sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όταν πετυχαίνεις τρία γκολ χωρίς καθαρόαιμο επιθετικό: Τα 5 σημεία από τη νίκη της ΑΕΚ στην Κρήτη

Τα σημεία-κλειδιά από το νικηφόρο πέρασμα της ΑΕΚ από την έδρα του ΟΦΗ.

Νικηφόρο ξεκίνημα για την ΑΕΚ στην… κιτρινόμαυρη διαβολοβδομάδα.

Η «Ένωση» όχι μόνο δεν κάμφθηκε από τις απουσίες της στην επίθεση, αλλά -αντιπαραβάλλοντας τις (στατικές) φάσεις που δουλεύει στα Σπάτα και τη μεγάλη της ποιότητα- πέτυχε τρία γκολ κόντρα στον ΟΦΗ (0-3) και απέδρασε από το «Γεντί Κουλέ» με το «τρίποντο» που την επαναφέρει στην κορυφή.

ΑΕΚ: Τα 5 σημεία από τη νίκη επί του ΟΦΗ


Αναλυτικά, τα 5 σημεία από την απόδραση της ΑΕΚ από την Κρήτη:

Οι πετυχημένες επιλογές προσώπων από πλευράς Αλμέιδα



Η συνθήκη που απασχόλησε περισσότερο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ήταν το ότι η ΑΕΚ θα αναγκαζόταν να κατέβει στο «Γεντί Κουλέ» χωρίς καθαρόαιμο επιθετικό. Ο Λιβάι τραυματίας και ο Αραούχο τιμωρημένος. Ο Φαν Βέερτ μπήκε αποστολή, αλλά με μόνο δύο προπονήσεις στα πόδια του δεν γινόταν να μην αρχίσει από τον πάγκο. Εκεί όπου φυσικά υπήρχε και ο Κοσίδης, με τον Ματίας Αλμέιδα βέβαια να έχει αποδείξει ότι εμπιστεύεται όλους τους ποδοσφαιριστές του.

Εντέλει, το σύστημα παρέμεινε ίδιο (4-4-1-1) και το δίδυμο της επίθεσης συνέθεσαν οι Πινέδα και Τσούμπερ. Στο αρχικό γράφημα φαινόταν ότι ο Μάνταλος θα βρισκόταν δίπλα στον Ελβετό μεσοεπιθετικό, αλλά τελικά ο Έλληνας άσος άρχισε στα χαφ πλησίον του Γιόνσον.

Και η αλήθεια είναι οι επιλογές του Αλμέιδα δούλεψαν, μερικές εξ αυτών και με το παραπάνω.



Αρχικά, ο Τσούμπερ έκανε σωστά όλες τις κινήσεις ενός φορ και μάλιστα σύγχρονου. Ωραίο ξεπέταγμα στον χώρο, ζητούσε μπάλα, έβγαζε συνδυασμούς. Στοιχεία, άλλωστε, που μας είχε δείξει και στο δεύτερο ημίχρονο του προηγούμενου αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, όπου χρησιμοποιήθηκε σ' αυτήν τη θέση. Εκείνο που του έλειψε ίσως ήταν η τελική προσπάθεια, καθώς βρέθηκε σε φάσεις (κάτι που επίσης ήταν θετικό).

Όπως, φυσικά, βγήκε στον Αργεντικό τεχνικό η χρησιμοποίηση του Μάνταλου στα χαφ και του Πινέδα σε ρόλο… αντι-Αραούχο.

Ο Έλληνας μέσος ήταν καταλυτικός στην κυκλοφορία της μπάλας για τους «κιτρινόμαυρους», ενώ η ικανότητά του στην τελική μεταβίβαση αντικατοπτρίστηκε στις δύο ασίστ που έβγαλε, φτάνοντας τις πέντε στο φετινό πρωτάθλημα. Ειδικά στο γκολ του Γκατσίνοβιτς, το κουβάλημα της μπάλας και το μοίρασμά της στον Σέρβο άσο ήταν υπέροχο.



Ταυτόχρονα, ο Πινέδα έχει τέτοια χαρακτηριστικά που μπορεί να παίξει παντού, εκτός -ίσως- από κεντρικός αμυντικός και τερματοφύλακας! Εάν και διαφέρει από τον Αραούχο, βοήθησε με την ένταση και το πρέσινγκ του.

Κι αφού το πήγαμε σε ατομικό επίπεδο δεν γίνεται να μην γίνει ειδική μνεία στον Άμραμπατ. Eάν και στην αρχή κούραζε λίγο παραπάνω την μπάλα, εν συνεχεία είναι εκείνος που πετυχαίνει τα δύο πρώτα τέρματα της ΑΕΚ, βοηθώντας την καταλυτικά για το «τρίποντο». Μάλιστα, έχοντας πλέον οκτώ γκολ (αλλά και τέσσερις ασίστ) διανύει την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, μετά την πρώτη του στην Eredivisie (2007/08) με τη Φένλο (είχε σταματήσει στα δέκα τέρματα).

Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν πληθώρα ποιοτικών παικτών, το επίπεδο των οποίων συνήθως μπορεί να καμουφλάρει με τον καλύτερο τρόπο τα κενά που δημιουργούν τραυματισμοί ή τιμωρίες.

Η ΑΕΚ που αξιοποιεί κατά κόρον τις στατικές φάσεις



Στο «Γεντί Κουλέ» οι «κιτρινόμαυροι» έβαλαν από νωρίς στο παιχνίδι τους τόσο το στρωτό ποδόσφαιρο και τους συνδυασμούς, όσο και τις στατικές φάσεις. Κι αφού δεν έβρισκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα με τον πρώτο τρόπο (εάν και έψαχναν τα πατήματά τους λίγο στην αρχή, είχαν τις στιγμές τους), εκεί είναι που χρειάζεται για μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό να εκμεταλλευτεί τον δεύτερο τρόπο. Και η ΑΕΚ του Αλμέιδα τον αξιοποιεί.

Μέσω στατικών φάσεων, λοιπόν, ήρθε το 0-1 με την υπέροχη κομπίνα Μάνταλου-Άμραμπατ (υπήρξε και δόση τύχης με την κόντρα στον Πασαλίδη), ενώ από την εξέλιξη μίας τέτοιας διαμορφώθηκε και το 0-2, όπου ο Άμραμπατ εκμεταλλεύτηκε και την αδράνεια στην άμυνα των Κρητικών.





Και δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που η ΑΕΚ παίρνει γκολ από στημένα. Μέσω αυτού του τρόπου (φάουλ ή κόρνερ) είχε πανηγυρίσει δύο φορές στον πρώτο γύρο (με Παναιτωλικό και Άρη) κι άλλες τρεις στον δεύτερο (με Βόλο, Ιωνικό και στο προηγούμενο ματς με τον Αστέρα). Για να προσθέσει άλλη… μιάμιση σήμερα (ανάλογα με το πώς πιάνεται το 0-2).

Εξαιρούμε τα πέναλτι και τις απευθείας εκτελέσεις φάουλ (όπως του Λιβάι με τον Λεβαδειακό), για να επικεντρωθούμε στο πιο σημαντικό, στην πολλή δουλειά που πέφτει (και) σ' αυτόν τον τομέα στα Σπάτα, κάτι που φαίνεται κι από τις κομπίνες και τα συστήματα που βγαίνουν (ανεξάρτητα εάν καταλήγει η μπάλα στα δίχτυα).

Το πετυχημένο… μπάσιμο στη διαβολοβδομάδα



Δεν χρειάζονται να ειπωθούν και πολλά. Η ΑΕΚ σήμερα έμπαινε σε μια… διευρυμένη διαβολοβδομάδα (οκτώ ημερών), καθώς ως γνωστόν ακολουθεί το παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι την Τετάρτη (8/3) και με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια την Κυριακή (12/3).

Εάν κάνει το 3/3 η «Ένωση» -ανεξάρτητα από τι θα πράξουν οι ανταγωνιστές της- θα μπει στα playoffs ούσα πρώτη. Σημαντική συνθήκη. Όχι, βέβαια πως θα έχει κριθεί κάτι, ακόμα και στο αντίθετο σενάριο. Ωστόσο, είναι θετικό ότι η ΑΕΚ έδειξε χαρακτήρα στο ξεκίνημα αυτής της τριάδας αγώνων, πήρε μια νίκη εκτός έδρας (όπου μετρά απώλειες) και μάλιστα με απουσίες.

Ο ΟΦΗ που αδικεί τον εαυτό του στην Κρήτη



Οι γηπεδούχοι έβαλαν δύσκολα στην ΑΕΚ στο ξεκίνημα της αναμέτρησης. Πίεζαν σταθερά (περίπου στα δέκα μέτρα έξω από την περιοχή του «δικεφάλου»), ενώ είχαν και τις στιγμές τους, κυρίως στην κόντρα. Ο Μανδάς έψαχνε με βαθιά γεμίσματα τον Ντίκο, με τον τελευταίο να δημιουργεί προβλήματα με τον διασκελισμό του, αλλά να τα χαλά στην τελική προσπάθεια. Μάλιστα, ενώ το ματς στράβωσε, δεν σταμάτησαν να ψάχνουν την απάντηση ούτε στο 0-3.



Είναι καλή ομάδα ο ΟΦΗ. Ένα σύνολο με τη σφραγίδα του προπονητή του αλλά και ταυτόχρονα που αδικεί τον εαυτό του όταν αγωνίζεται στην έδρα του. Δεν αξιοποιούν το «Γεντί Κουλέ» οι Κρητικοί και δεν είναι φυσιολογικό να στηρίζονται κυρίως στα… εκτός.

Αναμένουμε την εκδοχή που θα έχουν συνολικά του χρόνου, με τον Νταμπράουσκας να βρίσκεται περισσότερο καιρό πλέον στο τιμόνι τους και να έχει χτίσει από το καλοκαίρι την ομάδα του.

Οι εικόνες που θέλουμε να βλέπουμε στις εξέδρες



Καταρχάς, ας αρχίσουμε το ότι θέλουμε να τις βλέπουμε έτσι: Γεμάτες με οπαδούς και των δύο! Όπως και να το κάνουμε είχε άλλο παλμό. Είτε το ζούσες ως ΑΕΚτζής, είτε ως ΟΦΗτζής, είτε ως ουδέτερος. Αυτή η διχρωμία και η… διτονικότητα είχε άλλη χάρη.

Φυσικά, όπως συνέβη και στα υπόλοιπα γήπεδα, οι οπαδοί των δύο ομάδων -ορθώς- έστειλαν και τα μηνύματά τους για την ανείπωτη εθνική τραγωδία στα Τέμπη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x