Tο γράψαμε πριν από δύο μέρες. Η αγωνιστική βελτίωση του Παναθηναϊκού για να έχει πρακτική σημασία πρέπει να συνοδεύεται από νικηφόρα αποτελέσματα. Η άμυνα της Ξάνθης σταμάτησε τους «πράσινους» στο ΟΑΚΑ χωρίς να ιδροκοπήσει ιδιαίτερα. Ειδικά μετά το 60', αντί να ενταθούν προσπάθειες και πίεση, το πράγμα ξεφούσκωσε. Τι συμπέρασμα να βγει; Οτι δεν υπήρξε ποτέ αγωνιστική βελτίωση ή ότι πρόκειται για μια (ακόμα) παρένθεση; Στα ερωτήματα ο πρώτος που καλείται να δώσει πειστική απάντηση είναι ο Μουνιόθ. Το πρώτο ερώτημα αφορά την επιθετική αφλογιστία. Εχασε τρεις-τέσσερις καλές ευκαιρίες, είχε δοκάρι και στη συνέχεια κινδύνεψε να δεχτεί γκολ.
Σε πολλά κρίσιμα παιχνίδια το πρόβλημα «γκολ» εμφανίζεται άλυτο, παρ' ότι στον Παναθηναϊκό υπάρχουν επιθετικοί παίκτες διαπιστωμένης ικανότητας. Το εντός έδρας 0-0 δεν καταδικάζει τους «πράσινους» απέναντι σε μια ομάδα που σκοράρει με το σταγονόμετρο. Δημιουργεί, ωστόσο, δικαιολογημένη ανησυχία στους φίλους της ομάδας εν όψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Η ανησυχία μεγαλώνει από το γεγονός ότι όλο το «ζόρι» των απανωτών παιχνιδιών Τετάρτη - Κυριακή το «τραβάνε» δεκατρείς-δεκατέσσερις παίκτες.
Η κούραση είναι φυσιολογική κατάσταση, που πρέπει να ξεπεραστεί προκειμένου στο ντέρμπι η ομάδα να εμφανιστεί έτοιμη. Το τελευταίο μισάωρο κόντρα στην Ξάνθη μαρτυρά το πρόβλημα. Η εμπιστοσύνη που δείχνει ο Μουνιόθ σε σχετικά λίγους παίκτες μαρτυρά ένα άλλο: ότι ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί το καλοκαίρι μεταγραφές που θα τονώνουν και την ενδεκάδα και τον πάγκο του. Ετσι, τουλάχιστον, φαίνεται από τις επιλογές του Μουνιόθ. Εκτός αν οι επιλογές του συγκεκριμένου κόουτς θα έχουν σχετική σημασία μόλις πιάσει το καλοκαίρι.
Η χθεσινή «λευκή» ισοπαλία δεν είναι ένα καμπανάκι που χτυπάει δυνατά. Ούτε μπορεί να ακυρώσει την αίσθηση αγωνιστικής ανάτασης που αποπνέει η ομάδα. Απόδειξη είναι οι ευκαιρίες που δημιουργούνται. Συγκρίνοντας με όσα (δεν) συνέβαιναν μέχρι που μπήκε ο χειμώνας για τα καλά, προκύπτει η διαφορά.
Το νερό φαίνεται να έχει μπει στο αυλάκι. Νερό περισσότερο χρειάζεται. Τόσο που να επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να είναι συγκρατημένος όταν «καθαρίζει» τον αναιμικό Ηρακλή και προετοιμασμένος να καταβάλει στην έδρα του την πιο σκληροτράχηλη άμυνα του ελληνικού πρωταθλήματος.