sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Χάποελ Ιερουσαλήμ: Οι φορμαρισμένοι Ισραηλινοί δεν τρομάζουν αλλά είναι επικίνδυνοι

Η κληρωτίδα έφερε τη Χάποελ Ιερουσαλήμ στον δρόμο της ΑΕΚ για το Final Four του BCL και το sport-fm.gr παρουσιάζει το προφίλ της επερχόμενης αντιπάλου της Ένωσης.

Ο δρόμος της ΑΕΚ προς το Final Four του BCL έχει… στάση στο Ισραήλ.

Ο Γιόνας Ματσιούλις που διενήργησε την κλήρωση έφερε ως αντίπαλο της Ένωσης την Χάποελ Ιερουσαλήμ, η οποία μπορεί να μην τρομάζει όσο Τενερίφη και Βόννη ωστόσο βρίσκεται εδώ και καιρό σε μεγάλο φορμάρισμα και δεν πρέπει να υποτιμηθεί σε καμία περίπτωση, ειδικά εφόσον διαθέτει και το πλεονέκτημα έδρας.

Το sport-fm.gr παρουσιάζει την επερχόμενη αντίπαλο της Ένωσης, με την οποία θα έρθει αντιμέτωπη στις 4-5 Απριλίου, στις 11-12 του ίδιου μήνα, αλλά και στις 18-19 (αν χρειαστεί τρίτο παιχνίδι).

Τι έχει κάνει μέχρι στιγμής στη σεζόν


Η ομάδα από την Ιερουσαλήμ διανύει μέχρι στιγμής μία πολύ καλή πορεία τόσο στο BCL όσο και στο πρωτάθλημα του Ισραήλ. Στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, η Χάποελ προκρίθηκε αρχικά ως πρώτη από τον όμιλό της, σημειώνοντας μόλις μία ήττα απέναντι σε Λούντβισμπουρκ, Νταρουσάφακα και Μπάκεν.

Στη φάση των «16» οι Ισραηλινοί πέτυχαν ακριβώς το ίδιο κατόρθωμα, καθώς έχασαν στο πρώτο ματς όμως μετά έκαναν το 5/5 για να τερματίσουν στην πρώτη θέση του ομίλου, βάζοντας από κάτω τους Στρασμπούρ, Ντιζόν και Χάποελ Χολόν.



Στο απαιτητικό πρωτάθλημα της χώρας τους, βρίσκονται στην τρίτη θέση με ρεκόρ 13-6, πίσω από τις Μακάμπι και Χάποελ Τελ Αβίβ. Μάλιστα, το εντυπωσιακό είναι πως κατέκτησαν πρόσφατα το Κύπελλο Ισραήλ, νικώντας την Ευρωλιγκάτη Μακάμπι με σκορ 67-61 στον τελικό. Ακόμη πιο απίστευτο, είναι το γεγονός πως αυτή τη στιγμή μετρούν 12 σερί νίκες σε όλες τις διοργανώσεις, με τελευταία ήττα αυτή από την Ντιζόν στις 25 Γενάρη!

Τα αστέρια




Ο βασικός λόγος που η Χάποελ βρίσκεται σε τόσο καλό «φεγγάρι», είναι ο Ζακ Χάνκινς. Ο Αμερικανός ύψους 2.11 ψηλός κάνει απίστευτα πράγματα στη σεζόν, όντας ίσως το κορυφαίο πεντάρι σε ολόκληρο το BCL.

O 26χρονος είναι ο πρώτος σκόρερ των Ισραηλινών με 15.5 πόντους ανά παιχνίδι και ο πρώτος στα ριμπάουντ με 8.8 κατά μέσο όρο, σουτάροντας με το εντυπωσιακό 72% στα δίποντα και κόβοντας παράλληλα και 1.6 σουτ ανά ματς! Η διαφορά που κάνει φαίνεται τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα με αποτέλεσμα η Χάποελ να είναι κατά 11.3 πόντους ανά 100 κατοχές καλύτερη όσο αυτός βρίσκεται στο παρκέ! Είναι σίγουρο, πως ο Ακίλ Μίτσελ και οι υπόλοιποι ψηλοί της ΑΕΚ θα χρειαστεί να κάνουν… υπερωρίες για να τον περιορίσουν.



Ο έτερος κομβικός πόλος των Ισραηλινών είναι ο Λίβαϊ Ράντολφ. Ο Αμερικανός ύψους 1.97 αλλά πολύ αθλητικός φόργουορντ ήταν ο πρώτος σκόρερ του περσινού BCL, όταν αγωνιζόταν με τη φανέλα της Οστάνδης. Φέτος, προσφέρει στη Χάποελ 13.3 πόντους κατά μέσο όρο, μαζί με 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Ο Ράντολφ διαθέτει πληθωρικό επιθετικό ρεπερτόριο όντας επικίνδυνος τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι, ενώ έχει και τη φήμη του defensive stopper. Αυτό αποδεικνύεται και από τα νούμερα, αφού η άμυνα της Χάποελ δέχεται μόλις 99 πόντους ανά 100 κατοχές με αυτόν στο παρκέ, νούμερο που είναι… ασύλληπτο!

O x-factor


ΑΕΚ: Το προφίλ της Χάποελ Ιερουσαλήμ

Ένας παίκτης που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να καθορίσει το αγωνιστικό πρόσωπο της Χάποελ είναι ο Σπίντι Σμιθ. Ο Αμερικανός γκαρντ, απόφοιτος του γνωστού προγράμματος της Λουιζιάνα, είναι ο κυριότερος οργανωτής των Ισραηλινών, έχοντας 6.2 ασίστ κατά μέσο όρο. Είναι επίσης, πολύ ικανός περιφερειακός αμυντικός, θυμίζοντας τον… Πάρις Λι καθώς αποτελεί τον κορυφαίο «κλέφτη» της ομάδας με 1.5 κλέψιμο ανά παιχνίδι.



Παρόλα αυτά, ο Σμιθ είναι αρκετά ασταθής όσον αφορά τα επιθετικά του καθήκοντα. Είναι αρκετά επιρρεπής στα λάθη (3.2 κατά μέσο όρο), ενώ σουτάρει με μόλις 43% στα δίποντα και 32% στα δίποντα, ποσοστά που δεν αρμόζουν σε γκαρντ που παίρνει τόσες προσπάθειες. Η δική του καλή ή κακή απόδοση μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα στάνταρ των Ισραηλινών.

Που πρέπει να χτυπήσει η ΑΕΚ


ΑΕΚ: Το προφίλ της Χάποελ Ιερουσαλήμ

Είναι πολύ ασφαλές να πούμε πως η Χάποελ πρόκειται για μία ομάδα με κυρίαρχο στοιχείο τις αμυντικές της δυνατότητες. Οι Ισραηλινοί διαθέτουν τον Χάνκινς, ένα… σκιάχτρο κοντά στο καλάθι, και πολλούς ικανούς περιφερειακούς αμυντικούς να τον πλαισιώνουν. Όλα αυτά, μαζί με μπόλικη ενέργεια και αθλητικότητα, δημιουργούν μεγάλη δυσκολία στους αντιπάλους τους να ξεπεράσουν τους 70-75 πόντους.

Παρόλα αυτά, η ΑΕΚ του Ηλία Καντζούρη είναι επίσης μία ομάδα με πολύ καλό αμυντικό πρόσωπο, ένα από τα κορυφαία μάλιστα στη διοργάνωση. Από αυτήν την άποψη, μπορούμε ασφαλώς να πούμε ότι αναμένονται χαμηλού τέμπο και σκορ παιχνίδια μεταξύ των δύο αντιπάλων, που πιθανότατα θα… στοχεύσουν να δεχθούν τους λιγότερους πόντους και όχι να βάλουν τους περισσότερους.



Ίσως, ωστόσο, αυτό να μη συμφέρει και τόσο την Ένωση. Η Χάποελ είναι τρομερά ικανή όσον αφορά τα παιχνίδια χαμηλού σκορ, γνωρίζοντας τον τρόπο να παίρνει τα ροζ φύλλα. Σε γενικές γραμμές, οι ομάδες που έχουν πάρει φέτος νίκες με τους Ισραηλινούς, είναι αυτές που μπόρεσαν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τους 80 πόντους, νούμερο που δυσκολεύεται να πιάσει η όχι και τόσο εντυπωσιακή επίθεση της Χάποελ. Επομένως, ίσως χρειαστεί η ΑΕΚ να επιστρατεύσει την επίθεση της για να βάλει πλάτη την αντίπαλό της.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x