Αργύρης Γιαννίκης, λοιπόν, ο… εκλεκτός για την ΑΕΚ. Ο 41χρονος προπονητής ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του «δικεφάλου» κι όπως είναι λογικό οι φίλοι της «Ένωσης» αναρωτιούνται για το τι πρέπει να περιμένουν επί χόρτου από το σύνολο που προτίθεται να δημιουργήσει ο απόφοιτος της φημισμένης Σχολής προπονητών της Κολωνίας.

Τι αγωνιστικά στοιχεία επιθυμεί να προσδώσει στην ΑΕΚ ο Ελληνογερμανός τεχνικός, καθώς και ποια συστήματα προτίθεται να χρησιμοποιήσει, μεταξύ αυτών των ερωτημάτων...



Το sport-fm.gr -επωφελούμενο και της διετίας που το ελληνικό κοινό παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς το έργο του- καταγράφει το αγωνιστικό προφίλ που θέλει ο Αργύρης Γιαννίκης να έχει το εκάστοτε σύνολό του, καθώς και τους σχηματισμούς που έχει χρησιμοποιήσει ανά ομάδα:



Προσδοκώμενο αγωνιστικό προφίλ:


Εάν απαιτούταν μόλις ένας επιθετικός προσδιορισμός, προκειμένου να περιγραφεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας ομάδας του Αργύρη Γιαννίκη, αυτός θα ήταν λίγο-πολύ δεδομένος: Σύγχρονη!

* Ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ προσδοκά να βλέπει από τους παίκτες του συνοχή εντός αγωνιστικού χώρου, η οποία να συνδυάζεται με οργανωμένο και επιθετικό ποδόσφαιρο. Σημαντικός άξονας για το τελευταίο είναι η -κατά βάση κάθετη- κίνηση στους χώρους και η αξιοποίησή της με αυτοματισμούς, γρήγορες επιθέσεις και φόρτωση των αντίπαλων καρέ.

* Σύγχρονο ποδόσφαιρο σημαίνει πρέσινγκ και αυτό το έχει διδαχθεί καλά ο πρώην συμφοιτητής του Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Από τη μία, για το πώς θα το ασκεί η ομάδα του, η οποία -όπως υποστηρίζει- δεν γίνεται να πρεσάρει συνεχόμενα, αλλά πρέπει να το κάνει έξυπνα και στον σωστό χρόνο και χώρο. To βασικό: Να προσπαθεί για την ανάκτηση της μπάλας με άμεσο και δυναμικό πρέσινγκ μετά την απώλειά της και εν συνεχεία για μια γρήγορη μετάβαση. Σε αυτό βοηθούν και οι... πέντε γραμμές, στις οποίες θέλει να παρατάσσεται ουσιαστικά η ομάδα του μέσα στο γήπεδο.

Από την άλλη, για το πώς θα αποσυμφορεί το πρέσινγκ των αντιπάλων. Μάλιστα, σε σχετικό άρθρο που είχε δημοσιεύσει στη Γερμανία, είχε ονομάσει την εν λόγω τακτική ως «ενεργητική ανοσία στο αντίπαλο πρέσινγκ», παρομοιάζοντας την πίεση που δέχεται το σύνολό του σαν μια «ασθένεια», η οποία πρέπει να καταπολεμηθεί.



* Αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού του νέου προπονητή της «Ένωσης» και οι αλληλοκαλύψεις, όπως φυσικά και τα τρεξίματα.

Θέλει να βλέπει ντουμπλαρίσματα σε φάση άμυνας, αλλά και την ομάδα του να έχει την κατοχή της μπάλας. Πάνω απ' όλα, όμως, προσπαθεί να εμφυσήσει στους ποδοσφαιριστές του εμπιστοσύνη σε ό, τι αφορά το αγωνιστικό πλάνο, στοιχείο απαραίτητο για κάθε σύγχρονο τρόπο παιχνιδιού.

Τα συστήματα που χρησιμοποίησε ανά ομάδα:


Τον Οκτώβριο του 2017 ο Γιαννίκης ανέλαβε για πρώτη φορά τα ηνία μιας ομάδας ως πρώτος προπονητής. Συγκεκριμένα, της Ροτ-Βάις Έσσεν της 4ης κατηγορίας της Γερμανίας. Είχαν προηγηθεί εννέα χρόνια στις τάξεις της Καρλσρούης. Εκεί εργάστηκε στις σημαντικότερες βαθμίδες των Ακαδημιών (ως βοηθός, πρώτος προπονητής και ως υπεύθυνος των τμημάτων υποδομής), περνώντας από τα χέρια του -μεταξύ άλλων- και ο Χακάν Τσαλχάνογλου, αλλά και ως βοηθός στην πρώτη ομάδα. Εν συνεχεία, ακολούθησε ένα πεντάμηνο στην Ίνγκολσταντ της Bundesliga σε ρόλο βοηθού προπονητή.



Η αλήθεια είναι στο μυαλό των περισσοτέρων τον χαρακτηρίζει το «4-4-2» που επέλεγε κατά κόρον στον ΠΑΣ. Ωστόσο, αφενός έχει χρησιμοποιήσει κι άλλα συστήματα στην έως τώρα καριέρα του, αφετέρου, για τον ίδιο ο σχηματισμός της ομάδας του μπορεί να αλλάξει -και μάλιστα πολλές φορές- κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης.

Ροτ-Βάις Έσσεν (Οκτώβριος 2017 – Απρίλιος 2018):




Στα 16 παιχνίδια που καθοδήγησε τη Ροτ-Βάις Έσσεν, ο γερμανοθρεμένος τεχνικός βασίστηκε κυρίως στο 5-4-1. Τρίαδα, λοιπόν, στα στόπερ, με ένα εξ αυτών μάλιστα (Μέιγερ), όντας αμυντικό χαφ, να αγωνίζεται κατά συνθήκη στην άμυνα. Κάτι ανάλογο, φυσικά, που δύναται να πράξει και στην ΑΕΚ, έχοντας στη διάθεσή του τον Λε Ταλέκ.

Ταυτόχρονα, στην τετράδα μπροστά σπάνια αγωνιζόταν με δύο καθαρόαιμα πλάγια χαφ. Ο ένας εκ των δύο ήταν συνήθως είτε σέντερ φορ είτε δημιουργικό χαφ.

Μόλις σε ένα παιχνίδι χρησιμοποίησε -τουλάχιστον για τον αρχικό σχηματισμό- το «αγαπημένο» του 4-4-2, ενώ στο τέλος της θητείας του δοκίμασε σε δύο ματς το 4-2-3-1 και σε ισάριθμα το 4-3-3.

Ο Γιαννίκης στηριζόταν σε ένα σταθερό κορμό, ενώ -εν αντιθέσει με τους μετέπειτα «σταθμούς» του- συνήθιζε να προχωρά στις πρώτες του αλλαγές προς το τέλος των αναμετρήσεων.

Απολογισμός: 9Ν-3Ι-4Η / Γκολ: 32Y-17K

Άαλεν (Ιούλιος 2018 – Φεβρουάριος 2019):




Προβιβασμός κατά μία κατηγορία, αυτή τη φορά όμως με το διπλό ρόλο του προπονητή-τεχνικού διευθυντή.

Ήταν και η ομάδα, στην οποία δοκίμασε τους περισσότερους σχηματισμούς, δείχνοντας όμως εκ νέου εμπιστοσύνη στην τριάδα στην άμυνα. Βέβαια, τα μπακ συνήθως ξεκινούσαν σε πιο προωθημένη θέση (3-4-3, 3-4-1-2, 3-4-2-1, 3-5-2).

Ουσιαστικά, χρησιμοποίησε τετράδα πίσω εννέα φορές (οκτώ σε 4-2-3-1 και μία σε 4-3-3). Με την υποσημείωση, βέβαια, ότι όλα τα προαναφερθέντα αποτελούσαν αρχικούς σχηματισμούς, οι οποίοι εναλλάσσονταν μέσα στην αναμέτρηση.

Ως στοιχεία διατήρησε την εμπιστοσύνη σε έναν σταθερό κορμό και τη χρησιμοποίηση σέντερ φορ και σε θέσεις εκτός κουτιού.

Απολογισμός: 5Ν-8Ι-12Η / Γκολ: 28Y-38K

ΠΑΣ Γιάννινα (σεζόν 2019/20, Super League 2)




Ώρα για… επαναπατρισμό. Δύο σεζόν έβγαλε στον «Άγιαξ της Ηπείρου». Την πρώτη οδήγησε την ομάδα του στην απευθείας άνοδο στη Super League 1 και τη δεύτερη τη διατήρησε με χαρακτηριστική άνεση στα «σαλόνια»... κρυφοκοιτάζοντας ενίοτε και τα Playoffs.

Εξ αρχής βασίστηκε στο 4-4-2. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη του χρονιά επέλεξε διαφορετικό αρχικό σχηματισμό (4-2-3-1) μόλις σε δύο παιχνίδια.

Ο τερματοφύλακας και η τετράδα των αμυντικών (Χουτεσιώτης - Αποστολόπουλος, Απ. Σκόνδρας, Παντελάκης, Μπουκουβάλας - ) άλλαζαν σπανίως. Από εκεί και πέρα, το δίδυμο στα χαφ συνέθεταν συνήθως οι Κάστρο και Σιόντης, με τους Πίτου Γκαρσία και Λιάσο (ενίοτε και ο Καρτάλης) να έπονται στην ιεραρχία.

Στις θέσεις των δύο ακραίων χαφ σημειωνόταν και το μεγαλύτερο ροτέισον, με τον 41χρονο κόουτς να επιλέγει ανάμεσα στους Καρτάλη, Νικολιά, Νάουμετς, Ξύδα και Λώλη. Δύο εξ αυτών (Καρτάλης και Νικολιάς, οι οποίοι σήκωσαν και το μεγαλύτερο βάρος), δηλαδή, δεν αποτελούσαν καθαρόαιμους ακραίους, καθώς επιθυμούσε να συνεπικουρούν με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Όπως συνήθιζε εξάλλου και στις προηγούμενες ομάδες του και όπως δύναται να κάνει και στην «Ένωση» κυρίως με τους Μάνταλο και Τσούμπερ.

Χαρακτηριστική είναι και η χρησιμοποίηση του Παμλίδη στο δίδυμο της επίθεσης, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την κίνησή του στους χώρους (κάτι για το οποίο ενδείκνυται και ο Τσούμπερ). Συνήθως αποτελούσε παρτενέρ με έναν εκ των Λέο ή Κρίζμαν.

Απολογισμός: 19Ν-4Ι-2Η / Γκολ: 51Y-15K. Απευθείας άνοδος σε ό, τι αφορά το πρωτάθλημα και αποκλεισμός στους «16» του Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό.

ΠΑΣ Γιάννινα (σεζόν 2020/21, Super League 1)




Ξεκίνημα με 4-4-2 και στα «σαλόνια» για τον Αργύρη Γιαννίκη.

Εξάλλου, το ρόστερ του παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό το ίδιο. Εκτός της άμυνας, όπου οι Πίρσμαν, Σάλιακας και Εραμούσπε προσέδωσαν ποιοτική αναβάθμιση. Οι δύο πρώτοι πάντα στην αρχική ενδεκάδα, με τον Αργεντινό στόπερ να μάχεται με τους Παντελάκη και Κάργα για τις δύο θέσεις. Σε ό,τι αφορά τα γκολπόστ, ο Χουτεσιώτης είχε πάρει τα γάντια βασικού σπίτι, δίνοντάς τα βέβαια στον Λοντίγκιν, όταν ο τελευταίος αποκτήθηκε από τους Γιαννιώτες στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Παρέμεινε το ροτέισον στην τετράδα των χαφ, με τους Ελευθεριάδη, Κάστρο, Ντομίνγκες και Καρτάλη να τη συνθέτουν στους περισσότερους αγώνες. Μάλιστα, ο Γιαννίκης όχι μόνο διατήρησε τον Παμλίδη στο δίδυμο των φορ, αλλά υπήρξαν φορές που τον πλαισίωσε με ακόμα έναν εξτρέμ/χαφ (π.χ. Μπρένερ).

Κατά τη διάρκεια της σεζόν χρησιμοποίησε έξι φορές το 4-2-3-1 και δύο το 4-3-3, επιλέγοντας τριάδα στα χαφ και «κανονικά» εξτρέμ. Με τη διαφορά ότι στην πρώτη περίπτωση, ο τρίτος μέσος ήταν δημιουργικός (Καρτάλης).

Μάλιστα, στις τρεις από τις πέντε τελευταίες αγωνιστικές -με τον ΠΑΣ, ουσιαστικά, αδιάφορο βαθμολογικά- δοκίμασε και το 3-5-2.

Απολογισμός: 12Ν-10Ι-17Η / Γκολ: 38Y-46K / Στα έντεκα από τα 39 ματς διατήρησε το «μηδέν» πίσω / 8ος στην κανονική διάρκεια, στο -11 από τον 6ο Αστέρα Τρίπολης και στο +12 από τον προτελευταίο ΟΦΗ / Μόλις μία νίκη στα Play Out και εντέλει 9ος / Αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου από τον Ολυμπιακό, έχοντας προκριθεί πριν επί του Ατρομήτου και του Παναθηναϊκού.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube