Ακόμα μία σπουδαία ποδοσφαιρική παράσταση από την ΑΕΚ! Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα -ο οποίος γνώρισε και πάλι την αποθέωση- επικράτησε με το, φτωχό βάσει των ευκαιριών της, 4-1 επί του Παναιτωλικού, έκανε το 9/9 στην OPAP Arena και συνεχίζει δυνατά στην κούρσα του πρωταθλήματος.

Οι «κιτρινόμαυροι» για ακόμα ένα παιχνίδι έβγαλαν σπουδαία στοιχεία επί χόρτου, βρισκόμενοι στο επίπεδο που έχουν συνηθίσει τον κόσμο τους από το ματς του πρώτου γύρου ανάμεσα στις δύο ομάδες κι έπειτα. Σαν να ολοκληρώθηκε ένας κύκλος, ο οποίος φυσικά έχει και συνέχεια!



Τα 5 σημεία που κρατά το sport-fm.gr από την εντυπωσιακή νίκη της ΑΕΚ επί του Παναιτωλικού:

ΑΕΚ ψύχραιμη, ΑΕΚ που πνίγει!


Σε δύο περιπτώσεις έδειξε την ψυχραιμία της η «Ένωση» στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό.

Αφενός στον τρόπο που αντέδρασε στο γκολ που δέχτηκε. Δηλαδή με φάσεις στα καπάκια, πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους και κυρίως με τα δύο γκολ στο ξεκίνημα του δευτέρου. Αφετέρου, συνολικά στο πώς αντιμετώπισε την πολύ σημαντική νίκη στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (ενώ είχε μεσολαβήσει και η πρόκριση επί της Κηφισιάς που, σύμφωνοι, αποτελούσε τυπική διαδικασία). Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έδειξε ότι δεν παρασύρθηκε από το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, δίνοντας τη συνέχεια που θέλει να βλέπει ο Αργεντινός τεχνικός από το σύνολό του και για την οποία μιλά συχνά.

Σε ό, τι αφορά το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, οι «κιτρινόμαυροι» εντυπωσίασαν. Τακτικά, βασίστηκαν πολύ σε παιχνίδι κι από τις δύο πλευρές δίνοντας πλάτος, όπως χρειάζεται δηλαδή όταν θες να ανοίξεις την αντίπαλη άμυνα σε τέτοια ματς. Κυρίως βέβαια επιχείρησαν από τα αριστερά, με το σούπερ δίδυμο στη σημερινή αναμέτρηση των Χατζισαφί-Πινέδα.



Την ίδια ώρα, όπως συνηθίζουν (τουλάχιστον στους περισσότερους αγώνες τους), έπνιξαν τον αντίπαλο με συνεχείς ανακτήσεις της μπάλας και νέες επιθέσεις -25 τελικές συνολικά- που έβγαζαν. Εξού και το τελικό 4-1 φαντάζει έως και φτωχό. Κυριολεκτικά, σε μεγάλα χρονικά διαστήματα είχαν εγκλωβίσει τον Παναιτωλικό μέσα στην περιοχή του επιχειρώντας διαρκώς! Φυσικά, σημαντική συμβολή σ' αυτό είχε η τετράδα μπροστά, αλλά και το εξαιρετικό δίδυμο των Σιμάνσκι-Γιόνσον, το οποίο φαντάζει σαν τείχος.

Παράλληλα, όπως σημείωσε και ο Άμραμπατ στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι, η ΑΕΚ βελτίωσε την εικόνα της σε σχέση με τους δύο προηγούμενους αγώνες πρωταθλήματος (με ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκό) σε ό, τι είχε να κάνει με το πώς και πόσο συχνά πατούσε την αντίπαλη περιοχή. Κι όχι μόνο με τους δύο μπροστά. Ειδικά ο Πινέδα είχε δύο φάσεις-καρμπόν με κεφαλιά (τη μία την έκανε γκολ), αλλά και άλλες σημαντικές στιγμές εντός «κουτιού». Σημαντική υπόθεση.


Είχε… ξεχάσει να δέχεται γκολ εντός



Έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά για τις σούπερ επιθετικές επιδόσεις της ΑΕΚ. Ωστόσο, ταυτόχρονα τα πάει περίφημα και ανασταλτικά, κάτι που βασίζει και στην ώθηση της «OPAP Arena».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ΑΕΚ κόντρα στον Παναιτωλικό είδε την εστία της να παραβιάζεται για μόλις δεύτερη φορά στο νέο της γήπεδο. Σε σύνολο εννιά -νικηφόρων- αναμετρήσεων! Το πρώτο γκολ που είχε δεχτεί ήταν εκείνο απέναντι στον Ιωνικό, στα αγωνιστικά εγκαίνια της OPAP Arena. Κοινή συνισταμένη και των δύο ότι δεν κόστισε τίποτα στον «δικέφαλο», μιας και σ' αμφότερες τις περιπτώσεις επικράτησε με 4-1. Το πρώτο το δέχτηκε στις καθυστερήσεις αγώνα που είχε κριθεί, το δεύτερο με πέναλτι.



Στατιστικό που, αν μη τι άλλο, φανερώνει την εξαιρετική ανασταλτική δουλειά της ΑΕΚ (που ξεκινά από το πρέσινγκ ψηλά, με τους παίκτες της να κινούνται ως μια ενότητα) αλλά και τη δύναμη του νέου της γηπέδου.

«Ξεμπούκωσε» ο Αραούχο, αλλά… δεν τον πολυαπασχολεί!



Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πολλή κουβέντα φέτος για τις επιδόσεις του Αραούχο στον τομέα του σκοραρίσματος. Σίγουρα, τα τέσσερα γκολ που είχε σημειώσει μέχρι και πριν το ματς με τον Παναιτωλικό δεν φαντάζουν κάτι το τρομερό.

Ωστόσο, όπως έχει ήδη σημειωθεί, ο Αραούχο όχι μόνο κάνει πολλά περισσότερα στον αγωνιστικό χώρο (ίσως και τα πάντα εκτός «κουτιού») αλλά ενδεχομένως να πρόκειται και για τον πλέον αναντικατάστατο παίκτη από το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα, για τα όσα προσφέρει: Από το κομμάτι του πρέσινγκ (το νούμερο-«ένα» όπλο της ΑΕΚ), στα τρεξίματα, στις κινήσεις του μέχρι τη σέντρα, στη δημιουργία και φυσικά στην ώθηση που δίνει στους συμπαίκτες του. Στοιχεία που αρκούν στον προπονητή του κι ας μην σκοράρει. Κι όπως φαίνεται και στον ίδιο, βάσει των δηλώσεών του. Κι ας βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα (για 5η φορά φέτος) με εντυπωσιακό τρόπο (τον αγαπημένο του), παίρνοντας γενικά πολλές επιθέσεις εκτελεστικά.



«Θα είμαι εξίσου χαρούμενος αν σκοράρω πέντε γκολ όλη τη σεζόν και πάρουμε το πρωτάθλημα», σημείωσε άλλωστε ο αρχηγός της «Ένωσης» μετά το παιχνίδι. Κακά τα ψέματα. Η βασική δουλειά του Αργεντινού άσου σ' αυτήν την ΑΕΚ ΔΕΝ είναι το σκοράρισμα. Εάν αυτό έρχεται, θα είναι καλοδεχούμενο φυσικά από τους ανθρώπους της που γενικά θέλουν η ομάδα τους να βρίσκει γκολ κι από τις πίσω γραμμές (όπου συχνά βρίσκεται ο Αραούχο).




Η εξαιρετική αριστερή πλευρά με Χατζισαφί-Πινέδα



Εξαιρετικοί τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και από την άποψη της μεταξύ τους συνεργασίας. Εξού και η ΑΕΚ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πήρε πολλά από το αριστερό της άκρο.

Από τη μία, ο Χατζισαφί -που σίγουρα συνολικά δεν μπορεί να δώσει όσα ο Μοχαμάντι βάσει και του τρόπου παιχνιδιού της ΑΕΚ- έδωσε συνέχεια στην πολύ καλή του εμφάνιση με τον Παναθηναϊκό. Εκεί διακρίθηκε κυρίως στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Σήμερα το έπραξε περισσότερο επιθετικά (μιας και δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερους κινδύνους πίσω) με προωθήσεις, σέντρες-φαρμάκι και συμμετοχή στα δύο πρώτα γκολ.



Από την άλλη, ο Πινέδα έκανε τα πάντα, όντας ο κορυφαίος για τους γηπεδούχους! Συμμετοχή και στα τέσσερα τέρματα της ΑΕΚ, ενώ πέτυχε και ένα. Άλλαζε θέσεις με τον Αραούχο, συνέκλινε, πατούσε περιοχή, δημιουργούσε και σκόραρε. Όλα αυτά στο επιθετικό κομμάτι, καθώς βοηθούσε και πίσω (εάν και από δική του απώλεια κατοχής ξεκινά η φάση του πέναλτι για τον Παναιτωλικό). Ο Μεξικανός χαφ έδειξε ότι -με την τρομερή ποιότητά του- μπορεί να ανταπεξέλθει και ως αντι-Γκατσίνοβιτς στα αριστερά. Εξάλλου (και) σ' αυτήν τη θέση συνεχίζει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις, έχοντας γκολ ή ασίστ στα πέντε τελευταία παιχνίδια του «δικεφάλου» (σε πρωτάθλημα και Κύπελλο).




Ο κύκλος παραστάσεων που έκλεισε για να… συνεχίσει



Η ΑΕΚ φέτος εντυπωσιάζει. Εάν μπορούσε να τεθεί ένα ορόσημο, τότε αυτό θα ήταν το ματς του Αγρινίου, εκεί όπου ο Αλμέιδα παρέταξε για πρώτη φορά τον «δικέφαλο» με αυτό το… υβριδικό 4-4-1-1. Μέχρι τότε ο Αργεντινός τεχνικός το έψαχνε ακόμη, θέτοντας φυσικά τις βάσεις με τις αγωνιστικές αρχές που περνούσε στην ομάδα του -και οι οποίες απλώς αξιοποιήθηκαν με το εν λόγω σύστημα.



Έκτοτε, η ΑΕΚ -ακόμα και στα παιχνίδια που δεν επικράτησε- έβγαλε σπουδαία πράγματα εντός αγωνιστικού χώρου. Ένα ποδόσφαιρο σύγχρονο, που πνίγει και καταπίνει τον αντίπαλο. Ένα ποδόσφαιρο με τη σφραγίδα του προπονητή της! Για μια ομάδα που πλέον έφτασε τα 36 γκολ ενεργητικό στο πρωτάθλημα (με διαφορά η καλύτερη επίθεση στη Λίγκα), για ένα σύνολο που διασκεδάζει τους θεατές. Απέναντι στους Αγρινιώτες είχε τέσσερις διαφορετικούς σκόρερ, ήτοι όλη της την τετράδα μπροστά (Αραούχο, Γκαρσία, Πινέδα και Άμραμπατ). Μια τετράδα που έγινε μαζί αλλαγή για να μπουν οι Φερνάντες, Τσούμπερ, Φαν Βέερτ και Μάνταλος. Δείγμα του βάθους της στον πάγκο, δεδομένων και των απουσιών (Ελίασον, Γκατσίνοβιτς, Μοχαμάντι, Σιντιμπέ και Γαλανόπουλος).

Φυσικά, σε σημαντικό βαθμό έχει συνδράμει και η δυναμική της OPAP Arena (στην οποία σήμερα στήθηκε ωραία κυριακάτικη γιορτή), όπου η «Ένωση» μετρά πλέον 9/9. Μια αύρα που τη συνοδεύει και στα εκτός.



Σήμερα σαν να έκλεισε ένας κύκλος παραστάσεων. Ένας κύκλος που φυσικά έχει προγραμματισμένη και συνέχεια στην εποχή της OPAP Arena, μετά και την ανανέωση του συμβολαίου του «Πελάδο»…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.