Τσάρλυ

Αιχμαλωσία

Ο Τσάρλι γράφει στο sport-fm.gr για την επικράτηση της Μπάγερν επί της Μπαρτσελόνα

Χαίρετε κύριοι,

Στη συνέντευξη τύπου πριν το παιχνίδι ο Χάινκες δήλωσε πως δεν περιμένει ένα συνηθισμένο αγώνα.

Δεν ξέρω όταν το έλεγε αν είχε κάτι τέτοιο στο μυαλό του αλλά αυτό που είδαν τα μάτια μας όντως ήταν ασυνήθιστο. Από την ημέρα που πήρε τα κλειδιά της Μπάρτσα ο Πεπ και έχτισε τη δυναστεία είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στο γήπεδο μια τόσο ανώτερη ομάδα.

Στο παρελθόν η Μπάρτσα έχει ξαναχάσει, όμως πάντοτε είχε τον έλεγχο όσο αφορά το ρυθμό του παιχνιδιού. Αποδείχθηκε στην πράξη πως αυτήν την εποχή υπάρχει ομάδα που μπορεί να την κερδίσει κατά κράτος. Οι παίκτες της Μπάγερν μπορούσαν και επικρατούσαν εύκολα στις προσωπικές μονομαχίες και με το που έπαιρναν τη μπάλα ένα άνοιγμα του ποδιού τους κάλυπτε την απόσταση τριών διασκελισμών των παικτών της Μπάρτσα.

Πέρα από τα απίστευτα φυσικά προσόντα που έχουν οι παίκτες του Χάινκες έχει γίνει  δουλειά και από τον ίδιο. Στο παιχνίδι με τη Μπαρτσελόνα ο έμπειρος Γερμανός τεχνικός έδωσε ρεσιτάλ.

Πιθανότατα λόγω της παρουσίας του Γκόμεζ αντί του τιμωρημένου Μάτζουκιτς δεν έδωσε εντολή στους παίκτες του να πρεσάρουν τόσο ψηλά όπως με τη Γιουβέντους. Τους άφησε να πάρουν μια ψεύτικη κατοχή στο 63% δίνοντας τους το δικαίωμα να αλλάζουν τη μπάλα στο μισό τους γήπεδο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βρίσκουν οι παίκτες του την άμυνα των Καταλανών ανοργάνωτη με το που έκλεβαν τη μπάλα. Με λίγα λόγια τακτικά δημιουργήθηκε ένα πολύ εύκολο παιχνίδι για τη Μπάγερν καθώς οι Καταλανοί δεν θέλησαν ποτέ να φτιάξουν ένα οργανωμένο αμυντικό σχέδιο. Τα προηγούμενα χρόνια άμυνα έπαιζαν μέσα από την επίθεσή τους καθώς είχαν τη δυνατότητα να χτίζουν άμεσα παγίδες με το που έχαναν τη μπάλα.

Βλέπουμε όμως πως φέτος λείπει η ενέργεια. Παίκτες κλειδιά δεν έχουν την απαιτούμενη φυσική κατάσταση. Από τη στιγμή που βρήκαν χώρους να τους βάλουν από δύο γκολ η Μίλαν και η Παρί, ήταν δεδομένο πως με την ίδια ποδοσφαιρική προσέγγιση στο Μόναχο δεν γλίτωναν. Δεν το γράφω για κακό, είναι η πραγματικότητα.

Στη Μπαρτσελόνα δεν καταδέχονται να υπηρετήσουν κανένα διαφορετικό πλάνο προσαρμογής στον αντίπαλο. Για να κερδίσεις όμως παίζοντας με τη μπάλα πρέπει να είσαι πολύ καλύτερος από τον αντίπαλό σου. Στο χτεσινό παιχνίδι η Μπάρτσα άρπαξε τέσσερα γιατί αυτήν την εποχή είναι σαφώς κατώτερη από τη Μπάγερν. Οι Βαυαροί παίζονται μόνο με οργανωμένο αμυντικό σχέδιο. Όπως δηλαδή παλευόταν τα προηγούμενα χρόνια η Μπαρτσελόνα.

Δηλαδή με τακτική προσέγγιση χωρίς μπάλα. Πέρα από τις φυσικές δυνάμεις που έχουν ατομικά οι ποδοσφαιριστές της Μπάγερν και τις οποίες καταφέρνουν όταν πιέζουν να τις αναδεικνύουν μέσα από συνολική δουλειά το κύριο πλάνο ανάπτυξης έρχεται με δημιουργία από τα πλάγια.

Σχέδιο Φαν Χάαλ που τελειοποιεί η Μπάγερν επί Χάινκες. Ακούμπημα της μπάλας στον Ριμπερί ή στον Ρόμπεν και διαγώνιο τρέξιμο του με την μπάλα προς τα μέσα, με το που πάρει ο αντίπαλος μπακ την κίνησή του αμέσως καταλαβαίνει πως ο δικός του μπακ (Αλάμπα ή Λαμ) έχει ανέβει και είναι αφύλακτος. Όταν του περνάει τη μπάλα αυτόματα για την περιοχή του αντιπάλου κάνει κίνηση ο ίδιος, ο απέναντι εξτρέμ, ο στράικερ, ο Μίλλερ και ο Σβαιστάιγκερ.

Μιλάμε για αιχμαλωσία. Ο Βιλανόβα σε αυτήν την αιχμαλωσία έμεινε άπραγος. Δεν είχε οργανωμένο αμυντικό σχέδιο και αυτήν τη φάση την έτρωγε για πλάκα. Κανονικά σε οργανωμένη άμυνα μια λύση είναι να πάρει τη διαγώνια κίνηση των Ρόμπεν, Ριμπερί ο εσωτερικός μέσος και ο μπακ να μένει για να πάρει το overlap του Λαμ ή του Αλάμπα. Ο Χάινκες είδε πως έπαιζε χωρίς αντίπαλο και στο 70 έκανε την κίνηση ματ.

Διάβασε σωστά το παιχνίδι και αποφάσισε να εκμεταλλευτεί πως λόγω του 2-0 η άμυνα της Μπάγερν θα προσπαθήσει να πάρει μέτρα. Έκανε το απόλυτο ματ και πήγε το παιχνίδι στο 4-0 βάζοντας τον Γκουστάβο στη θέση του Γκόμεζ. Κλείδωσε δηλαδή το μηδέν παίζοντας με δυο αμυντικά χαφ, μα το σημαντικό είναι πως αύξησε την ένταση στο πρέσινγκ ψηλά βάζοντας απέναντι στα στόπερ τις Μπαρτσα και στον Μπουσκετς τους Μίλλερ, Σβαιστάιγκερ και έκανε την ομάδα του φωτιά στην αντεπίθεση. Απόφαση που ουσιαστικά πήρε το παιχνίδι από το 2-0 και το έφερε στο 4-0.

Χαιρετώ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x