Stories

Το λάθος του Φασούλα και το κλάμα του Μπάνε

Το sport-fm.gr θυμάται τον χαμένο τελικό του ΠΑΟΚ από την Ρεάλ, το ολέθριο λάθος του Παναγιώτη Φασούλα και το κλάμα του συγκλονιστικού Μπάνε Πρέλεβιτς.

Μόλις έναν χρόνο μετά την κατάσταση του Κυπέλλου Σαπόρτα το 1991, ο ΠΑΟΚ καλείται να ταξιδέψει στη Ναντ για να υπερασπιστεί το τρόπαιο κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Φυσικά οι Θεσσαλονικείς δεν ήταν ούτε εκεί μόνοι τους, αφού 4.000 φίλοι τους «έβαψαν» ασπρόμαυρη την γαλλική πόλη με τη δυναμική παρουσία τους εντός και εκτός γηπέδου.

Με τον «δικέφαλο του βορρά» να είναι αγωνιστικά στα… ντουζένια του εκείνη την περίοδο, κατακτώντας λίγους μήνες αργότερα το πρωτάθλημα Ελλάδας κόντρα στον Ολυμπιακού, οι παίκτες του σπουδαίου Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν δεδομένο πως θα κοιτούσαν στα μάτια την ισπανική υπερδύναμη.



Τα πράγματα ωστόσο, δεν πήγαν όπως τα είχε σχεδιάσει ο Σέρβος κόουτς, με τον Παναγιώτη Φασούλα να αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο της αποτυχημένης προσπάθειας. Σαν σήμερα λοιπόν, στις 17 Φεβρουαρίου του 1992, ο ΠΑΟΚ θα γνωρίσει την ήττα με σκορ 65-63 από την Ρεάλ Μαδρίτης, με την «Αράχνη» να… κρεμάει τους «ασπρόμαυρους» λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του ματς.

Πιο συγκεκριμένα, αν και οι Ισπανοί ήταν ανώτεροι στο πρώτο ημίχρονο, με την έναρξη του δευτέρου μέρους «έπεσαν» και οι Θεσσαλονικείς πλησίασαν ξανά. Από την μια πλευρά ο «εξωγήινος» Πρέλεβιτς κουβάλησε επιθετικά για την ελληνική ομάδα με 29 πόντους, έχοντας ως άξιο συμπαραστάτη τον Φασούλα με 17 πόντους και 11 ριμπάουντ, ενώ από την άλλη οι «μερένχες» που είχαν μπροστάρηδες τους Σίμπσον (24 πόντους) και Μπράουν (18 πόντους, 18 ριμπάουντ).

Με την «βασίλισσα» να είναι μπροστά με +3 (63-60), ο μαγικός Μπάνε παίρνει την μπάλα, εξαντλεί όλο τον χρόνο επίθεσης και με ένα τρίποντο μπροστά στα μούτρα του αμυντικού, ισοφαρίζει σε 63-63, οκτώ δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Τα πράγματα πάνε ακόμα καλύτερα για τον ΠΑΟΚ όταν ο Σίμπσον χάνει την ελεύθερη βολή που κέρδισε, με τον Φασούλα να παίρνει το ριμπάουντ και περίπου έξι δευτερόλεπτα να μένουν στο ρολόι.



Τότε ήταν και η στιγμή που όλα «στράβωσαν». Ο Παναγιώτης Φασούλας στην προσπάθεια του να πασάρει σε συμπαίκτη του για να προλάβει την τελευταία επίθεση κάνει λάθος, «χαρίζει» την μπάλα στον Ρίκι Μπράουν, ο οποίος με την σειρά του ευστοχεί σε σουτ από κοντινή απόσταση και δίνει την κούπα στη Ρεάλ (65-63)!

Οι στιγμές που ακολούθησαν μνημονεύονται έως σήμερα, με την εικόνα του Μπάνε Πρέλεβιτς να κλαίει απαρηγόρητος στο παρκέ της γαλλικής πόλης να είναι χαρακτηριστική.

Λίγο αργότερα, πιο ψύχραιμος πλέον, ο «Τίγρης» θα αναφέρει σε δηλώσεις του:

«Όλα τα παιδιά παίξανε πάρα πολύ καλά στο δεύτερο ημίχρονο. Δεν είχαμε τύχη στο τέλος, δεν μπορώ τίποτε άλλο να πω. Η Ρεάλ έπαιξε πάρα πολύ καλά και έβαλαν όλα τα τρίποντα. Στο δεύτερο δεν έβαλαν τίποτα και το παιχνίδι γύρισε. Ήθελα μόνο να κερδίσει η ομάδα μου. Δεν κερδίσαμε και πάμε τώρα στο μέλλον. Μπροστά… Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Έτσι είναι η ζωή μας, τι να κάνουμε…».



ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Κλίφορντ Λιουκ): Αντούνεθ 2, Μπιριούκοφ, Σίμπσον 24 (4), Μαρτίν 7, Μπράουν 18 (18ριμπ.), Γιορέντε 6, Ρομάι 2, Καργκόλ 6 (1).

ΠΑΟΚ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Μπουντούρης 3 (1), Πρέλεβιτς 29 (6), Μπάρλοου 5 (1), Παπαχρόνης 5, Φασούλας 17 (11ριμπ.), Σταυρόπουλος, Φιλίππου 4.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x