sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Κάτι… του χρωστάει: Το τελευταίο «γραμμάτιο» που θέλει να ξοφλήσει η φετινή ΑΕΚ!

Στη σεζόν της ιστορικής επιστροφής στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ έχει αρχίσει να... ξοφλά το ένα «γραμμάτιο» μετά το άλλο. Της μένει όμως ακόμη ένα ενόψει του τελικού Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ.

Ραντεβού με την ιστορία της έχει το βράδυ της Τετάρτης (24/5, 20:30) η πρωταθλήτρια ΑΕΚ.

Σύμφωνοι, δεν είναι η πρώτη φορά που η «Ένωση» θα αναδειχθεί νταμπλούχα, εφόσον φυσικά επικρατήσει του ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος Novibet στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Ωστόσο, τα 45 χρόνια από τη δεύτερη και τελευταία φορά που το κατάφερε (και τότε κόντρα στους Θεσσαλονικείς) είναι πολλά. Και σε μια σεζόν που έχει... βαλθεί να αρχίζει να ξοφλά τα «γραμμάτια» που χρωστούσε -πρώτα και κύρια στον ίδιο της τον εαυτό- της έχει μείνει ακόμα ένα και μάλιστα «διπλό».

Ένα «γραμμάτιο» που πέρα από το παλμαρέ της, αφορά και τον αντίπαλό της στο μεγάλο ραντεβού.

ΑΕΚ: Το «γραμμάτιο» που πρέπει να ξοφλήσει με ΠΑΟΚ

Η ιστορική σεζόν που (ξανα)κέρδισε τις εντυπώσεις και άρχισε να σβήνει τις ανορθογραφίες



Η σεζόν 2022-23 έχει περάσει ήδη στο πάνθεον της «κιτρινόμαυρης» ιστορίας. Μόνο και μόνο η επιστροφή στη φυσική της έδρα ύστερα από 19,5 χρόνια ξεριζωμού αρκεί. Πόσω μάλλον όταν συνδυάζεται με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.



Μια επιστροφή που -συνυπολογίζοντας την καταλυτική επίδραση του Ματίας Αλμέιδα και του τιμ του, καθώς και φυσικά και του ποιοτικότατου ρόστερ της- τη βοήθησε:

Α) Να αρχίσει να επιστρέφει σε στάνταρ που την είχαν συνηθίσει οι φίλοι της (και όχι μόνο): Στην κορυφή παίζοντας το θεαματικότερο ποδόσφαιρο εντός συνόρων, βγαίνοντας πρώτη σε μια σειρά από στατιστικές κατηγορίες, καταρρίπτοντας ρεκόρ (όπως το δικό της στις εκτός έδρας νίκες). Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αρχής γενομένης από τα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής, το Champions League!

B) Να σβήνει ανορθογραφίες του παρελθόντος: Από τις λιγότερο σημαντικές (αλλά και ενδεικτικές του τι σημαίνει απουσία έδρας) με τα «επιτέλους καλά ΑΕΚούγεννα», έως εκείνες που άγγιζαν και αλλοίωναν το πρεστίζ του κλαμπ. Διότι την τετραετία που προηγήθηκε, οι επιδόσεις των πρωταθλητών στα ντέρμπι ήταν τουλάχιστον αναντίστοιχες της ιστορία τους. Όμως φέτος επανήλθαν. Και το έκαναν εμφατικά, καθώς νίκησαν Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό τρεις φορές συνολικά, όσες δηλαδή και στα ντέρμπι «δικεφάλων», μερικές εξ αυτών με ευρείες επκρατήσεις. Mάλιστα, απέναντι στους Θεσσαλονικείς, με το 2-0 της OPAP Arena τον Οκτώβρη, άρχισαν και το εν λόγω… σβήσιμο.

Ήδη οι φίλοι της ΑΕΚ έχουν ανταμειφθεί, αλλά και… δικαιωθεί για τα όσα υποστήριζαν ότι θα άλλαζαν με την «κανονικότητα» της Νέας Φιλαδέλφειας.



Είναι πιο ερωτευμένοι από ποτέ τα τελευταία πολλά χρόνια με την ομάδα τους. Αλλά γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουν απαιτήσεις για ακόμα παραπάνω πράγματα. Και τα εναπομείναντα «γραμμάτια» σε ό, τι αφορά τη φετινή σεζόν -αφού υπάρχουν κι άλλα για το μέλλον- είναι συγκεκριμένα: Από τη μία, να μην αφήσει η ΑΕΚ αναξιοποίητη μία σεζόν κυριαρχίας και να συνδυάσει την αγωνιστική ανωτερότητά της -και την επιστροφή στον τόπο της- με νταμπλ, για πρώτη φορά μετά το 1978. Άλλωστε, έτσι θα αποφύγει να μείνει με μία κατάκτηση Κυπέλλου τα τελευταία οκτώ χρόνια, όπου στα έξι εξ αυτών θα έχει βρεθεί στον τελικό. Από την άλλη, το «γραμμάτιο» που… χρωστά στον ΠΑΟΚ.

Το… ασπρόμαυρο γραμμάτιο



Γνωστά λίγο-πολύ τα δεδομένα. Οι δύο «δικέφαλοι» μετρούν έξι συναπαντήματα στους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδος, με τρεις κατακτήσεις ο καθένας. Βέβαια, εκείνες των «ασπρόμαυρων» είναι οι πρόσφατες και μάλιστα συνεχόμενες.

Σερί που καθίσταται γραμμάτιο ανεξόφλητο για τον κόσμο της πρωταθλήτριας αλλά, σε ένα βαθμό όπως φαίνεται από τις τοποθετήσειςτων σημερινών πρωταγωνιστών της, και από τον ίδιο τον «κιτρινόμαυρο» οργανισμό.

Δεν είναι μόνο ότι επρόκειτο για ένα σερί που πήγε… κόντρα στην ιστορία των δύο ομάδων, βάσει των τροπαιοθηκών τους αλλά και του 3/3 που μετρούσε η ΑΕΚ στους πρώτους μεταξύ τους τελικούς. Άλλωστε, δεν παίζει μπάλα μόνο η ιστορία (και) γι' αυτό είναι και ωραίος ο αθλητισμός.

Ήταν κι ένα σερί τριών αγώνων που συνδυάστηκε με δικαιολογημένα παράπονα από πλευράς ΑΕΚ.

Στους δύο εξ αυτών ως προς τη διαιτησία. Αρχικά στο Πανθεσσαλικό το 2017, όταν το τελικό 2-1 διαμορφώθηκε με γκολ προερχόμενο από καθαρό οφσάιντ του Πέδρο Ενρίκε. Έπειτα, το 2019 στο ΟΑΚΑ, όπου με το σκορ στο (τελικό) 1-0 ο Κάνιας υπέπεσε σε καθαρή παράβαση (χέρι) στην περιοχή των Θεσσαλονικών, στο πρώτο ματς που χρησιμοποιήθηκε VAR σε ελληνικό γήπεδο.





Ενδιάμεσα, το 2018, τα όποια παράπονά των φίλων της ΑΕΚ αφορούσαν την ίδια τους την ομάδα, η οποία -αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα- άδειασε (και λόγω των πανηγυρισμών που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί), με αποτέλεσμα να εμφανιστεί στον τελικό πολύ κατώτερη της περίστασης (0-2). Μια μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε από πλευράς «Ένωσης» για το νταμπλ. Κόντρα μάλιστα σε έναν αντίπαλο που την είχε αμφισβητήσει για εκείνη την κατάκτηση πρωταθλήματος.



Διάχυτη η εμπιστοσύνη για την… εξόφληση



Θα ξοφληθεί το τελευταίο (πολυεπίπεδο) φετινό… γραμμάτιο;

Ο ΠΑΟΚ δεν συνιστά σύνολο που μπορεί να υποτιμηθεί. Καμία ομάδα τελικού δεν αξίζει υποτίμησης. Εξάλλου, οι Θεσσαλονικείς έχουν διπλό κίνητρο (το τρόπαιο και τη συμμετοχή στο Europa League). Κίνητρο έχει και η ΑΕΚ. Δεν είναι δεδομένο ποιανού φτάνει σε μεγαλύτερο βαθμό. Δεδομένη όμως είναι η μεγαλύτερη ποιότητα των πρωταθλητών, όπως και η… πολυεπίπεδη εμπιστοσύνη που υπάρχει στις τάξεις τους (εντός κι εκτός ομάδας).

Εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του συνόλου, στα όσα έχει δείξει. Τόσο γενικότερα μέσα στη σεζόν, όσο και ειδικότερα κόντρα στους Θεσσαλονικείς: Τρεις νίκες στις τέσσερις συναντήσεις τους (έχοντας δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία στη μοναδική ήττα), 2/2 «τρίποντα» και μία «τεσσάρα» (4-0) στη Νέα Φιλαδέλφεια -επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό «τόπος μαρτυρίου» για τον «δικέφαλο του Βορρά»- και «διπλό» τίτλου στην Τούμπα.



ΑΕΚ: Το «γραμμάτιο» που πρέπει να ξοφλήσει με ΠΑΟΚ

Εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Ματίας Αλμέιδα όχι μόνο για να διατηρήσει προσγειωμένους τους παίκτες του μετά την έκρηξη συναισθημάτων στη φιέστα, αλλά και για να τους… μπολιάσει με πάθος για το νταμπλ. Εμπιστοσύνη που ανατροφοδοτείται από την πίστη που έχει ο Αργεντινός τεχνικός σ' όλους τους ποδοσφαιριστές του ρόστερ του, όπως απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο στον εν λόγω θεσμό απέναντι στον Ολυμπιακό.

ΑΕΚ: Το «γραμμάτιο» που πρέπει να ξοφλήσει με ΠΑΟΚ

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βγούμε να παλέψουμε γι’ αυτό το κύπελλο. Ο πρώτος ότι η ΑΕΚ έχει πάρει δύο νταμπλ ενώ του χρόνου συμπληρώνει 100 χρόνια ιστορίας. Υπάρχει δηλαδή ιστορικό κίνητρο. Και το δεύτερο ότι απέναντι στον ΠΑΟΚ έχει χάσει τρεις τελικούς. Όλους όσοι είμαστε στην οικογένεια της ΑΕΚ μάς δίνει έξτρα κίνητρο για να δώσουμε το κάτι παραπάνω». Μέρος των όσων είπε ενόψει του τελικού ο «Πελάδο», ο οποίος τόσο… to the point έχει αντιληφθεί και μπορεί να… πορώσει για την ιστορία της ομάδας του. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στις δηλώσεις τους και παίκτες των «κιτρινόμαυρων», ακόμα και εάν δεν βρίσκονταν τα προηγούμενα χρόνια στις τάξεις τους ή δεν απευθύνονταν σε ελληνικά Μέσα.

Άπαντες εντός ΑΕΚ το πιστεύουν. Το ίδιο και οι οπαδοί της, οι οποίοι παράλληλα γνωρίζουν ότι θα κάνουν μήνες να ξαναδούν την ομάδα που τόσο καψουρεύτηκαν φέτος...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x