Στη σκιά που δημιουργεί η λάμψη της Ευρωλίγκας, αλλά και η σχεδόν ταυτόχρονη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε, η ΑΕΚ έκανε το δικό της θαύμα στην Κωνσταντινούπολη. Η σπουδαία νίκη επί της πανάκριβης Γαλατάσαραϊ μέσα στο «σπίτι» της συνιστά όχι απλώς ένα αποτέλεσμα που βάζει βάσεις πρόκρισης στα playoffs του πολύ ανταγωνιστικού Basketball Champions League, αλλά στέλνει και μήνυμα.

Η «Ένωση» είχε προϊδεάσει για τι θα ακολουθούσε από την περασμένη εβδομάδα, όταν για 35 λεπτά κόντραρε στα ίσα την ακόμη ανώτερη και πλουσιότερη Μάλαγα στην Ανδαλουσία, για να «λυγίσει» στο τέλος κυρίως λόγω της εξάντλησης των βασικών της. Μετά και την επίσης πολύ πειστική εμφάνιση κόντρα στο (επίσης αρκετά μεγαλύτερου μπάτζετ) Περιστέρι bwin, ήρθε η καταπληκτική της παράσταση απέναντι στην Γαλατά.



Μια ομάδα με αθροιστικά αρκετά λιγότερο ταλέντο από τους Τούρκους, παρουσίασε εικόνα ενός καταπληκτικού συνόλου, που ήταν ταυτόχρονα εξαιρετικά διαβασμένο αλλά και με άριστη κατεύθυνση από τον πάγκο. Ο Ηλίας Καντζούρης έκανε καταπληκτικό κοουτσάρισμα, με την άμυνα και πάλι σημείο αναφοράς. Τα πάντα έμοιαζαν μελετημένα στο κομμάτι αυτό, από τους παίκτες στους οποίους… πρόσφερε τα σουτ, μέχρι και τη σωστή χρήση των φάουλ. Η «Ένωση» κατάφερε αφενός μεν να απορρυθμίσει τους Ράσελ και Ένις που είχαν μαζί 7/27 σουτ, αφετέρου να κόψει την τροφοδοσία σε Ρίστιτς και Φλόιντ υπολογίζοντας πολύ σωστά πως δεν μπορούσε να χάσει από Καλοϊάρο, Καμπατσά και Κοκσάλ. Η πίεση στην μπάλα ήταν εξαιρετική, με τον Φλιώνη να κάνει καταπληκτική δουλειά και τις περιστροφές στην άμυνα να δουλεύουν καλά θωρακίζοντας τα ριμπάουντ (χάθηκαν μόνο 9 αμυντικά σε ματς με 43 άστοχα σουτ για τους γηπεδούχους).

Η ΑΕΚ όμως δεν κέρδισε παίζοντας… αντι-μπάσκετ, αλλά επειδή έπαιξε εξαιρετικά ΚΑΙ στην επίθεση. Φλιώνης και Στρέλνιεκς διάβασαν καταπληκτικά τις αδυναμίες, ο Μίτσελ περίμενε να έρθει το παιχνίδι σε αυτόν χωρίς να εκβιάσει προσπάθειες στο πρώτο σχετικά «άγονο» για τα δεδομένα του πρώτο ημίχρονο, ενώ ο Γουίλιαμς πέτυχε το τρίποντο του ματς. Η «Ένωση» έφτασε στους 81 πόντους δίχως να έχει δα και φοβερά ποσοστά (48,7% δίποντα, 38,7% δίποντα), ωστόσο έλεγξε απόλυτα τον ρυθμό και είχε συνολικά εικόνα πολύ καλύτερης ομάδας απέναντι στο πλεόνασμα ατομικού ταλέντου των Τούρκων. Κι αν σουτέρ όπως οι Μάιλς και Γουίλιαμς ήταν σε στοιχειωδώς «κανονική» μέρα εκτελεστικά, η νίκη θα είχε έρθει πολύ πιο άνετα.

Ειδικής μνείας αξίζουν τρεις πρωταγωνιστές: Ο Φλιώνης, που στο καλύτερο ίσως ματς της καριέρας του άγγιξε το τριπλ-νταμπλ και επιβεβαίωσε πως είναι ο καλύτερος Έλληνας γκαρντ στη βαθμίδα κάτω από την Ευρωλίγκα αποδίδοντας καταπληκτικά και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ένα παιδί που αξίζει να έχει θέση στην Εθνική ομάδα, σίγουρα των «παραθύρων», ου μην και σε πλήρη σύνθεση. Ο Στρέλνιεκς, που μπορεί να μοιάζει να παίζει με μια-δυο ταχύτητες παρακάτω από τα πυραυλοκίνητα αντίπαλα γκαρντ, αλλά υπερκαλύπτει το αθλητικό του μειονέκτημα με ποιότητα, εμπειρία και εξυπνάδα. Ο Μίτσελ, που έκανε… πλάκα στην τουρκική front line και αποτελεί το steal του καλοκαιριού για την ΑΕΚ.



Όμως περισσότερο και από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, τα μπράβο αξίζουν στον Ηλία Καντζούρη. Με τη σωστή στελέχωση του ρόστερ, τις καλές επιλογές (παρά τους οικονομικούς περιορισμούς) ξένων, την εμπιστοσύνη που δείχνει σε νεαρούς Έλληνες και την κατεύθυνση που δίνει από τον πάγκο. Η απόφαση να δώσει λίγα λεπτά στον απρόβλεπτο και επιρρεπή στα εύκολα λάθη Φρέιζερ αποδείχτηκε σοφή, η ενίσχυση με Γιάνκοβιτς και Γόντικα έκανε πιο ορθολογικό το ροτέισον προσφέροντας ανάσες στους βασικούς και η ΑΕΚ μόνο καλύτερη μπορεί να παρουσιαστεί όταν επιστρέψει ο Μάντσεν και ξαναβρεί τον εαυτό του ο σε παρατεταμένο ντεφορμάρισμα ΜακΓκρίφ.

Για την ώρα δεν χρειάζεται να κοιτά πολύ μακριά… Πλέον για να έρθει η πρόκριση στα playoffs του BCL αρκεί να υπερασπιστεί την έδρα της στα τρία παιχνίδια που έχει να δώσει εκεί. Αρκεί κι ο κόσμος να κάνει το καθήκον του στα δύο τελευταία, αφού κόντρα στη Λιμόζ η ΑΕΚ θα εκτίσει την τρίτη και τελευταία αγωνιστική της τιμωρίας που δεν έχει σταθεί ως τώρα ικανή να αναχαιτίσει την πολύ καλή της ομάδα. Αν σε αυτό προστεθεί η τρίτη θέση στην Basket League, αλλά και ο βατός δρόμος ως τον τελικό του Κυπέλλου στο Final 8 του Ηρακλείου, σε συνδυασμό με την απαλλαγή από τα «βαρίδια» του παρελθόντος, η ΑΕΚ και οι φίλοι της μπορούν και πάλι να αισιοδοξούν για το τμήμα μπάσκετ και να μην ξοδεύουν όλη την οπαδική τους αγάπη στην επίσης εξαιρετική ποδοσφαιρική ομάδα.

ΥΓ1: Καταπληκτική παράσταση από τον Ολυμπιακό στην Κωνσταντινούπολη. Νίκη που τον φέρνει ακόμη πιο κοντά στο πλεονέκτημα έδρας, αλλά πάνω από όλα εικόνα σοβαρού, του σοβαρότερου ως τώρα, διεκδικητή του τίτλου στην Ευρωλίγκα. Μια ομάδα υπεράνω προσώπων, αφού έχει παίξει σπουδαίο μπάσκετ σε αγώνες και χωρίς Βεζένκοφ ή Σλούκα.

ΥΓ2: Παρά τις ενστάσεις αρκετών οπαδών του Παναθηναϊκού, η προσθήκη του Δημήτρη Αγραβάνη είναι αναμφίβολα ορθολογική μπασκετικά και θα δώσει βάθος σε δύο θέσεις που παρουσίαζαν λειψανδρία. Ο Ματ Τόμας, από την άλλη, είναι ένας ελεύθερος σκοπευτής, που όμως χρειάζεται μια σωστή ομαδική λειτουργία για να αναδείξει τις αρετές του και να κρύψει τις αδυναμίες του.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube