Stories

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Η «φόνισσα» των Ελλήνων

Ο Άρης ξεπέρασε το εμπόδιο της Γκόμελ και θα τεθεί αντιμέτωπος με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η προϊστορία, πάντως, της ισραηλινής ομάδας με ελληνικούς συλλόγους την κάνει να… τρίβει τα χέρια της!

Δεν είναι η πρώτη, ούτε και η δεύτερη φορά που η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα τεθεί αντιμέτωπη με έναν ελληνικό σύλλογο στα Κύπελλα Ευρώπης.

Η ομάδα του Ισραήλ, θα βρεθεί στον δρόμο του Άρη, που έκανε τη δουλειά απέναντι στην Γκόμελ, με τους «κίτρινους» να γίνονται η 6η ομάδα της χώρας μας που θα την αντιμετωπίσει. Ωστόσο, οι τέσσερις από τις πέντε προηγούμενες φορές φέρνουν στις μνήμες τραυματικές εμπειρίες για τα γαλανόλευκα χρώματα, αφού μόνο ο Αστέρας Τρίπολης το 2014 (στα ραντεβού με τις ελληνικές ομάδες) είχε καταφέρει να την αποκλείσει.

2004: Το λάθος του ΠΑΟΚ και ο Λουκάς Λιάσος
Η πρώτη ελληνική ομάδα που τέθηκε αντιμέτωπη με την Μακάμπι Τελ Αβίβ ήταν ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2004 για τα προκριματικά του Champions League. O «δικέφαλος του βορρά» είχε τερματίσει στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος τη σεζόν 2003/04 και με τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο του επιζητούσε την είσοδο του στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό καθώς το μοιραίο λάθος της χρησιμοποίησης του Κύπριου ποδοσφαιριστή Λουκά Λιάσου ο οποίος ήταν τιμωρημένος είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα της Θεσσαλονίκης να χάσει στα χαρτιά το ματς με 3-0. Έτσι, στη ρεβάνς του «Μπλούμφιλντ Στέιντιουμ» η Μακάμπι, «σφράγισε» την πρόκριση της επικρατώντας με 1-0 χάρη σε γκολ του Κοέν στο 8ο λεπτό με τον ΠΑΟΚ να βυθίζεται στην εσωστρέφεια και τον αναβρασμό εξαιτίας του καταδικαστικού λάθους.

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Ο «φονέας» των Ελλήνων

2010: H… ταφόπλακα για Ολυμπιακό, Λίνεν και Ντιόγκο
Έξι χρόνια πέρασαν για να βρεθεί η Μακάμπι Τελ Αβίβ στον δρόμο μιας ελληνικής ομάδας. Το καλοκαίρι του 2010, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τους Ισραηλινόυς για τα προκριματικά του Europa League. Οι «ερυθρόλευκοι», έπειτα από μια κακή περασμένη σεζόν και με τον Έβαλντ Λίνεν στον πάγκο τους, υποδέχθηκαν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» τη Μακάμπι στις 29 Ιουλίου 2010, επικρατώντας με 2-1 ανατρέποντας το γκολ 1-0 του πρώτου ημιχρόνου, με σκόρερ τους Ζαουάντ Ζαϊρί και Ντένις Ρόμενταλ. Στο Ισραήλ, ο Ολυμπιακός έζησε έναν πραγματικό εφιάλτη καθώς ηττήθηκε με 1-0 από την ομάδα του Γιόσι Μιζράχι, με το τέρμα του Κολάουτι, να δείχνει την πόρτα της εξόδου τόσο στον Έβαλντ Λίνεν όσο και στον Ντιόγκο που αποβλήθηκε για χτύπημα εκτός φάσης στο 91ο λεπτό.



2011: To πρόωρο ευρωπαϊκό «αντίο» του Παναθηναϊκού
Έχοντας γνωρίσει λίγες ημέρες πριν έναν αποκλεισμό σοκ από την Οντένσε για τα προκριματικά του Champions League, ο Παναθηναϊκός, θα έβρισκε «παρηγοριά» με την είσοδο του στους ομίλους του Europa League. Οι «πράσινοι» στα προκριματικά της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης, κληρώθηκαν με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, με στόχο την αγωνιστική… εξιλέωση και οικονομική «ανάσα». Τα πράγματα παρόλα αυτά δεν πήγαν τόσο καλά αφού στην πρωτεύουσα του Ισραήλ το «τριφύλλι» γνώρισε βαριά ήττα με 3-0 ενώ στην ρεβάνς του Ολυμπιακού Σταδίου στις 25 Αυγούστου 2011, ο λαβωμένος Παναθηναϊκός επικράτησε με 2-1, αποχαιρετώντας πρόωρα και με το κεφάλι ψηλά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.



2014: Οι ψυχωμένοι Αρκάδες
Η μοναδική ομάδα που έκαμψε την αντίσταση της Μακάμπι Τελ Αβίβ ήταν ο εντυπωσιακός Αστέρας Τρίπολης του Στάικου Βεργέτη το 2014. Οι «Αρκάδες» μετά τις προκρίσεις επί της Ροβανιέμι και της Μάιντς βρήκαν στο δρόμο τους, την ομάδα από το Ισραήλ για τα πλέι οφ του Europa League.

To πρώτο ματς στην Τρίπολη, μετατράπηκε σε παράσταση για ένα ρόλο, μιας και ο Αστέρας πήρε νίκη ζωτικής σημασίας με σκορ 2-0 με τα γκολ των Μάσα και Ζησόπουλου να δίνουν δικαίωμα στο όνειρο. Ο επαναληπτικός αγώνας, έλαβε χώρα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» της Κύπρου εκεί που η ομάδα του Στάικου Βεργέτη, πανηγύρισε την ιστορική πρόκριση στους ομίλους του Εuropa League, παρά την ήττα με 3-1. Το γκολ που χάρισε την πρόκριση στον Αστέρα, πέτυχε στο 23ο λεπτό ο Ρουμάνος κεντρικός αμυντικός Ντορίν Γκοϊάν με κεφαλιά εξ’ επαφής.


2017: Η τελευταία ευρωπαϊκή παράσταση του «Ιστορικού»
Το καλοκαίρι του 2017, ο Πανιώνιος έδωσε την τελευταία του ευρωπαϊκή παράσταση στο πλαίσιο του τρίτου προκριματικού γύρου του Europa League. Η κληρωτίδα, έφερε στο δρόμο του «Ιστορικού» τη Μακάμπι Τελ Αβίβ η οποία είχε μεγάλη εμπειρία και εξαιρετική παράδοση απέναντι σε ελληνικούς συλλόγους, γεγονός που αποδείχθηκε περίτρανα από τη μετέπειτα εξέλιξη του ζευγαριού.

Η πρώτη αναμέτρηση στο Ισραήλ ήταν αμφίρροπη, με τον Πανιώνιο να στέκεται άτυχος και να ηττάται με 1-0 από την ομάδα του Ζόρντι Κρόιφ, χάρη σε τέρμα που πέτυχε ο Ισλανδός Κιάρτανσον στο 46ο λεπτό.

Μια εβδομάδα αργότερα, οι «κυανέρυθροι» φιλοξένησαν την Μακάμπι στη Νέα Σμύρνη. Η ομάδα του Μιχάλη Γρηγορίου, πάλεψε έχασε ορισμένες σημαντικές ευκαιρίες, ωστόσο γνώρισε την ήττα με 1-0 από το αυτογκόλ που πέτυχε στο 79ο λεπτό ο Παναγιώτης Κόρμπος, το οποίο αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» του Πανιωνίου στην Ευρώπη μέχρι και σήμερα.

Πλέον, ο Άρης μετά και την πρόκριση του εναντίον της Γκόμελ να… ξορκίσει τον κακό, για τα ελληνικά χρώματα, δαίμονα, που ακούει στο όνομα Μακάμπι Τελ Αβίβ ώστε να τα παίξει όλα για όλα απέναντι στη Νις στα play off του UEFA Conference League με στόχο την επιστροφή του στους ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x