Ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει καλύτερα τη σεζόν από τον Παναθηναϊκό, που πάει στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν έχοντας τον ρόλο του αουτσάιντερ.

Μόνο που οι «πράσινοι» έχουν αποδείξει πολλάκις την τελευταία δεκαετία ότι δεν πτοούνται από τις εις βάρος τους καταστάσεις κι έφτασαν στο ροζ φύλλο κόντρα στους «αιώνιους» αντιπάλους τους.

Αναλυτικά (με χρονολογική σειρά):
1) Ευρωλίγκα 2020-21: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 77-88


Ας ξεκινήσουμε από το πιο πρόσφατο ραντεβού των δύο «αιωνίων» για την 24η αγωνιστική της Ευρωλίγκας στις 5 Φεβρουαρίου του 2021. Το «τριφύλλι» πήγε στο ΣΕΦ δίχως ιδιαίτερο βαθμολογικό κίνητρο (με ρεκόρ 8-14) κι έχοντας προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή, με τον Όντεντ Κάτας να αναλαμβάνει το «τιμόνι» του από τις αρχές Ιανουαρίου. Παράλληλα, οι «πράσινοι» παρατάχθηκαν δίχως τον Νεμάνια Νέντοβιτς, που ήταν τραυματίας. Από την άλλη, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ρεκόρ 11-12 και ήλπιζαν σε είσοδό τους στην οκτάδα της διοργάνωσης. Παρ’ όλα αυτά, οι παίκτες του Παναθηναϊκού έβγαλαν αντίδραση και κυριάρχησαν πλήρως στα ριμπάουντ (38 έναντι 19), για να φτάσουν στο διπλό (77-88), με κορυφαίους τους Σαντ-Ρος (20 πόντοι, 5 ασίστ), Μήτογλου (15 πόντοι, 6 ριμπάουντ) και Μποχωρίδη (15 πόντοι).



2) Κύπελλο 2015-16: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 64-70


Στις 5 Οκτωβρίου του 2015, οι δύο «αιώνιοι» συναντήθηκαν για πρώτη φορά εκείνη τη σεζόν, στο πλαίσιο των προημιτελικών του Κυπέλλου. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν στη σεζόν με τον «αέρα» των πρωταθλητών κι έχοντας έναν βασικό κορμό από την περασμένη περίοδο (στην οποία έφτασαν μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας), κάτι που τους έχριζε φαβορί. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός ξεκινούσε τη χρονιά (σ.σ. που θα ήταν η τελευταία του Διαμαντίδη) με νέο προπονητή (Τζόρτζεβιτς) και με αρκετές αλλαγές σε επίπεδο ρόστερ σε σχέση με το 2014-15. Σε μια μέτρια ποιοτικά αναμέτρηση στο ΣΕΦ, οι «πράσινοι» έκαναν ένα ξέσπασμα στην 4η περίοδο και με απρόσμενο πρωταγωνιστή τον Γιάνκοβιτς (12 πόντοι, 4 ριμπάουντ), έφτασαν στο διπλό και στην πρόκριση.



3) Κύπελλο 2014-15: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 77-76


Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη από την πλευρά του «τριφυλλιού» την τελευταία δεκαετία. Κι αυτό διότι οι «πράσινοι» παρατάχθηκαν με σύνθεση… ανάγκης σε εκείνο το ματς, που διεξήχθη στις 9 Οκτωβρίου του 2014 στο κεκλεισμένων των θυρών ΟΑΚΑ, για τους «8» του Κυπέλλου. Ο νεόκοπος τεχνικός του Παναθηναϊκού, Ντούσκο Ιβάνοβιτς, δεν είχε στη διάθεσή του για εκείνο το παιχνίδι τους Νέλσον, Γκιστ, Μαυροκεφαλίδη και Χαραλαμπόπουλο, με αποτέλεσμα να εμπιστευτεί θέση στη 12άδα στους νεαρούς Διαμαντάκο, Κόνιαρη και Λούντζη. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο πολύ πιο δουλεμένος και ποιοτικός (θεωρητικά) Ολυμπιακός έφτασε να προηγείται με +10, πέντε λεπτά πριν από το φινάλε του αγώνα (58-68). Παρ’ όλα αυτά, οι παίκτες του «τριφυλλιού» σκάρωσαν μια επική αντεπίθεση που κορυφώθηκε με το κάρφωμα του Μπατίστα στο φινάλε, το οποίο χάρισε τη νίκη-πρόκριση στους «πράσινους» (77-76), που είχαν ως κορυφαίο τον Παππά (19 πόντοι). Ακολούθησε η «θερμή» υποδοχή των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων στην αποστολή της ομάδας και εν συνεχεία η παραίτηση του Γιώργου Μπαρτζώκα από τον πάγκο της ομάδας.



4) Τελικοί 2013-14 (4ο ματς): Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 65-67


Την 1η Ιουνίου του 2014, ο Ολυμπιακός ετοιμαζόταν για… φιέστα, αλλά ο Παναθηναϊκός του Αλβέρτη χάλασε το «πάρτι». Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κάνει break με το διπλό που πέτυχαν στο ΟΑΚΑ (64-69) κι έμοιαζαν απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Εντούτοις, οι «πράσινοι» έδειξαν χαρακτήρα και με ψυχωμένη εμφάνιση πήραν πίσω το πλεονέκτημα έδρας, που τους οδήγησε -εν συνεχεία- στον τίτλο. Οι παίκτες του «τριφυλλιού» είχαν εξαιρετική συγκέντρωση στο πλάνο τους, περιόρισαν πλήρως τον Σπανούλη (0/10 εντός παιδιάς) και διατήρησαν μέχρι τέλους τα ηνία (65-67). Κορυφαίοι για τον Παναθηναϊκό οι Λάσμε (17 πόντοι, 9 ριμπάουντ) και Διαμαντίδης (13 πόντοι, 6 ασίστ, 4 ριμπάουντ).



5) Τελικοί 2012-13: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-0


Στην πρώτη σεζόν μετά τη φυγή του Ομπράντοβιτς, ο Παναθηναϊκός έδειχνε να υστερεί ποιοτικά σε σχέση με τον Ολυμπιακό, που έκανε το back-to-back με την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στις 12 Μαΐου του 2013. Έτσι, οι Πειραιώτες έμοιαζαν να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά πριν από την έναρξη των τελικών, έχοντας και το πλεονέκτημα έδρας. Μόνο που όλα αυτά πήγαν περίπατο. Το «τριφύλλι» παρουσιάστηκε εξαιρετικά διαβασμένο στο παιχνίδι του και με ηγέτη τον Διαμαντίδη, έβγαλε… σκούπες, αφού πήρε και τις 3 αναμετρήσεις, τις 2 εξ αυτών στο ΣΕΦ. Η ομάδα του Πεδουλάκη είχε… μάτι που γυαλίζει στη σειρά και με τους Γκιστ-Λάσμε να ελέγχουν την «αεροπορία», έφτασε στις 3 νίκες (51-64, 63-52, 72-76) και επανήλθε στον θρόνο της.



BONUS:
4ος τελικός 2011: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 101-94 στην παράταση


Ως έξτρα περίπτωση στο αφιέρωμά μας, ένα ντέρμπι που ο Παναθηναϊκός εξελίχθηκε σε αουτσάιντερ κατά τη διάρκειά του. Αναφερόμαστε στο 4ο ματς της σειράς των τελικών του 2011, στον οποίο οι «πράσινοι» αγωνίστηκαν από το 2ο λεπτό δίχως τον ηγέτη τους, Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος υπέστη διάστρεμμα και δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του. Αυτομάτως, όλο το βάρος της οργάνωσης του παιχνιδιού του «τριφυλλιού» έπεσε πάνω στις πλάτες του 22χρονου τότε και σχετικά άπειρου Νικ Καλάθη. Συν τοις άλλοις, ο Στράτος Περπέρογλου δεν βρισκόταν στο 100% και δεν μπορούσε να προσφέρει όσο θα ήθελε στην ομάδα του Ομπράντοβιτς. Παρά ταύτα, βγήκε μπροστά ο Αντώνης Φώτσης, ο οποίος πέτυχε 22 πόντους με 6/6 τρίποντα (!) και καθοδήγησε τον Παναθηναϊκό στη νίκη (101-94 στην παράταση) και στο 9ο διαδοχικό πρωτάθλημά του (με 3-1 στους τελικούς).

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube