Stories

Χβίσα Κβαρατσκέλια: Το... πουλέν από τη Γεωργία που «δούλεψε» για τους Ισπανούς

Πιθανότατα θα ακούμε για χρόνια ακόμα το όνομα-γλωσσοδέτη του Χβίσα Κβαρατσκέλια, ήρωα της Γεωργίας και της... Ισπανίας.

Ο Βίλι Σανιόλ έλεγε μία ημέρα πριν την αναμέτρηση της Γεωργίας με τη Σουηδία ότι ελπίζει οι αμυντικοί του να βάλουν δύσκολα στους επιθετικούς της Σουηδίας. Ναι, τον Ιμπραΐμοβιτς, τον Φόρσμπεργκ και τον Ίσακ, οι οποίοι είδαν εντέλει τον Λόρια να βγάζει τα πάντα και να γράφει την πρώτη πράξη του... σκανδιναβικού δράματος στο Μπατούμι.

Γιατί στη συνέχεια, το πρώτο βιολί ήταν ο Χβίσα Κβαρατσκέλια. Ο γεννηθείς το 2001 εξτρέμ που τιμώρησε τα αμυντικά λάθη των Σουηδών και έστειλε δύο φορές την μπάλα στα δίχτυα του Όλσεν, μετατρέποντας το όνειρο της πρωτιάς, σε εφιάλτη για την ομάδα του Γιάνε Άντερσον.



Σε μας βέβαια, ο ποδοσφαιριστής της Ρούμπιν Καζάν είχε συστηθεί λίγους μήνες νωρίτερα. Ήταν τον Μάρτιο του 2021, όταν είχε... ξενερώσει την Εθνική Ελλάδας, σκοράροντας για το 1-1 στο ΟΑΚΑ, λίγες ημέρες μετά την σπουδαία ισοπαλία που είχε αποσπάσει η «Γαλανόλευκη» από τους Ισπανούς. Ένα αποτέλεσμα που ουσιαστικά είχε ακυρώσει την υπερπροσπάθεια της Γρανάδα.



Τα αποτελέσματα της Πέμπτης (11/11) έφεραν την Ισπανία πάνω από τη Σουηδία στη βαθμολογία του 2ου ομίλου, με τους Ίβηρες να υποδέχονται τους Σκανδιναβούς την Κυριακή (14/11) και να αρκούνται απλώς στο να μην χάσουν, ούτως ώστε να πάρουν την πρωτιά και μαζί το εισιτήριο για το Κατάρ, δίχως να μπλέκουν με αγχωτικά μπαράζ.

«Ήρωας της Ισπανίας» ανακηρύχθηκε ο Κβαρατσκέλια από τον εγχώριο Τύπο, αν και ο νεαρός μεσοεπιθετικός είχε βάλει σε μπελάδες τη «ρόχα» πριν από μερικούς μήνες. Συγκεκριμένα, μετά το 1-1 της Γεωργίας στην Ελλάδα, η Ισπανία είχε δει το 21χρονο... αστεράκι να την αφήνει πίσω στο σκορ στην Τιφλίδα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί πρώτα ένα γκολ του Φεράν Τόρες για να έρθει η ισοφάριση και εν συνεχεία ακόμη ένα του Ντάνι Όλμο στις καθυστερήσεις για να μην ξεκινήσει η ομάδα του Λουίς Ενρίκε με δύο ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς σε αυτά τα προκριματικά.

Μετά τα... όργια απέναντι στη Σουηδία, χάρη στα οποία ο ύψους 1.83 εξτρέμ έφτασε τα πέντε γκολ σε έντεκα ματς σε διεθνές επίπεδο, το όνομά του εμφανίστηκε ξανά στα διεθνή media. «Η Μίλαν διατηρεί τον Κβαρατσκέλια στα υπόψιν» αναφέρουν οι Μιλανέζοι, με τον πιτσιρικά να κοστολογείται στα 18-20 εκατομμύρια ευρώ – σχεδόν τα διπλάσια από όταν είχε σκοράρει ενάντια στην Ελλάδα, οκτώ μήνες πριν!



Η Γιουβέντους και η Ντόρτμουντ φέρονται να τον έχουν επίσης στη λίστα τους, με τον Κβαρατσκέλια να έχει ήδη παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο, αγωνιζόμενος εδώ και μία τριετία στη Ρωσία. Η Λοκομοτίβ Μόσχας τον είχε φέρει αρχικά ως δανεικό από τη Ρουστάβι, με τη Ρούμπιν να τον αποκτά στη συνέχεια ως ελεύθερο – όπως τον είχε αφήσει και η ομάδα από την οποία ξεπήδησε, η Ντινάμο Τιφλίδας, το 2018. Ένα λάθος που μάλλον δεν θα ξεχάσουν ποτέ στην πρωτεύουσα...

Στο Καζάν, ο Χβίσα έχει μετρήσει μέχρι τώρα οκτώ γκολ και 15 ασίστ σε 65 συμμετοχές. Πριν από μερικούς μήνες έπαιξε για πρώτη φορά και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στα προκριματικά του Europa Conference League, όμως η ομάδα του αποκλείστηκε στην παράταση από την πολωνική Ράκοφ (0-0, 0-1).



Ο ίδιος όμως πιθανότατα ονειρεύεται... Champions League. Είναι βλέπετε οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης. Το είχε αποκαλύψει ο πατέρας του, Μπάντρι, ο οποίος υπήρξε και αυτός ποδοσφαιριστής και μάλιστα διεθνής με το... Αζερμπαϊτζάν! «Όλα μου τα παιδιά υποστηρίζουν τη Ρεάλ» είχε πει ο άλλοτε επιθετικός της Ντινάμο Τιφλίδας, της Καπάζ και της Σαμκίρ και νυν προπονητής.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x