sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΑΕΚ: Η αγωνιστική νοοτροπία και τα «θέλω» του Στέφανου Δέδα

Το sportfm.gr καταγράφει τις επιθυμίες και την αγωνιστική νοοτροπία που θα επιχειρήσει να περάσει στην ΑΕΚ ο Στέφανος Δέδας.

Μετά από μια δεκαετή περιήγηση στα… ξένα και μια εξαιρετική σεζόν με τη Χάποελ Χολόν, με την οποία αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς στο Ισραήλ, ο Στέφανος Δέδας επιστρέφει στην Ελλάδα, καθώς αναλαμβάνει την ΑΕΚ, στη μεγαλύτερη πρόκληση της μέχρι τώρα καριέρας του.

Το sportfm.gr καταγράφει τα δεδομένα όσον αφορά την αγωνιστική φιλοσοφία του, αλλά και τις επιθυμίες που έχει για τη στελέχωση του ρόστερ.

Λαμβάνοντας υπόψιν την τελευταία του σεζόν στη Χάποελ Χολόν, ο 39χρονος τεχνικός χτίζει ομάδες που στηρίζονται στην ταχύτητα και στο καλό σουτ. Γι’ αυτό άλλωστε και στις πρώτες συζητήσεις του με τους ανθρώπους της Ένωσης, ζήτησε οι 4 (τουλάχιστον) από τους ξένους παίκτες που θα αποκτηθούν, να έχουν ευχέρεια στο σκορ από την περιφέρεια, ακόμα κι αν είναι γι’ αυτούς που θα στελεχώσουν τις θέσεις των ψηλών.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί εκτελούσαν περισσότερα τρίποντα από δίποντα: 29,6/μέσο όρο στο Basketball Champions League και 30,3/μέσο όρο στο πρωτάθλημα Ισραήλ έναντι 28,3/μέσο όρο στο BCL και 29,9/μέσο όρο στο πρωτάθλημα Ισραήλ.

Επιπροσθέτως, βασίζεται σε παιχνίδι με πολλές κατοχές, υψηλό τέμπο και σχετικά μεγάλο σκορ, όπως φαίνεται από τους μέσους όρους της Χολόν, κυρίως στην ισραηλινή λίγκα (85,3 πόντους/μέσο όρο).

Όπως γίνεται αντιληπτό, για να επιτύχει σε αυτό το στυλ, απαιτούνται εκρηκτικοί και… γοργοπόδαροι γκαρντ. Άλλωστε, ο ίδιος ο Δέδας θεωρεί ότι χρειάζονται περιφερειακοί με υψηλό δείκτη νοημοσύνης και πλούσιο ταλέντο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Τάιρους ΜακΓκι και ο Σι Τζέι Χάρις, που ήταν οι κινητήριοι μοχλοί για τους Ισραηλινούς τη σεζόν που ολοκληρώθηκε.

ΑΕΚ: Η αγωνιστική νοοτροπία και τα «θέλω» του Στέφανου Δέδα

Κατά τα λοιπά, ο 39χρονος προπονητής δεν εμπιστεύεται ιδιαίτερα τους -λεγόμενους- «δεινόσαυρους» ψηλούς. Για παράδειγμα, στη Χολόν ο ψηλότερος παίκτης ήταν ο 2,08μ. Ταλ Ζαχ, που αγωνιζόταν σπάνια, ενώ το βασικό «πεντάρι» της ομάδας ήταν ο… ημίψηλος Ντε Ζέου. Δεν πρόκειται δηλαδή να δουν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ παιχνίδι από το χαμηλό ποστ, όπως συνέβη στα διαστήματα των φετινών αγώνων που ήταν στο παρκέ ο Μορέιρα.

Από ‘κει και πέρα, το ζητούμενο για τον Δέδα είναι να αποκτηθούν παίκτες που θα βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και θα έχουν μεγάλη δίψα για διάκριση. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε έχει απαιτήσει να αποκτηθούν ξένοι που θα βρίσκονται κυρίως μεταξύ 25 και 30 ετών. Με φρεσκάδα στα πόδια και στο… μυαλό.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο Βορειοελλαδίτης τεχνικός σκοπεύει να χτίσει μια ομάδα που θα… πεθαίνει στο παρκέ, με παίκτες που θα «ματώνουν» τη φανέλα και θα δίνουν μέχρι και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους.

Κι αφού ολοκληρωθούν οι ασκήσεις επί… χάρτου και όπως λέμε πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, το παρκέ θα είναι ο καθρέφτης όλων των σχεδίων του προπονητή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x