Μερικές φορές τα πράγματα είναι πολύ απλά… Μπακαλίστικα, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός πήρε 22 αμυντικά ριμπάουντ και έχασε 21, δέχτηκε 21 πόντους από δεύτερες επιθέσεις και είχε 11 λιγότερες κατοχές. Με τέτοια δεδομένα, το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό και η καραβοτσακισμένη από τις απουσίες πλην όμως ψυχωμένη και άριστα καθοδηγούμενη από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο Μακάμπι ήταν αναμενόμενο να επιβιώσει στο τέλος.

Ο Ρικ Πιτίνο τοποθετήθηκε δημοσίως προ ημερών και ισχυρίστηκε πως ο Παναθηναϊκός δεν έχει ανάγκη από προσθήκες. Ίσως να το πίστευε ακράδαντα τότε, ίσως να το είπε γιατί ως μετρ της ψυχολογίας και της… αυτοβελτίωσης των παικτών του ήθελε να τους τονώσει το ηθικό, αλλά μοιάζει αδύνατο ένα τέτοιο μπασκετικό μυαλό να εξακολουθεί να το πιστεύει μετά και τα όσα έγιναν στο Τελ Αβίβ.

Ο Παναθηναϊκός «φωνάζει» πλέον πως έχει ανάγκη ενίσχυσης, πρωτίστως ενός κυρίαρχου ψηλού τουλάχιστον στο αμυντικό κομμάτι και δευτερευόντως και ενός γκαρντ. Γιατί αποτελεί πρόβλημα ότι ο πιο αξιόπιστος σέντερ του είναι ένα τεσσάρι που φέτος εκπαιδεύεται για να παίξει στο «5», ο Μήτογλου, αλλά ανάλογο πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς σε άμυνα κι επίθεση όταν ο Καλάθης είναι εκτός παρκέ λόγω ξεκούρασης ή φάουλ ή είναι απορρυθμισμένος εξαιτίας μιας πολύ καλής άμυνας όπως αυτή της Μακάμπι.

Όσο ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί έχει ουσιαστική προσφορά μόνο από τον Τόμας και οι Ράις και Φρεντέτ βοηθούν με εκλάμψεις, την ώρα που οι τέσσερις υπόλοιποι ξένοι είναι σχεδόν διακοσμητικοί, είναι αδύνατο να κερδίσει ομάδες επιπέδου Μακάμπι, ειδικά στις βραδιές που ο φυσικός του ηγέτης θα είναι εκτός κλίματος αγώνα. Καμία άλλη ομάδα βλέψεων playoffs ή Final Four δεν έχει τόσο πενιχρή παρουσία από τους ξένους της και αυτό είναι αναγκαίο να αλλάξει.

Την ώρα, πάντως, που ο Ρικ Πιτίνο πονοκεφαλιάζει βλέποντας τα προβλήματα του Παναθηναϊκού να λύνονται δύσκολα εκ των έσω, μπορεί να κρυφοχαμογελά με την εικόνα του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Θαρρείς και έκανε… οντισιόν μπροστά στα μάτια του νέου ομοσπονδιακού προπονητή, ο μικρός ξεδίπλωσε όλες τις αρετές του στο παρκέ. Ήταν ο παίκτης που κράτησε την Μακάμπι όρθια όταν ο Γουίλμπεκιν έκανε τον… Σβεντ, εκείνος που σκόραρε αλλά και δημιουργούσε με συνέπεια, αλλά και εκείνος που με τις βοήθειες των Χάντερ και Έισι περιόρισε τον Καλάθη. Είναι να απορεί κανείς πώς οι δύο «αιώνιοι» άφησαν ένα τέτοιο κελεπούρι, που συν τοις άλλοις δεν πιάνει και θέση ξένου, να ξεφύγει από τα χέρια τους. Κι ας τα έγραφαν κάποιοι από τον περασμένο Νοέμβριο… Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε την οξυδέρκεια να τον πάρει στην Μακάμπι και κάτω από την καθοδήγησή του ο Ντόρσεϊ εξελίσσεται σε παίκτη τοπ επιπέδου στην Ευρωλίγκα και παράπλευρα κερδισμένος είναι… παραδόξως ο Ρικ Πιτίνο. Με αυτή την εικόνα η παρουσία του είναι αναγκαία στην Εθνική στο Προολυμπιακό και θα ισχυροποιήσει πολύ την περιφέρεια της ομάδας.

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube