Όλα πριν τον τελικό του Champions League στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας έδειχναν Μπαρτσελόνα, σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια. Κι όμως, η Μίλαν έγραψε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της με τον πλέον εμφατικό τρόπο.



Οι Καταλανοί έχοντας «σπάσει» την κατάρα που τους κυνηγούσε στη διοργάνωση δύο χρόνια πριν στο «Γουέμπλεϊ» με την βολίδα του Ρόναλντ Κούμαν φάνταζαν το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Όχι απλώς επειδή προερχόταν από την κατάκτηση της LaLiga για τέταρτη σερί σεζόν ή γιατί στο ρόστερ της υπήρχαν αστέρες όπως οι Ρομάριο, Στόιτσκοφ, Γκουαρδιόλα και στον πάγκο ο αξεπέραστος Γιόχαν Κρόιφ, αλλά και γιατί η Μίλαν έφτανε στον τελικό με ηχηρότατες απουσίες. Έξω για μήνες ο τσακισμένος από τραυματισμούς Φαν Μπάστεν, έξω ο ακριβότερος ποδοσφαιριστής του κόσμου Λεντίνι, έξω και το κορυφαίο αμυντικό δίδυμο του κόσμου, Μπαρέζι-Κοστακούρτα, λόγω καρτών.



«Είμαστε πιο πλήρεις και ανταγωνιστικοί από ό,τι το 1992. Η Μπαρτσελόνα είναι το φαβορί. Η Μίλαν δεν είναι κάτι το φοβερό. Βασίζονται στην άμυνα, εμείς στην επίθεση», δήλωνε μετά βεβαιότητας, ίσως και αλαζονείας ο Κρόιφ λίγες μέρες πριν τον τελικό. Κι όμως, ο «μαέστρος» Φάμπιο Καπέλο κατάφερε να οδηγήσει τη Μίλαν σε έναν περίπατο με το επιβλητικό 4-0. Ο Ντανιέλε Μασάρο στο highlight της καριέρας του πέτυχε δύο γκολ, στο 22’ και τις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους βάζοντας γερά θεμέλια για το τρίτο τρόπαιο στη διοργάνωση μέσα σε μια εξαετία. Ο Ντέγιαν Σαβίτσεβιτς με ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία των τελικών έκανε το 3-0 στο πλασάροντας από μακριά τον Θουμπιθαρέτα και από το 47’ όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει. Την τελευταία πινελιά έβαλε ο ίσως κορυφαίος του γηπέδου, Μαρσέλ Ντεσαγί, που με απίθανο πλασέ στο 58’ αποτελείωσε τους Καταλανούς.

Μίλαν (Καπέλο): Ρόσι, Τασότι, Πανούτσι, Αλμπερτίνι, Γκάλι, Μαλντίνι (83’ Νάβα), Ντοναντόνι, Ντεσαγί, Μπόμπαν, Σαβίτσεβιτς, Μασάρο.

Μπαρτσελόνα (Κρόιφ): Θουμπιθαρέτα, Φερέρ, Γκουαρδιόλα, Κούμαν, Ναδάλ, Μπακέρα, Σέρτζι (71’ Εσταμπαράνθ), Στόιτσκοφ, Αμόρ, Ρομάριο, Μπεγκιριστάιν (51’ Εουσέμπιο)

Διαιτητής: Φίλιπ Ντον (Αγγλία)



«Ο Κρόιφ έκανε μεγάλο λάθος αφήνοντας εκτός αποστολής τον Λάουντρουπ. Ήταν ο παίκτης της Μπαρτσελόνα που φοβόμουν περισσότερο», δήλωνε μετά τον τελικό ο Φάμπιο Καπέλο. «Τα λόγια του Κρόιφ πριν τον τελικό μάς έβαλαν στην πρίζα. Αν δεν τα είχε πει ίσως να μην ήμασταν τόσο αποφασισμένοι στον τελικό», έλεγε ο Αλεσάντρο Κοστακούρτα.

Η αποτυχία της Μπαρτσελόνα έφερε στην επιφάνεια πολλά εσωτερικά προβλήματα, που βγήκαν τις επόμενες εβδομάδες. «Ο Ρομάριο δεν επέστρεψε ποτέ πνευματικά μετά το Μουντιάλ. Το μυαλό του ήταν ακόμη στο Ρίο», έλεγε ο Στόιτσκοφ, με τον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ να απαντά: «Δεν κέρδισε εκείνος το Μουντιάλ, αλλά εγώ». Οι σχέσεις αμφότερων με τον Κρόιφ διαταράχθηκαν με τον Βούλγαρο να λέει «ή αυτός ή εγώ», ενώ ο Λάουντρουπ έφευγε για τη Ρεάλ. Κάπως έτσι «διαλυόταν» η Μπαρτσελόνα που χρειάστηκε λίγα χρόνια να ορθοποδήσει.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Το πιο μάγκικο του Παναθηναϊκού: Τα κόκκινα μπλουζάκια της Μπολόνια και ο λογαριασμός… Γκαστόνε

Σαν σήμερα γλίστρησε ο Τζέραρντ και ο τίτλος από τη Λίβερπουλ

Από τον Τζολάκη στον Σίνα: Οι ήρωες του Ολυμπιακού δεν φορούσαν κάπα, αλλά γάντια!

Περιστέρι bwin: Η απόλυτη επιβεβαίωση του trust the process

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Βάζει γκολ-βαθμούς και… βγάζει γούστα: Η πολύτιμη συνεισφορά του «ιδανικού αναπληρωματικού» Σπόραρ στον Παναθηναϊκό!

«Σκάσε! Έχετε φάει τέσσερα γκολ. Τράβα σπίτι τώρα»: Η τελευταία επίσκεψη του Τούντορ στο Ολίμπικο ήταν… πανωλεθρία!

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Ένας υπερσκόρερ στον ΠΑΟΚ, καταδικασμένος από τον χειρότερο εαυτό του

Ο Τσάμπι Αλόνσο μένει, πάει για τρεμπλ και πετάει την ταμπέλα της… Νεβερκούπεν!

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι!