sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όταν η ΑΕΚ λύγισε την πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Ήταν σαν σήμερα, πριν ακριβώς 14 χρόνια, όταν η ΑΕΚ έγραφε ιστορία νικώντας σε μια αξέχαστη βραδιά τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν στο ΟΑΚΑ με 1-0.

Ο Ντέμης Νικολαΐδης στην εκπομπή του με τον Αλέξη Σπυρόπουλο στον ΣΠΟΡ FM 94,6 πριν από μερικά χρόνια είχε χαρακτηρίσει εκείνη τη βραδιά ως την πιο εντυπωσιακή ατμόσφαιρα που έχει βιώσει ποτέ σε γήπεδο. Ομοίως με τον τότε πρόεδρο της ΠΑΕ και ο τότε σέντερ φορ της ομάδας, Νίκος Λυμπερόπουλος. Κι όσοι έζησαν από κοντά ή έστω είδαν τηλεοπτικά το θρίαμβο της ΑΕΚ επί της Μίλαν με 1-0, σαν σήμερα πριν ακριβώς 14 χρόνια, δεν μπορούν να έχουν διαφορετική άποψη...

Το σκηνικό είχε στηθεί από νωρίς και ήταν εντυπωσιακό. Βλέπετε, η νίκη επί της Λιλ που είχε προηγηθεί, η πρώτη της ΑΕΚ στην ιστορία της στο Champions League, είχε ανοίξει την όρεξη των φίλων της.

Περισσότεροι από 65.000 κατέκλυσαν το ΟΑΚΑ για τον αγώνα με τη σπουδαία Μίλαν κι άλλοι τόσοι ζήλεψαν όσους ήταν μάρτυρες σε εκείνο που συνέβη το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου του 2006.

inner

Οι «κιτρινόμαυροι» κοίταξαν αμέσως δίχως φόβο στα μάτια το «θηρίο» των Μαλντίνι, Κοστακούρτα, Πίρλο, Ζέεντορφ, Κακά και Ιντζάγκι. Μια στημένη φάση αρκούσε για να εκραγεί το κιτρινόμαυρο ηφαίστειο. Ο Ζούλιο Σέζαρ στο 32’ με εκτέλεση φάουλ εξέθεσε τον συμπατριώτη του, Ντίντα, στέλνοντας την μπάλα όχι πάνω από το τείχος, αλλά δίπλα του και στη γωνία και μαζί τον κόσμο στα ουράνια.

Ίσως ο Βραζιλιάνος να άκουσε το κοινό που ζητούσε επιτακτικά από το Νίκο Λυμπερόπουλο να του παραχωρήσει την εκτέλεση, όπως στο επικό βίντεο που κυκλοφόρησε...



inner

Η ομάδα του Λορένθο Σέρα Φερέρ υπερασπίστηκε λυσσασμένα το προβάδισμά της, με τους Ζήκο και Έμερσον να «δαγκώνουν» στο κέντρο και τους Δέλλα, Τσιρίλο και Παπασταθόπουλο να έχουν στήσει τείχος στην άμυνα.

inner

Στις λίγες φορές που οι «ροσονέρι» του Κάρλο Αντσελότι βρήκαν μια χαραμάδα προς την εστία, ο Σορεντίνο ήταν εκεί για να τους πει «όχι» και να διαφυλάξει το 1-0.

inner

Ένα σκορ που έμεινε μέχρι το τέλος και πανηγυρίστηκε δικαίως σαν μια από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία της ΑΕΚ. Άλλωστε στο ίδιο γήπεδο λίγους μήνες μετά η ομάδα που είχε υποκλιθεί στην «Ένωση» στεφόταν πρωταθλήτρια Ευρώπης νικώντας με 2-1 τη Λίβερπουλ.

Μικρή σημασία έχει πως ο θρίαμβος δεν συνοδεύτηκε από πρόκριση (ας όψεται η… Μίλαν, που θαρρείς κι από εκδίκηση έχασε από τη Λιλ στην Ιταλία δίνοντας στους Γάλλους την πρόκριση μετά το 2-2 της «Ένωσης» κόντρα στην Άντερλεχτ). Άλλωστε στο ποδόσφαιρο δεν μετρούν τελικά μόνο οι τίτλοι και οι προκρίσεις. Ειδικά όταν υπάρχουν στιγμές σαν κι αυτή τη μαγική στις 21 Νοεμβρίου του 2006 που έζησαν οι φίλοι της ΑΕΚ.

ΑΕΚ: Σορεντίνο, Τσιρίλο, Δέλλας, Παπασταθόπουλος, Τζιωρτζιόπουλος (78' Μόρας), Ζήκος, Έμερσον, Μαντούκα, Τόζερ (66' Κυριακίδης), Ζούλιο Σέζαρ (86' Χετεμάι), Λυμπερόπουλος.

Μίλαν: Ντίντα (78' Κάλατς), Μπρόκι, Μαλντίνι, Κοστακούρτα (46' Γιανκουλόφσκι) Σίμιτς, Ολιβέιρα (70' Μποριέλο), Ζέεντορφ, Πίρλο, Κακά, Μπονέρα, Ιντσάγκι.

Το γκολ που έκρινε τον αγώνα…



… και η περιγραφή του από τον ΣΠΟΡ FM 94,6 σε περιγραφή Κώστα Μιαούλη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x