Stories

Πριν τον Χουάνγκ: Οι… ελάχιστοι εκπρόσωποι της Άπω Ανατολής στη Super League

Θυμηθείτε μαζί με το sport-fm τους παίχτες από την ανατολική Ασία που έπαιξαν στη Super League πριν τον Χουάνγκ Ιν-Μπεόμ.

Με τον Ολυμπιακό να ετοιμάζεται να αποκτήσει τον πρώτο Νοτιοκορεάτη ποδοσφαιριστή της ιστορίας του, έχοντας προ των πυλών τον Χουάνγκ Ιν-Μπεόμ.

Αυτή θα είναι και η πρώτη φορά που παίκτης από την Άπω Ανατολή θα φορέσει την «ερυθρόλευκη» φανέλα, ενώ αν κοιτάξουμε συνολικά στη Super League 1, θα δούμε ότι λίγοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα μέρη μας.

Αν βέβαια ψάξουμε για ποδοσφαιριστές από την Ασία γενικά, θα βρούμε μπόλικους από χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, την Ιορδανία, τη Συρία, τον Λίβανο, ακόμα και την Παλαιστίνη, το Κατάρ, τη Σιγκαπούρη, το Ουζμπεκιστάν και την Ταϊτή.

Όταν όμως περιορίζουμε την αναζήτησή μας στην Άπω Ανατολή και χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, η Νότια και η Βόρεια Κορέα, τα αποτελέσματα χωρούν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και προέρχονται όλοι από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, με τη λίστα να έχει και δύο ιδιαίτερες περιπτώσεις στις οποίες θα γίνει ειδική μνεία στο τέλος του κειμένου.

Σίντζι Καγκάβα (ΠΑΟΚ)



Τέσσερις Ιάπωνες ποδοσφαιριστές έχουν περάσει από τα γήπεδα της Α’ εθνικής κατηγορίας, με το πιο γνωστό αλλά και πρόσφατο παράδειγμα να ακούει στο όνομα Σίντζι Καγκάβα.

Χουάνγκ: Οι εκπρόσωποι της Άπω Ανατολής στη Super League

Ο σπουδαίος μεσοεπιθετικός με την καριέρα σε Ντόρτμουντ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπεσίκτας και Σαραγόσα, έφτασε στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2021, υπογράφοντας συμβόλαιο ενάμιση έτους.

Ο 33χρονος σήμερα ποδοσφαιριστής μέτρησε μόλις δώδεκα συμμετοχές με μία ασίστ φορώντας τη φανέλα του «Δικέφαλου του Βορρά» και η συνεργασία του με τον σύλλογο λύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Έκτοτε, αγωνίζεται στο Βέλγιο και τη Σεντ Τρούιντεν, με την οποία έχει ως τώρα μία ασίστ σε επτά αγώνες.



Γιοχέι Καζιγιάμα (Παναθηναϊκός)


Τον Ιανουάριο του 2013, ο Παναθηναϊκός είχε εξασφαλίσει τον εξάμηνο δανεισμό ενός ποδοσφαιριστή με μεγάλη καριέρα στην Ιαπωνία και τη J-League. Ο λόγος για τον Γιοχέι Καζιγιάμα, που είχε παραχωρηθεί από την FC Τόκιο για να ενισχύσει τη μεσαία γραμμή του «τριφυλλιού» σε μία δύσκολη σεζόν.

Παρ’ όλα αυτά, δεν κατόρθωσε να κάνει τη διαφορά, προλαβαίνοντας να μοιράσει μία ασίστ σε επτά συμμετοχές, επιστρέφοντας στην πατρίδα του το επόμενο καλοκαίρι.

Χουάνγκ: Οι εκπρόσωποι της Άπω Ανατολής στη Super League

Αποσύρθηκε τελικά το 2019, έχοντας παίξει νωρίτερα σε Τρινίτα Οΐτα και Αλμπιρέξ Νιιγκάτα, εκτός της Τόκιο.

Σημειώνεται ότι ο Ιάπωνας χαφ είχε έρθει σε μία... παλαβή μεταγραφική περίοδο, όταν και είχε αναλάβει τους «πράσινους» ο Φάμπρι και είχαν αποκτηθεί επίσης παίκτες όπως ο Εσπάρθα, ο Ντίνας, ο Π. Σπυρόπουλος, ο Κάιπερ αλλά και ο Φιγκερόα.

Νταϊσούκε Σακάτα (Άρης)



Μπορεί στη Γιοκοχάμα Μαρίνος να αποτέλεσε βασικό στέλεχος για περίπου μία δεκαετία, ωστόσο ο Νταϊσούκε Σακάτα δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά στα μέρη μας, με τη φανέλα του Άρη.

Ο Ασιάτης επιθετικός είχε κάνει το βήμα στην Ευρώπη τον Ιανουάριο του 2011, όταν και είχε υπογράψει συμβόλαιο με τους «κίτρινους» μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Χουάνγκ: Οι εκπρόσωποι της Άπω Ανατολής στη Super League

Όπως και ο Καγκάβα, ούτε αυτός το εξάντλησε, καθώς τον Αύγουστο του ’11 αποχώρησε έχοντας απογοητεύσει με τις εμφανίσεις του.

Συνολικά μέτρησε οκτώ ματς με τους Θεσσαλονικείς, χωρίς να πετύχει γκολ ή να μοιράσει κάποια ασίστ, επιστρέφοντας εν συνεχεία στην πατρίδα του. Εκεί έπαιξε σε FC Τόκιο και Αβίσπα Φουκουόκα, μέχρι το 2017.

Ντάιγκο Κομπαγιάσι (Ηρακλής)



Ένας ακόμη Ιάπωνας ποδοσφαιριστής που ήρθε στην Ελλάδα Ιανουάριο αλλά δεν κατάφερε να μακροημερεύσει. Ο Ντάιγκο Κομπαγιάσι είχε αφιχθεί στη χώρα μας τον χειμώνα του 2010 για λογαριασμό του Ηρακλή, με τον οποίο είχε υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας ενάμιση έτους.

Ο 27χρονος τότε μέσος ανήκε στην Ομίγια αλλά είχε πάρει γεύση από τη νορβηγική Σταμπάεκ προτού έρθει στη Super League. Μάλιστα, με τον σύλλογο της Eliteserien είχε καταγράψει εννέα γκολ και επτά ασίστ σε 35 συμμετοχές, αφήνοντας υποσχέσεις.

Χουάνγκ: Οι εκπρόσωποι της Άπω Ανατολής στη Super League

Στον «Γηραιό», ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Οι συνεχείς τραυματισμοί και το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε στη μέση έφεραν τη λύση της συνεργασίας του με τον σύλλογο τον Δεκέμβριο του 2010, μετά από 15 συμμετοχές και τρεις ασίστ.

«Είναι ένας απόλυτα επαγγελματίας παίκτης που μας βοήθησε πολύ πέρυσι, φέτος όμως, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, δεν μπόρεσε να το κάνει» είχε πει χαρακτηριστικά ο τότε προπονητής του Ηρακλή, Μαρίνος Ουζουνίδης, με τον Κομπαγιάσι πάντως να παίζει τα επόμενα χρόνια σε ομάδες της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ μέχρι το 2021, όταν και αποσύρθηκε.

Ο... όχι και τόσο ταλαντούχος κ. Μαεζόνο



Ειδική αναφορά στον Μασακίγιο Μαεζόνο, που δοκιμάστηκε στον ΠΑΟΚ τον Νοέμβριο του 1999 αλλά ουδέποτε υπέγραψε συμβόλαιο με τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Ο τότε ισχυρός άντρας του συλλόγου, Γιώργος Μπατατούδης, είχε εκτιμήσει ότι η έλευση ενός Ιάπωνα ποδοσφαιριστή στην Τούμπα θα έφερνε έσοδα από... τουρίστες, συμπατριώτες του παίκτη, ωστόσο ο 26χρονος τότε μεσοεπιθετικός δεν έπεισε ποτέ για τις ικανότητές του και έφυγε όπως ήρθε.

Στη δωδεκαετή καριέρα του πάντως, έπαιξε σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Βραζιλία, ενώ φόρεσε το εθνόσημο στο στήθος 19 φορές μεταξύ 1994 και 1997.

Χουάνγκ: Οι εκπρόσωποι της Άπω Ανατολής στη Super League

Η ειδική περίπτωση του Άλεν Μπαϊκούσα



Τη σεζόν 2001/02, είχε αγωνιστεί στην Α' Εθνική με τη φανέλα του Αιγάλεω ο Άλεν Μπαϊκούσα.

Ο παλαίμαχος επιθετικός είχε μετρήσει δέκα συμμετοχές με την ομάδα της δυτικής Αττικής και μπαίνει στη λίστα καθώς παρότι Βόσνιος, είχε πολιτογραφηθεί ως πολίτης του Χονγκ Κονγκ!

Έπαιξε μάλιστα και τέσσερις φορές στην εθνική ομάδα, ενώ στην καριέρα του έπαιξε και σε ομάδες όπως η Ζελέσνιτσαρ, η Σιρόκι Μπρίγιεγκ, η Καέν αλλά και οι Πενάνγκ, Γκόλντεν, Χάπι Βάλεϊ και Σάουθ Τσάινα, στο Χονγκ Κονγκ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x