Stories

ΠΑΟΚ: Κόντρα και στην παράδοση-Έχει 0/4 όταν έχει χάσει με δύο γκολ στην Ευρώπη

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει ποτέ να προκριθεί έχοντας χάσει με δύο γκολ διαφορά εκτός έδρας στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Θα τα καταφέρει κόντρα στη Λέφσκι σπάζοντας την κατάρα;

Η περυσινή πορεία της ομάδας του Λουτσέσκου ως τα προημιτελικά του Conference League, απέχει πολύ από το να πραγματοποιηθεί και φέτος, μετά την ήττα του ΠΑΟΚ από τη Λέφσκι με σκορ 2-0. Όσο και αν η ομάδα από τη Βουλγαρία δεν αποτελεί κάποιο ευρωπαϊκό «σκιάχτρο», ο «Δικέφαλος» δεν έχει ανατρέψει ποτέ παρόμοια κατάσταση.

Στη ρεβάνς της ερχόμενης Πέμπτης (28/7), οι φίλαθλοι του «δικεφάλου του βορρά» αναμένεται να δώσουν βροντερό «παρών» στο γήπεδο της «Τούμπας» και με τη φωνή τους να γίνουν ο «δωδέκατος παίχτης», στην προσπάθεια για ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου αγώνα.

Όμως ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι ποδοσφαιριστές του, μόνο εύκολο έργο δεν θα έχουν. Με την παράδοση μάλιστα να λέει πως η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν κατάφερε ποτέ να ανατρέψει σειρά, όπου στην πρώτη αναμέτρηση, μακριά από το γήπεδο της, βρέθηκε να ηττάται με δύο γκολ διαφορά.

Το μακρινό 1981 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε για τον πρώτο γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Οι Γερμανοί επικράτησαν στην έδρα τους με 2-0 και η σειρά μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ο Γιώργος Κωστίκος με δύο τέρματα στο 35’ και 60’ έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, με σύσσωμο το κοινό της αναμέτρησης να εκστασιάζεται από χαρά. Στο έξτρα 30λεπτο το αποτέλεσμα δεν άλλαξε και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, με τους «αετούς» να επικρατούν με 5-4. Μοιραίος ο Χρήστος Δημόπουλος που αστόχησε στο πέμπτο χτύπημα.



Σεζόν 1985/1986 και ο ΠΑΟΚ συμμετείχε ως πρωταθλητής Ελλάδος, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Για τον πρώτο γύρο, αντίπαλος είναι η Ελλάς Βερόνα. Οι Ιταλοί ήταν ανώτεροι και στις δύο αναμετρήσεις. Αφού κέρδισαν με σκορ 3-1 στο «Μαρκαντόνιο Μπεντεγκόντι», άλωσαν και την Τούμπα με 2-1 και πήραν πανηγυρικά το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης.



Παρόμοια ιστορία και το 1992, αυτή τη φορά για το Κύπελλο UEFA. Αντίπαλος η Παρί Σεν Ζερμέν που επικράτησε με 2-0 στο «Παρκ ντε Πρενς», με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ζορζ Γουέα. Τη ρεβάνς της 1ης Οκτωβρίου, θέλουν να τη ξεχάσουν άπαντες . Σε ένα κατάμεστο γήπεδο με 30.000 κόσμο, ο επιθετικός από τη Λιβερία χτυπά ξανά και ανοίγει το σκορ στο 14ο λεπτό της αναμετρήσεις, με τον Ζαν Λουκ-Σασούς να διπλασιάζει το προβάδισμα των Παριζιάνων στο 32’. Με το σφύριγμα της λήξης του πρώτου ημιχρόνου, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ τα έκαναν γης μαδιάμ. Παρατεταμένα επεισόδια στις κερκίδες, που συνεχίστηκαν και έξω, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να μπαίνουν στην θύρα 4 και να ακολουθεί μάχη σώμα με σώμα. Τρεις ημέρες αργότερα η UEFA κατακύρωσε τον αγώνα 3-0 υπέρ της Παρί και ο ΠΑΟΚ δέχθηκε ποινή αποκλεισμού δύο χρόνων από την Ευρώπη, με την τιμωρία να μειώνεται στο ήμισυ, ύστερα από έφεση της ΠΑΕ.



Στης 8/11/1998 η Ρέιντζερς υπό τις οδηγίες του Ντικ Άντβοκαατ αντιμετωπίζει τον «Δικέφαλο» για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA. Η ομάδα της Γλασκώβης επικράτησε με 2-0 στο «Άιμπροξ», με τέρματα των Αντρέι Καντσέλσκις στο 56’ και Ροντ Ουάλας στο 69’, ενώ ο ΠΑΟΚ αγωνιζότανε με παίχτη λιγότερο από το 8ο λεπτό της αναμέτρησης, μετά από δεύτερη κίτρινη κάρτα του Τριαντάφυλλου Μαχαιρίδη. Το δύσκολο έργο της ρεβάνς στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε και παρά την πίεση και τις χαμένες ευκαιρίες του ΠΑΟΚ για να σκοράρει, η αναμέτρηση έληξε 0-0, με τους Σκωτσέζους να παίρνουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.



Επιμέλεια: Ανδρέας Παπαγιαννόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x