sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Αλμέιδα «σημάδεψε» χρονικά το ματς: Τα 5 σημεία από την εμφάνιση της ΑΕΚ στο ντέρμπι

Η ΑΕΚ κατάφερε να επικρατήσει 1-0 του Παναθηναϊκού, μειώνοντας την απόσταση από την κορυφή στους 4 βαθμούς και το sportfm.gr καταγράφει τα κύρια σημεία από την εμφάνιση των «κιτρινόμαυρων».

Ένα γκολ του Πινέδα ήταν αρκετό για την ΑΕΚ ώστε να λυγίσει τον Παναθηναϊκό (1-0), μειώνοντας την απόσταση από την κορυφή στους 4 βαθμούς, ενώ την ίδια ώρα και οι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ βρίσκονται πλέον στο -7.

Το sportfm.gr καταγράφει τα κύρια σημεία από την εμφάνιση των «κιτρινόμαυρων», στη νίκη τους που τους βάζει γερά στη διεκδίκηση του τίτλου.

-Ο Αλμέιδα «σημάδεψε» χρονικά το ματς: Αν κάτι ήταν ξεκάθαρο στο ντέρμπι, αυτό ήταν πως ο Ματίας Αλμέιδα είχε καταστρώσει ένα αγωνιστικό πλάνο στο οποίο θα σημάδευε το ματς ανά διαστήματα. Διότι στα πρώτα 25-30 λεπτά του αγώνα, η ΑΕΚ έπαιρνε λιγοστά ρίσκα, δεν ανέβαινε ιδιαίτερα ψηλά στο γήπεδο και είχε σαφώς μικρότερη ένταση στο πρέσινιγκ της. Γνώριζε πως ο Παναθηναϊκός μπορούσε να εκμεταλλευτεί τους χώρους και τα λάθη των παικτών του, οπότε θέλησε η ομάδα του να βγει αλώβητη στο ξεκίνημα. Το διάστημα 30-45 ήταν καλό για την Ένωση, που πίεσε για να βρει ένα γκολ αλλά χωρίς την καθαρή φάση.

ΑΕΚ: Τα συμπεράσματα από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Ίδια λογική και τακτική είχε στο δεύτερο ημίχρονο ο Αλμέιδα, αλλά με τα χρονικά διαστήματα που έδωσε χώρους και που πήρε μέτρα και μπάλα να είναι διαφορετικά. Διότι στο πρώτο δεκάλεπτο, βαριά τέταρτο του δευτέρου μέρους, το ματς ήταν φουλ ισορροπημένο και ο Παναθηναϊκός είχε την μεγαλύτερη ευκαιρία του παιχνιδιού. Ωστόσο, από το 60' και έπειτα η ΑΕΚ ανέβασε τις γραμμές της, πίεσε και βρήκε -έστω και σε ανύποπτη στιγμή- το γκολ. Μάλιστα, στη συνέχεια έκανε καλύτερη διαχείριση του χρόνου και του σκορ, φτάνοντας στη νίκη.

-Το πρέσινγκ έκανε στην άκρη για χάρη του αποτελέσματος: Σίγουρα, είδαμε μια διαφορετική ΑΕΚ από τη συνηθισμένη. Μιλώντας πάντα αγωνιστικά, με τη φιλοσοφία της ομάδας να μην αλλάζει τελείως αλλά να υπάρχουν παρεκκλίσεις στον τρόπο παιχνιδιού της. Κάτι που έρχεται σε πλήρη συνάρτηση με την αμιγώς προηγούμενη σημείωση. Το πρέσινγκ δεν ήταν τόσο έντονο όπως σε άλλα παιχνίδια, ούτε όπως ακόμη και στο «Γ. Καραϊσκάκης» όπου για ένα ημίχρονο η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έκλεβε διαρκώς μπάλες και απειλούσε. Ήταν αρκετά πιο συγκρατημένη και με μεγαλύτερη ισορροπία στο παιχνίδι και της γραμμής της, κάνοντας εν μέρει στην άκρη το αδιάκοπο πρέσινγκ για χάρη του αποτελέσματος. Παρότι, βέβαια, ο ίδιος ο Αργεντινός τεχνικός στο φινάλε του αγώνα αρνήθηκε πως άλλαξε την ποδοσφαιρική του νοοτροπία.



-Ο κορυφαίος Σιμάνσκι και ο Λιβάι του δευτέρου μέρους: Μπορεί ο Ορμπελίν Πινέδα να είναι ο... MVP κατά τη γνώμη μας από την άποψη πως ήταν ο πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής λόγω του γκολ του, το οποίο έκρινε και το ντέρμπι, ωστόσο ο κορυφαίος του γηπέδου ήταν άλλος. Ο Ντάμιαν Σιμάνσκι έκανε συγκλονιστικό ματς, όντας ένα κλικ πάνω από τον Γιόνσον τουλάχιστον ο οποίος έχασε κατοχές και δέχτηκε μπάλες στην πλάτη του.

Τέσσερα κλεψίματα, ένα λάθος, τρία κερδισμένα φάουλ και δεύτερος κορυφαίος πασέρ της ομάδας του. Ο Πολωνός χαφ έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με τα κιτρινόμαυρα, όντας ο μετρονόμος στον άξονα της ΑΕΚ. Στο δεύτερο ημίχρονο, επίσης, ο Λιβάι Γκαρσία ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και έδωσε σημαντικές βοήθειες στους γηπεδούχους. Μπορεί στο πρώτο να ήταν καλά κλεισμένος από τον Σένκεφελεντ και να μην φάνηκε, ούτε να πήρε προσπάθειες, ωστόσο στο δεύτερο πήγε από την πλευρά του Μάγκνουσον και τον ταλαιπώρησε αρκετά, βρίσκοντας χώρους δράσης. Αν έβαζε και το πέναλτι θα είχε εξαργυρώσει μία ακόμη πολύ καλή εμφάνιση.



-Το ντέρμπι «έσβησε» τον ΠΑΣ, αλλά χρειάζεται σταθερότητα: Η ΑΕΚ την περασμένη αγωνιστική έκανε μία «κακή» ήττα στα Γιάννενα από τον ΠΑΣ. Ίσως και αυτό το αποτέλεσμα να της έκανε καλό ώστε να μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα τα παιχνίδια της και να μην πηγαίνει… μονόπαντα. Ο Αλμέιδα το κατάλαβε, πέρασε στους παίκτες του πως δεν έπρεπε να ηττηθούν και αν καταφέρουν να πάρουν και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όπως και τελικά έγινε. Η Ένωση έχει πέντε απώλειες βαθμών (2 ισοπαλίες, 3 ήττες) και θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια. Ιδιαίτερα όταν φεύγει από την «Opap Arena» όπου και έχει τα τέσσερα από τα πέντε «στραβοπατήματα».

-ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ τέτοιο λάθος στο 90’+8’: Σε ένα κλειστό και οριακό ματς όπως αυτό που είδαμε στην «Opap Arena», κάθε λεπτομέρεια και λάθος μπορεί να αποβεί κομβικό. Όπερ και εγένετο στη φάση του γκολ της ΑΕΚ, που έπιασε στον ύμνο την άμυνα του Παναθηναϊκού και έπαιξε γρήγορα το ελεύθερο του διαιτητή για να σκοράρει ο Πινέδα. Όπως και το ότι ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ τέτοιο λάθος όπως αυτό του Ντομαγκόι Βίντα στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων. Ένας ποδοσφαιριστής με τέτοια εμπειρία, που έχει γράψει τόσες συμμετοχές στην καριέρα του, είναι αδιανόητο να τρώει τέτοια μπάλα στην πλάτη στο φινάλε του αγώνα και να δίνει το δικαίωμα στον αντίπαλο να ισοφαρίσει. Το δοκάρι τον γλίτωσε, αφού θα μιλάγαμε ξεκάθαρα για τον μοιραίο παίκτη του αγώνα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x