9 Αυγούστου του 1993 παραπέμπεται στην Πειθαρχική Επιτροπή του Γαλλικού Πρωταθλήματος για υπόθεση δωροδοκίας, βάζοντας έτσι «ταφόπλακα» σε μια ομάδα σπουδαία και άκρως εξελίξιμη.

Η… Παρί των 90’s και η πορεία του Ταπί μέχρι τον μασσαλικό θρόνο


O εν λόγω παραλληλισμός μόνο αβάσιμος δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για τη Μαρσέιγ εκείνης της περιόδου. Οι «Φωκαείς» μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές στα διοικητικά τους δρώμενα και υπό τον αστερισμό της μεγάλης επιτυχίας της Εθνικής Γαλλίας στο Euro 1984, στόχευε στην επιστροφή της στην κορυφή του «Championnat» μετά από 17 χρόνια.

Έτσι το 1986 και μετά από κάλεσμα της συζύγου του τότε δημάρχου Μασσαλίας, Γκαστόν Ντεφέρ, αναλαμβάνει το «τιμόνι» της διοίκησης ο Μπερνάρ Ταπί. Νεαρός επιχειρηματίας ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και μετά από την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων πουλούσε τηλεοράσεις στον «βωμό» της επιβίωσης. Στη συνέχεια ο φιλόδοξος Γάλλος, δεν επαναπαύθηκε προχωρώντας στο άνοιγμα εταιρείας ιατρικού περιεχομένου. Ωστόσο, μετά από τρία χρόνια ύπαρξης, το έργο εγκαταλείφθηκε έπειτα από καταγγελία για έλλειψη διαβούλευσης που υποβλήθηκε με εντολή των γιατρών με αποτέλεσμα το 1981 να προφυλακιστεί για έναν χρόνο για ψευδή διαφήμιση.

Με την πάροδο των ετών ο Ταπί επιτάχυνε τον ρυθμό των εξαγορών επιχειρήσεων «χτίζοντας» ουσιαστικά μια αμύθητη περιουσία. Με αυτή ο δισεκατομμυριούχος ξεκίνησε ως ιδιοκτήτης, πλέον, το μεταγραφικό ντεμαράζ, αποκτώντας στη Μαρσέιγ, τον Ζαν-Πιερ Παπέν, τον Ερίκ Καντονά, τον Μπαζίλ Μπολί, τον Ντιντιέ Ντεσάν, τον Αλέν Μπόξιτς αλλά πολλούς ακόμη σπουδαίους ποδοσφαιριστές.

Αυτός ο μεταγραφικός «οργασμός» έφερε στην ομάδα της Μασσαλίας τέσσερα διαδοχικά πρωταθλήματα, από το 1989 μέχρι και το 1992, ένα Κύπελλο Γαλλίας, καθώς και το Champions League της σεζόν 1992-1993 με τη νίκη απέναντι στην κραταιά Μίλαν του Μπερλουσκόνι. Ποιος θα περίμενε όμως όλα όσα θα επακολουθούσαν.


Η τηλεόραση, ο Τύπος και η πολιτική που βοήθησαν στη γιγάντωση του


Ενδεχομένως οι φιλοδοξίες αλλά και οι προθέσεις του Ταπί να ήταν αγνές αναφορικά με τα διοικητικά δρώμενα της Μαρσέιγ, ωστόσο τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν τελείως διαφορετικά, αν οι γνωριμίες του και η «δίψα» του για εξουσία δεν έφερναν στην επιφάνεια το άπληστο του χαρακτήρα του.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα θυμούνται ότι ο Μπερνάρ Ταπί, πέρασε από κάθε λογής «μετερίζι». Η εικόνα που εξέπεμπε τον μετέτρεψε σε ένα «είδωλο» των Γάλλων, με αποτέλεσμα να γίνει «τηλεπερσόνα» παρουσιάζοντας τηλεοπτικές εκπομπές και λαμβάνοντα μέρος σε talk-show, λαμβάνοντας μάλιστα το 1984, το βραβείο του «Ανθρώπου της χρονιάς».

Φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και από τα πολιτικά παιχνίδια. Το «House of Cards» σε ένα προγενέστερο και συνάμα απόλυτα ρεαλιστικό επίπεδο έφερε τον Ταπί να παίρνει μέρος στα κοινά στο πλευρό του Φρανσουά Μιτεράν, με αποτέλεσμα το 1992 να γίνει και μέλος της γαλλικής Κυβέρνησης. Παρόλα αυτά επέστρεψε στην πολιτική σκηνή και το 1994 αποτυγχάνοντας στις Ευρωεκλογές.


Η αρχή του τέλους


Λίγες ημέρες είχαν απομείνει πριν τον μεγάλο τελικό του Champions League στο Μόναχο με αντίπαλο τη Μίλαν, με τη Μαρσέιγ να χρειάζεται τη νίκη κόντρα στη Βαλενσιέν για την 36η αγωνιστική του πρωταθλήματος με την Παρί να καραδοκεί στο -3 της βαθμολογίας.

Ωστόσο το τελικό 0-0 δεν ήταν η μεγαλύτερη ζημιά για τους «Φωκαείς». Την ημέρα του αγώνα και συγκεκριμένα στις 20 Μαϊου 1993, ο επιθετικός της Βαλενσιέν, Βαλερί Γκλασμάν, ενημερώνει τον τεχνικό διευθυντή του συλλόγου, ότι το δεξί χέρι του Ταπί, Ζαν Πιέρ Μπερνς τον προσέγγισε προκειμένου να τον δωροδοκήσει, ενώ και δυο αστέρες της ομάδας, ο Κριστόφ Ρομπέρτ, ο Χόρχε Μπουρουσάγκα υποστήριξαν ότι είχαν υποστεί παρόμοια «ενόχληση».



Στο ημίχρονο του ματς ο τεχνικός διευθυντής της Βαλενσιέν, κατήγγειλε την απόπειρα δωροδοκίας στην αστυνομία, ενώ μια ημέρα μετά ο Ταπί συναντήθηκε με ανθρώπους της ομοσπονδίας στο πλαίσιο ανακρίσεων, μαζί με τον Γκλάσμαν.

Οι Αρχές, έπειτα από εξονυχιστικές έρευνες, εντοπίζουν, θαμμένες στην αυλή της θείας του Ρομπέρ, έναν φάκελο στο οποίο εμπεριέχονταν 25 χιλ. λίρες. Στην κατάθεση του ο Ταπί υποστήριξε ότι τα είχε «δανείσει» στον ποδοσφαιριστή για να τον διευκολύνει να ανοίξει τη δική του επιχείρηση εστίασης.

Η καταδίκη και η συντριβή του γίγαντα με τα «γυάλινα» πόδια


Το ημερολόγιο γράφει 26 Μαϊου 1993. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μαρσέιγ, επιστρέφει από το Μόναχο με το τρόπαιο του Champions League στις αποσκευές της.



Το κλίμα στον γαλλικό νότο είναι πανηγυρικό, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Γαλλίας.
Η απόφαση για το σκάνδαλο δωροδοκίας είναι κόλαφος: Αφαίρεση του πρωταθλήματος από τη Μαρσέιγ, υποβιβασμός στη Ligue 2 και δύο χρόνια φυλάκιση στον Ταπί!



Και αυτά ήταν μόνο η αρχή αφού έπειτα από απόφαση της UEFA η Μαρσέιγ τιμωρείται με έναν χρόνο αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δίνοντας το 1995 το βραβείο Fair Play στον Γκλασμάν για την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Ο Ταπί ωστόσο θα κρινόταν και από τα πολιτικά δικαστήρια, στα οποία υποστήριζε, ότι τα πολιτικά συμφέροντα ήταν αυτά που κρύβονταν από πίσω. Μετά από ενάμιση χρόνο στο εδώλιο ο Γάλλος κρίθηκε ένοχος με φυλάκιση δυο ετών για δωροδοκία και ψευδή κατάθεση. Σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ομόφωνα ένοχος με αφαίρεση της άσκησης πολιτικών δικαιωμάτων για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ήταν το τέλος μιας τεράστιας ομάδας και η συντριβή ενός γίγαντα με «γυάλινα» πόδια που έπεσε θύμα του ζήλου, του εγωισμού και της απληστίας του. O Tαπί πέθανε το 2021, βυθίζοντας στο πένθος τη Μαρσέιγ, όμως το σκάνδαλο το οποίο προκάλεσε, δεν παύει να ταλανίζει τη χώρα της Γαλλίας και να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x