Eνα ακόμα πρωτάθλημα καταλήγει στην «ερυθρόλευκη» τροπαιοθήκη. Ολοι κατανοούν ότι αν κάθε χρόνο γίνονται τα ίδια, το πρωτάθλημα χάνει το ενδιαφέρον του. Αυτός από μόνος του δεν είναι σοβαρός λόγος για να το χαρίσει μια χρονιά ο Ολυμπιακός στους ανταγωνιστές του. Η ανατροπή του σκορ που πέτυχε ο πρωταθλητής στη Νέα Σμύρνη δείχνει, ανάμεσα σε άλλα, την υψηλή αγωνιστική του ποιότητα, που κυρίως εντοπίζεται στην κλάση ορισμένων ποδοσφαιριστών του. Και ο φετινός τίτλος κρίθηκε ακριβώς εκεί. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί κάτι ακόμα.

Ενώ η κλάση των «ερυθρολεύκων» εντοπίζεται από τη μέση και μπροστά, εντούτοις τα στατιστικά στοιχεία μαρτυρούν πως καλύτερη γραμμή τους είναι η αμυντική, παρά τα δύο γκολ που δέχτηκαν σήμερα Νικοπολίδης και Κόβατς. Για όσους ψάχνουν στοιχεία που να διαφοροποιούν τη φετινή ομάδα από την περσινή των Λεμονή και Σεγούρα, υπάρχει κάποιο που βρίσκεται πέρα από κάθε αμφισβήτηση: ο Βαλβέρδε ζήτησε και πέτυχε το πρεσάρισμα ψηλά.

Ηταν πάμπολλες οι φορές που ο Ολυμπιακός έβγαλε επιθέσεις κλέβοντας την μπάλα πριν οι αντίπαλοι προλάβουν να περάσουν τη μεσαία γραμμή. Πρώτος και καλύτερος σε αυτή τη «βρόμικη» δουλειά, ο Φερνάντο Μπελούτσι. Η δική του πλούσια αγωνιστική παρουσία σφράγισε την εικόνα του φετινού Ολυμπιακού. Για δικό του χατίρι ο Βαλβέρδε «ανακάλυψε» το 4-4-1-1 βάζοντάς τον να παίζει πίσω από τον φουνταριστό (;) Ντιόγο.

Στα τελευταία παιχνίδια και σε αυτό της Νέας Σμύρνης φάνηκε ότι ο Μπελούτσι τα καταφέρνει καλύτερα όταν παίζει δεύτερος χαφ μπροστά από τον Ντουντού, ώστε να έχει μπροστά του δύο επιθετικούς. Στη δική του παρουσία οφείλονται η αγωνιστική μεταμόρφωση του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο και η ανατροπή του σκορ. Στο σημείο αυτό, όμως, πρέπει να ειπωθούν ορισμένα πράγματα με το όνομά τους. Ο βοηθός που πάσχει από στραβωμάρα πρέπει να απαλλαγεί των καθηκόντων του.

Στη φάση του πρώτου γκολ και ο σκόρερ Νταρμπισάιρ και ο Μήτρογλου είναι ο καθένας από τρία μέτρα οφσάιντ. Με όλη την καλή διάθεση, να υποθέσουμε ότι έκανε λάθος. Τέτοια λάθη, όμως, εκθέτουν τον βοηθό εξίσου με τους παίκτες του Ολυμπιακού. Διότι αντικειμενικά θολώνουν την επιτυχία τους. Είναι περίπου βέβαιο ότι η κατάκτηση του πρωταθλήματος χθες θα συζητηθεί εξίσου ή και λιγότερο από το καθαρό οφσάιντ το οποίο δεν «είδε» ο βοηθός του Κουκουλάκη.

Η λέξη μπαίνει σε εισαγωγικά, διότι, κατά τη γνώμη μου, ο επόπτης είδε, αλλά δεν σήκωσε το σημαιάκι του. Διότι αν τέτοια οφσάιντ δεν τα έβλεπε τόσα χρόνια, μου φαίνεται δύσκολο να έφτανε σηκώνοντας σημαιάκια μέχρι τη Σούπερ Λίγκα. Αρκετά με τα σημαιάκια. Ας πάει σπίτι του να «σηκώνει» ό,τι άλλο βρίσκει εύκαιρο...

Το νέο παραπάτημα του Παναθηναϊκού στην Τρίπολη δεν φανερώνει μόνο γιατί ο Ολυμπιακός ξαναπαίρνει πρωτάθλημα και μάλιστα τόσο νωρίς. Δείχνει γιατί η ΑΕΚ όχι μόνο μπορεί να του αρπάξει τη δεύτερη θέση στην κανονική διάρκεια αλλά και να του πάρει την προνομιούχο θέση για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ετσι όπως είναι οι «πράσινοι», αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησής τους από τους «κιτρινόμαυρους».

Θα αναρωτηθεί κανείς: αυτή η ΑΕΚ εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις της ώστε να έχει τέτοιο δικαίωμα; Η απάντηση είναι πως ο Μπάγεβιτς γνωρίζει ότι θέαμα και φετινή ΑΕΚ είναι έννοιες ασύμβατες. Η φετινή «Ενωση», όπως «διορθώθηκε» επί Μπάγεβιτς, φτιάχτηκε για να παίρνει αποτελέσματα. Κουτσά-στραβά, αλλά τα καταφέρνει. Τώρα που καταφέρνει να βρεθεί μπροστά στην πηγή, έχει κάθε λόγο να γεμίζει από αισιοδοξία και πίστη. Οσο για τις τριβές στα αποδυτήρια, μάλλον είναι από εκείνες που ο Μπάγεβιτς τις δημιουργούσε και τις ξεπερνούσε. Θυμίζω καταστάσεις με Μανωλά, Δημητριάδη, Σαβέβσκι, Σαμπανάτζοβιτς κ.ά.

Στην ίδια πάνω-κάτω θέση και ο ΠΑΟΚ, που... βόγκηξε μέχρι να έρθει η προβολή του Μπακαγιόκο στις καθυστερήσεις. Με μία διαφορά. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει πείσει ότι διαθέτει το μέταλλο για να αντεπεξέλθει σε τέτοιες καταστάσεις.

Βαγγέλη, άργησες...

Πάτησε τα τριάντα ένα και ήρθε στην Τρίπολη από την Καλαμάτα, η οποία χαροπάλευε να γλιτώσει τον υποβιβασμό στη Γ' Εθνική. Την πρώτη φορά, πριν από χρόνια, που ξαναδοκίμασε στην Α' Εθνική, δεν... ακούμπησε. Γύρισε για να πείσει ότι η δεύτερη θα είναι και φαρμακερή, παρά τα χρονάκια του. Την πρώτη φορά έλεγα στους... κολλητούς μου ότι έχει εξαιρετικές τοποθετήσεις στην περιοχή, πολύ καλή προσποίηση πριν από το σουτ και άριστες επιδόσεις στον αέρα. Ολα επιβεβαιώθηκαν τη δεύτερη φορά. Αλλά και ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος έκανε καριέρα αφού ξεπέρασε τα τριάντα...

Απόδοση για συμβόλαιο

Εκεί που νομίζεις ότι σώθηκε το λάδι στο καντήλι, αυτός πατάει γκάζι και ανασταίνεται.

Η χθεσινή εμφάνισή του αφήνει περιθώρια να παρατείνει την ποδοσφαιρική του ζωή ένα χρονάκι ακόμα. Ο.Κ., του είναι αδύνατον πια να τρέχει πάνω στην πλάγια γραμμή ξεφεύγοντας με σπριντ από τους αντιπάλους. Ομως ξέρει να μοιράζει σωστά την μπάλα, να κόβει προς τα μέσα κερδίζοντας χώρο και να σεντράρει το ίδιο σωστά όπως και τότε. Για όλους αυτούς τους λόγους ο «Τζόλε» μπορεί να βάλει μια υπογραφή ακόμα...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube