Stories

Γιάννης Κώτσιρας, ο... αθόρυβος εργάτης που έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός

Ένας εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών του Παναθηναϊκού στην τεράστια νίκη επί της Βιγιαρεάλ ήταν ο Γιάννης Κώτσιρας, που κάλυψε το κενό του Γιώργου Βαγιαννίδη απόλυτα και χωρίς... ντόρο, όπως συνηθίζει!

Πέραν της τεράστιας νίκης επί της Βιγιαρεάλ με 2-0 και την εξαιρετική εμφάνιση, τα κέρδη που αποκόμισε ο Παναθηναϊκός από την πρεμιέρα των ομίλων του Europa League είναι πολλά.

Ένα από τα πιο τρανταχτά εξ αυτών ήταν και η παρουσία του Γιάννη Κώτσιρα. Ο 30χρονος δεξιός μπακ έδωσε την ασίστ για το γκολ του Φώτη Ιωαννίδη που άνοιξε διάπλατα το δρόμο, ώστε να κάνει ποδαρικό στην Ευρώπη το «τριφύλλι».

Παράλληλα, στο 62', λίγο έλειψε να χριστεί και σκόρερ καθώς ο Παλάσιος τον βρήκε με ωραία πάσα, εκείνος έκανε μια κούρσα... 50 μέτρων, μπήκε στην περιοχή, σούταρε αλλά η μπάλα κόντραρε και έφυγε κόρνερ! Η συνεισφορά του, παρ' όλα αυτά, ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτό που δείχνει η «μεγάλη εικόνα».

Κατά πολλούς ο πολυτιμότερος του γηπέδου, με τη βοήθειά του στον αγωνιστικό χώρο να είναι πολύπλευρη, αγωνιζόμενος σε όλο το 90λεπτο. 65 επαφές με τη μπάλα, 38 στις 41 ακριβείς μεταβιβάσεις, με ποσοστό επιτυχίας 93%, καθώς και την πιο καθοριστική πάσα κλειδί, αυτή που οδήγησε στην παραβίαση της εστίας του τερματοφύλακα της Βιγιαρεάλ, Πέπε Ρέινα και στο πρώτο γκολ της ομάδας του.

Όλα αυτά συνδυάζονται με το απόλυτο 4 στα 4 σε μακρινές μπαλιές, αλλά και τις 3 εκκαθαρίσεις φάσεων, μαζί με τα δύο τάκλιν. Επιπλέον, είχε 3 κερδισμένες μονομαχίες, δύο εδάφους και μία στο εναέριο παιχνίδι, από τις 5 συνολικά στις οποίες ενεπλάκη (4 εκ των οποίων έγιναν με τη μπάλα χαμηλά).

Ο Παναθηναϊκός ήταν και πάλι επικίνδυνος από τη δεξιά πλευρά, με την απουσία του τραυματία Γιώργου Βαγιαννίδη να μην φαίνεται πρακτικά... καθόλου. Κάτι το οποίο χρωστάει στο δημιουργικό παιχνίδι, τις αντοχές αλλά και την αντίληψη χώρου που διαθέτει ο Κώτσιρας. Ικανότητες που δεν αποτελούν κάτι άγνωστο στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος ξέρει ότι μπορεί να ποντάρει πάνω του, όταν χρειαστεί.

Οι αριθμοί δείχνουν την επιρροή του
Στη φετινή Super League, ο αμυντικός από την Αρκαδία έχει σημειώσει μία ασίστ, όντας η μοναδική μεγάλη ευκαιρία που έχει δημιουργήσει. Ο ρόλος... πίσω από τις κάμερες φαίνεται ότι του ταιριάζει καλύτερα. Τρίτος σε ακριβείς πάσες από όλη την ομάδα του ανά παιχνίδι με 61,3, με επιτυχία της τάξης του 92%.

Τρίτος και σε επιτυχημένες μακρινές μπαλιές, με 3,3. Πολύ καλή η δημιουργική του πτυχή, ακόμα καλύτερη η ανασταλτική του. Πρωτιές σε κλεψίματα (1,7 κατά μέσο όρο, ο μόνος με παραπάνω από ένα κλέψιμο) και τάκλιν (2, μαζί με τον Παλάσιος), σε συνδυασμό με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σε αποσοβήσεις φάσεων, με 2,3.

Οι κόποι του Κώτσιρα ανταμείβονται και αυτό φάνηκε έτι περισσότερο κατά το ντεμπούτο του σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Σκληρή δουλειά, το απόσταγμα της οποίας έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις την περασμένη αγωνιστική περίοδο.

Στο πρωτάθλημα της σεζόν 2022/23 ο 30χρονος πλάγιος μπακ κατέγραψε 39,5 ακριβείς πάσες ανά παιχνίδι, με ποσοστό επιτυχίας 84%. Παράλληλα, βρέθηκε τέταρτος σε ακριβείς μακρινές μπαλιές, έχοντας 3 ανά παιχνίδι, όντας και πάλι πρώτος σε τάκλιν (1,8) και κλεψίματα (1,3 κατά μέσο όρο) από όλους τους παίκτες του Παναθηναϊκού, ενώ κατέγραψε και 0,8 αποσοβήσεις φάσεων. Αριθμοί που, παρά το μικρό δείγμα της φετινής χρονιάς, δείχνουν την τάση να βελτιωθούν σε σημαντικό βαθμό, έως και να υπερδιπλασιαστούν.

Από τον Αστέρα… στα αστέρια
Τα λεπτά που παίζει ο Κώτσιρας σε κάθε παιχνίδι έχουν αυξηθεί από 72 σε 77, όσα και την πρώτη χρονιά του στον Παναθηναϊκό, το 2021/22. Τότε έπαιξε 25 αγώνες, όσους και την επόμενη χρονιά (2022/23) όμως η συνεισφορά του είναι τόσο σημαντική, που ο χρόνος συμμετοχής του μπορεί να φτάσει νούμερα, σαν αυτά που είχε με τον Αστέρα Τρίπολης.

Το σύλλογο στον οποίο έκανε το μεγάλο του ξεπέταγμα. Τουλάχιστον 80 λεπτά ανά παιχνίδι (80, 83 και 85 λεπτά αντίστοιχα) έπαιζε στα prime του με τους Αρκάδες, τις περιόδους 2018/19, 2019/20 και 2020/21. Μάλιστα, στις δύο τελευταίες χρονιές του εκεί αγωνίστηκε σε 30 αγώνες για το πρωτάθλημα, όντας κομβικός παράγοντας τόσο στα αμυντικά του καθήκοντα, όσο και στον δημιουργικό του ρόλο, κατά το χτίσιμο του επιθετικού build up.

Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός αποφάσισε το καλοκαίρι του 2021 να τον κάνει δικό του έναντι μόλις 250 χιλιάδων ευρώ και να τον βοηθήσει να εξελίξει τα χαρακτηριστικά του, βρίσκοντας «φλέβα χρυσού». Ποσό που αποτελεί σχεδόν το 1/3 της τωρινής χρηματιστηριακής του αξίας, η οποία φτάνει τις 800 χιλιάδες ευρώ.

Ίσως πενιχρός αριθμός, σε σχέση με τις αρμοδιότητες που έχει στο γήπεδο, αλλά και τη δυνατότητά του να τις φέρεις εις πέρας. Από τους ήρωες που τα φλας της δημοσιότητας δεν προτιμούν, αλλά με εξίσου σπουδαίο έργο, σε σχέση με τα πρώτα ονόματα. Μπορεί και μεγαλύτερο.

Ο Κώτσιρας αποτελεί το συνδετικό κρίκο, με τον οποίο ενώνει ο Παναθηναϊκός επίθεση και άμυνα. Από την πλευρά τους οι «πράσινοι» είναι η απόλυτη ανταμοιβή για της προσπάθειες του 30χρονου μπακ. Η αρχή τους ήταν στα χαμηλά και το απώγειό τους εμφανίσεις όπως αυτές με τη Βιγιαρεάλ. Χωρίς φόβο, αλλά με απόλυτη συγκέντρωση και ωριμότητα.

Στοιχεία τα οποία δεν βοήθησαν απλώς τον Κώτσιρα να αντιμετωπίσει το «κίτρινο υποβρύχιο», αλλά να φτάσει στο επίπεδο, ποδοσφαιρικά και όχι μόνο, το οποίο βρίσκεται σήμερα.

Επιμέλεια: Θοδωρής Δημόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x