Λίγες ημέρες έμειναν για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από 83 αθλητές στο τουρνουά.

Για πρώτη φορά μετά το 1992 θα είναι λιγότεροι από 100, ωστόσο και πάλι υπάρχουν «βαριά» ονόματα αθλητών, μερικοί εκ των οποίων είχαν ανέβει και στο βάθρο στους Αγώνες της Βραζιλίας, πριν από μια πενταετία.

Μονάχα ο Σπύρος Γιαννιώτης δεν θα δώσει ξανά το παρών, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό από την στιγμή που ο Έλληνας κολυμβητής έχει κλείσει τα 41 του χρόνια και έχει αποσυρθεί.

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιποι θα είναι όλοι παρόντες, με Άννα Κορακάκη, Λευτέρη Πετρούνια, Κατερίνα Στεφανίδη, Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή να ρίχνονται και πάλι στο κυνήγι του βάθρου.



Άννα Κορακάκη

Πρώτη και καλύτερη, η Άννα Κορακάκη, που είχε... συστηθεί στο κοινό κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 25 μέτρα με πιστόλι και το χάλκινο στα 10 μέτρα με αεροβόλο, ούσα η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που ανέβηκε δύο φορές στο βάθρο στο ίδιο τουρνουά μετά τον... Κωνσταντίνο Τσικλητήρα το 1912!

Η 25χρονη αθλήτρια της σκοποβολής είχε εξαιρετικές επιδόσεις στα χρόνια που ακολούθησαν, μετρώντας επτά πρωτιές σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Στο Παγκόσμιο του Όσιγιεκ πριν από μερικές εβδομάδες κατετάγη πέμπτη, παραμένει παρ’ όλα αυτά μεγάλο φαβορί για μετάλλιο στα 10 μέτρα με αεροβόλο και στα 25 με πιστόλι.

Η Δραμινή αθλήτρια είχε μιλήσει πριν από μήνες για την απραξία λόγω lockdown, την οποία είχε χαρακτηρίσει ως «επώδυνη».



Λευτέρης Πετρούνιας

Ξεπερνώντας μεγάλες δυσκολίες και άγχος, καθώς μεταξύ 2018 και 2020 είχε ταλαιπωρηθεί από σοβαρό τραυματισμό στον ώμο, ο Λευτέρης Πετρούνια θα ταξιδέψει στο Τόκιο με στόχο να υπερασπιστεί την κορυφή που είχε κατακτήσει το 2016 στους κρίκους.

Ο «άρχοντας των κρίκων» προέρχεται από δύο σπουδαίες πρωτιές μέσα στο 2021, στο Πανευρωπαϊκό της Βασιλείας και στο Παγκόσμιο της Ντόχα, επιβεβαιώνοντας πως και φέτος είναι το μεγάλο φαβορί για να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Μαζί με την Άννα Κορακάκη, ο Έλληνας πρωταθλητής πήρε το χρίσμα του σημαιοφόρου της αποστολής, με την Ελλάδα να έχει για πρώτη φορά δύο και όχι έναν.



Κατερίνα Στεφανίδη

Και η Κατερίνα Στεφανίδη αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών, όπως ο Πετρούνιας, όμως φαίνεται πως η αναβολή των Αγώνων το ’20 λειτούργησε υπέρ της Ελληνίδας πρωταθλήτριας, που είχε κατακτήσει το χρυσό στο άλμα επί κοντώ πριν από πέντε χρόνια, στο Ρίο.

Στο πρόσφατο Diamond League στο Μονακό κατετάγη 3η και με πρόσφατες δηλώσεις της ξεκαθάρισε πως «σκέφτομαι μόνο το χρυσό». Επιπλέον, είχε αναφερθεί και στους προβληματισμούς της αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξαχθούν οι Αγώνες.

«Υπάρχει ένα άγχος για τους κανονισμούς και τους περιορισμούς αλλά νομίζω πως όσοι έχουμε ξαναπάει σε Ολυμπιακούς, έχουμε αβαντάζ», τόνισε.



Παναγιώτης Μάντης-Παύλος Καγιαλής

Η χώρα μας φημίζεται για τη θάλασσά της και το 2016, εκτός του τρομερού Σπύρου Γιαννιώτη, που είχε χάσει το χρυσό για μια... χεριά στα 10 χιλιόμετρα, και οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής είχαν πανηγυρίσει.

Οι δύο Έλληνες ιστιοπλόοι είχαν βγει 3οι στην κατηγορία 470 και φέτος εξασφάλισαν την παρουσία τους στους Αγώνες του Ρίο χάρη στην 6η θέση που κατέκτησαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βιλαμούρα – στην Πορτογαλία.

Προσφάτως πάντως, είχαν αναφερθεί στις πολύ δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες προπονούνται στην Ιαπωνία, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, στην Καθημερινή ότι «τα πράγματα εδώ είναι πολύ δύσκολα και εμείς, φυσικά, για άλλη μια φορά είμαστε σαν αποστολή τριτοκοσμικής χώρας. Χωρίς βάση, χωρίς κλιματισμό, χωρίς πάγκους εργασίας και χωρίς ανθρώπους να μας βοηθήσουν. Δεν πρέπει κάποιοι να καυχιούνται ότι είναι όλα άριστα προγραμματισμένα».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube