Stories

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Αξέχαστες στιγμές στα ευρωπαϊκά ντέρμπι των «αιωνίων»!

Από το Τελ Αβίβ και το Βερολίνο έως τα μέρη μας, τα περιστατικά που μας χάρισαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στην Ευρωλίγκα θα μείνουν για πάντα αξέχαστα!

Χωρίς καμία αμφιβολία, οι αναμετρήσεις ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αποτελούν το επίκεντρο στο ελληνικό μπάσκετ εδώ και δεκαετίες. Είναι τόσα πολλά όλα έχουν συμβεί, που δεν μπορούν να ξεχαστούν με τίποτα για την ιδιαιτερότητα τους αλλά και την ευρηματικότητα των οπαδών σε μερικές περιπτώσεις.

Με αφορμή λοιπόν την προσεχή (5/2, 21:00) αναμέτρηση των δύο «αιώνιων» αντιπάλων στο ΣΕΦ για την 24η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, το sport-fm.gr κάνει αναδρομή σε τέσσερις αξέχαστες στιγμές που μας χάρισαν τα ευρωπαϊκά ντέρμπι «κόκκινων» και «πράσινων».


Οικονόμου-Αλβέρτης υπέρ… Μπανταλόνα (Τελ Αβίβ 1994)

Το πρώτο ξεχωριστό περιστατικό, συνέβη στο Τελ Αβίβ το 1994, εκεί όπου Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ οπαδοί των δύο ομάδων φρόντισαν να εξάγουν… ελληνικό πολιτισμό, με την Μοσάντ να κάνει 70 συλλήψεις! Αγωνιστικά, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να επικρατήσουν των «πρασίνων» με 77-72 και να προκριθούν στο τελικό, όπου και ηττήθηκαν από την Μπανταλόνα.



Αν και δεν υπάρχουν φωτογραφίες ή βίντεο από την συγκεκριμένη ιδιαίτερη στιγμή, οι κακές γλώσσες λένε πως οι Φραγκίσκος Αλβέρτης και Νίκος Οικονόμου πανηγύριζαν τα καλάθια των Καταλανών όπως και οι οπαδοί του «τριφυλλιού», που με αυτό τον τρόπο ήθελαν να πικάρουν τους «αιώνιους» αντιπάλους τους.

Ιπποτικό χειροκρότημα παρά την βαριά ήττα (ΟΑΚΑ 1997)

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός βρέθηκαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους στην Ευρωλίγκα, με τους Πειραιώτες να πετυχαίνουν ίσως μια από τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακές νίκες τους στο ΟΑΚΑ με 69-49. Φυσικά η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς με Ρίβερς και Τάρλατς να κάνουν "όργια», κατέκτησε μερικούς μήνες αργότερα το παρθενικό της ευρωπαϊκό τρόπαιο στη Ρώμη.



Το ενδιαφέρον πάντως κομμάτι του παιχνιδιού στο ΟΑΚΑ, είναι ότι παρά το αγωνιστικό στραπάτσο των «πρασίνων» από τον αιώνιο αντίπαλο, μερίδα οπαδών των γηπεδούχων χειροκρότησε τους νικητές σε μια κίνηση σεβασμού και αναγνώρισης της ανωτερότητάς τους στο παρκέ.

Το σύνθημα για Σχορτσιανίτη και οι «10 μέρες» του Μπουρούση (Βερολίνο 2009)

Σε ένα πραγματικό ντέρμπι στον ημιτελικό, ο Παναθηναϊκός καταφέρνει να πάρει την νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό, να προκριθεί στον τελικό και να κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο. Παρόλα αυτά στην πρώτη συνάντηση των δύο «αιωνίων» σε Final Four μετά από πολλά χρόνια, οι οπαδοί του «τριφυλλιού» δεν έχασαν ευκαιρία να πικάρουν τον εκτός δωδεκάδας Σοφοκλή Σχορτσιανίτη για τα κιλά του, με το σύνθημα «έφαγες όλο τον Σκλαβενίτη».



Ο Γιάννης Μπορουσης φρόντισε να ανοίξει και αυτός κόντρα με τους «πράσινους» στον μικρό τελικό, όταν αντέδρασε στις προκλήσεις τους με το γνωστό σε όλους «θα τα πούμε σε 10 μέρες», αναφερόμενος στο ματς πρωταθλήματος που δεν πήγε και... τόσο καλά για τους «ερυθρόλευκους» που ηττήθηκαν με 91-64 στο ΟΑΚΑ. Έκτοτε ο Έλληνας σέντερ έγινε τραγούδι στα χείλη των φίλων του Παναθηναϊκού, μέχρι που το 2016, «μεταπήδησε» στην μέχρι τότε αντίπαλη πλευρά». Τα πράσινα φόρεσε και ο Σχορτσανίτης, που έγινε μάλιστα ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο του «τριφυλλιού».

Τρίποντο Σπανούλη και «δεν ακούω» (ΣΕΦ 2014)

Ήταν η τελευταία αγωνιστική για το Top-16 της Ευρωλίγκας, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, σε ένα ματς που θα έκκρινε τα διασταυρώματα και για τους δύο στα playoff. Στο ρολόι απέμεναν 4.7 '', με το σκορ να είναι ισόπαλο. Ο Βασίλης Σπανούλης με ένα σουτ τριών πόντων μπροστά στον Τζέιμς Γκιστ από τα οκτώ μέτρα δίνει την νίκη στους «ερυθρόλευκους», την στιγμή που στο γήπεδο επικρατεί χαμός από τους πανηγυρισμούς, με τον αρχηγό των γηπεδούχων να βρίσκεται στο επίκεντρο.



Αφού κατάφερε να... ξεφύγει από τις αγκαλιές, γύρισε προς την κερκίδα φώναξε αρκετές φορές «δεν ακούω» και έκανε την χαρακητριστική κίνηση βάζοντας τα χέρια στα αυτιά του. Με αυτό τρόπο θέλησε πιθανότατα να απαντήσει στην κριτική που αναπόφευκτα δεχόταν, τόσο από τους φίλους του Ολυμπιακού που περιμένουν πολλά από αυτόν, όσο και από αυτούς του Παναθηναϊκού που δεν χάνουν ευκαιρία να τον πικάρουν μετά την φυγή του από το «τριφύλλι».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x