sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Το απόλυτο στατιστικό head-to-head

Με αφορμή το ντέρμπι των «αιωνίων» για την Stoiximan Basket League, το sport-fm.gr αναλύει τις δύο ομάδες με βάση τα στατιστικά τους στη φετινή σεζόν.

Έφτασε η μεγάλη στιγμή όπου ο Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι σε επίπεδο πρωταθλήματος μετά από 2.5 χρόνια!

Η φετινή σεζόν έχει αρχίσει με διαφορετικό πρόσημο για τις δύο ομάδες, με τους «ερυθρόλευκους» από τη μία να παρουσιάζουν ένα σταθερά καλό πρόσωπο, σε αντίθεση με το «τριφύλλι» το οποίο βγάζει αρκετά προβλήματα και πολλές αυξομειώσεις στην απόδοσή του.

Το sport-fm.gr επιχειρεί να αναλύσει τους δύο «μονομάχους» με κριτήριο τις φετινές στατιστικές τους επιδόσεις στη Euroleague – λόγω του υψηλού επιπέδου της διοργάνωσης σε σχέση με το πρωτάθλημα – καθώς μετά το πέρας των 11 πρώτων αγωνιστικών μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Βασικές κατηγορίες

Ξεσκονίζοντας τα κιτάπια της στατιστικής μπορούμε να διακρίνουμε πως ο Ολυμπιακός υπερτερεί στις περισσότερες βασικές κατηγορίες.

Μετά το πέρας έντεκα αγωνιστικών στην κορυφαία ευρωπαϊκή λίγκα, οι «ερυθρόλευκοι» πετυχαίνουν 79 πόντους μέσο όρο, με τον Παναθηναϊκό να πετυχαίνει σχεδόν 5 πόντους λιγότερους (73.7).

Μεγάλη διαφορά παρατηρείται και στον τομέα της άμυνας, εκεί όπου η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δέχεται 73 πόντους ανά παιχνίδι, με το σύνολο του Δημήτρη Πρίφτη να επιτρέπει στους αντιπάλους του να σκοράρουν 79.3 μέσο όρο. Κάτι που μεταφράζεται σε ένα +6 για τον Ολυμπιακό και ένα -5.6 για τον Παναθηναϊκό, μια διαφορά της τάξεως των 11.6 πόντων.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Το απόλυτο στατιστικό head-to-head

Όσον αφορά στον τομέα των ριμπάουντ, οι Πειραιώτες μαζεύουν κατά μέσο όρο 35.3 «σκουπίδια», τα δέκα εκ των οποίων είναι επιθετικά, με το «τριφύλλι» να κατεβάζει 32.8 (9.3 επιθετικά). Εκεί όπου υπερτερεί ο Παναθηναϊκός είναι στο τί επιτρέπουν οι δύο ομάδες στους αντιπάλους τους. Συγκεκριμένα, οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού μαζεύουν 36.4 ριμπάουντ (12.2 επιθετικά, το χειρότερο ρεκόρ της Euroleague), ενώ οι «πράσινοι» 35.8 με τα 10.4 από αυτά να είναι επιθετικά.

Τηρουμένων των αναλογιών, τεράστια διαφορά υπάρχει και στον τομέα των ασίστ, με τους «ερυθρόλευκους» να εντυπωσιάζουν στο κομμάτι της δημιουργίας, με τους Σλούκα και Γουόκαπ να έχουν τη μερίδα του λέοντος. Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός μοιράζει 17.2 ασίστ ανά ματς για 10.9 λάθη (2η καλύτερη επίδοση). Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός, που έχει τη 2η χειρότερη επίδοση της Euroleague, μετράει μόλις 13.3 τελικές πάσες μέσο όσο, ενώ αντίθετα υποπίπτει σε 13 λάθη.

Επιπρόσθετα, οι αποψινή γηπεδούχοι αποδεικνύονται ιδανικοί «κλέφτες», δείγμα και της καλής άμυνας αλλά και της ενέργειας που βγάζουν στο παρκέ με 6.45 κλεψίματα σε σχέση με τα 5.4 των «πράσινων». Τέλος, απόλυτη ισορροπία υπάρχει στον τομέα των μπλοκς, καθώς αμφότερες πραγματοποιούν 2.55 κοψίματα ανά παιχνίδι.

Τα ποσοστά στο σουτ

Μεγάλο ενδιαφέρον φυσικά παρουσιάζουν και τα ποσοστά με τα οποία σουτάρουν οι δύο ομάδες, τόσο από τη γραμμή των βολών, όσο και σε προσπάθειες για δύο και τρεις πόντους.

Εκεί όπου ο Παναθηναϊκός έχει κατά κράτος το πάνω «χέρι» είναι στις βολές. Οι πρωταθλητές Ελλάδας εκτελούν με ποσοστό τις τάξεως του 81.8% (13/16), σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που για ακόμα μία σεζόν – διαχρονικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια – εκτελεί μόλις με 74.7% (12.9/17.2).

Στις προσπάθειες πίσω από τα 6.75μ., είναι κάπως ισορροπημένα τα πράγματα παρά το γεγονός πως οι «πράσινοι» ξεκίνησαν πολύ άστοχα τη σεζόν στο περιφερειακό σουτ. Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι» σουτάρουν με 34% στο τρίποντο (8.8/25.9), σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που είναι ελάχιστα πιο πίσω στο 33.4% (8.1/21.2).

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Το απόλυτο στατιστικό head-to-head

Η μεγαλύτερη διαφορά όμως εντοπίζεται στις προσπάθειες δύο πόντων, όχι μόνο ποσοστιαία αλλά και ποσοτικά. Σχεδόν ίδιο ακριβώς αριθμό προσπαθειών (35.4 ανά ματς), ο Ολυμπιακός ευστοχεί σε δύο περισσότερα δίποντα από τον Παναθηναϊκό (19.8 έναντι 17.8), κάτι που μεταφράζεται σε μια διαφορά της τάξεως του 6%!

Βάζοντας στη «σούμα» τα συνολικά σουτ του αγώνα, ο Ολυμπιακός υπερέχει σημαντικά στον τομέα της εκτέλεσης με 47.7% έναντι 45.8% εντός πεδιάς.

Δευτερεύουσες στατιστικές

Πέρα όμως από τις βασικές κατηγορίες, αξίζει να κοιτάξει κανείς και το πως έρχονται συγκεκριμένοι πόντοι μέσω του αιφνιδιασμού, των λαθών, αλλά και των επιθετικών ριμπάουντ.

Στην πρώτη περίπτωση, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν πετύχει μέχρι στιγμής των ίδιο αριθμό πόντων στο ανοικτό γήπεδο (82 πόντοι, 7.45 ανά ματς). Αντιθέτως οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν πιο... απρόσεκτοι δεχόμενοι 9 πόντους στον αιφνιδιασμό, σε σχέση με τους μόλις 6.3 του Παναθηναϊκού που μοιάζει σε αυτόν τον τομέα του παιχνιδιού να λειτουργεί καλύτερα το αμυντικό του τρανζίσιον.

Όσον αφορά τώρα τους πόντους από λάθη, οι Πειραιώτες πετυχαίνουν 14.3 και δέχονται 12.8 ανά ματς, με το «τριφύλλι» να καταγράφει 12.3 και 16 πόντους αντίστοιχα, απόρροια και των περισσότερων λαθών στα οποία κάνει.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Το απόλυτο στατιστικό head-to-head

Τέλος, ο Ολυμπιακός σημειώνει 10.5 πόντους από δεύτερες ευκαιρίες, δεχόμενος παράλληλα 11, ενώ πολύ κοντά είναι και τα νούμερα του Παναθηναϊκού με 9 πόντους και 10.6 αντίστοιχα.

Παίκτες και θέσεις «κλειδιά»

Συνολικά σε αυτές τις πρώτες έντεκα αγωνιστικές της Euroleague, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έχουν σημειώσει 869 πόντους έναντι 803 του Παναθηναϊκού.

Τι γίνεται όμως αν αναλύσουμε τις θέσεις ξεχωριστά; Θα παρατηρήσουμε πως ο Ολυμπιακός υπερτερεί στις θέσεις των γκαρντ ενώ ο Παναθηναϊκός σε εκείνες των φόργουορντ.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Το απόλυτο στατιστικό head-to-head

Συγκεκριμένα, οι γκαρντ των γηπεδούχων σκοράρουν το 51.7% των πόντων (449 π.), ενώ οι φόργουορντ το 33.6% (292 π.), με τους Φαλ και Μάρτιν το 14.7%. (128).

Αντιθέτως, οι θέσεις «1» και «2» του Παναθηναϊκού πετυχαίνουν το 49.3% (396π.), οι σέντερ το 13.4% (112π.), ενώ οι φόργουορντ το 36.7% των συνολικών πόντων (295).

Όσον αφορά τέλος τα «κλειδιά» των δύο προπονητών μπορούμε πολύ εύκολα να βρούμε το ποιοι παίκτες έχουν μεγαλύτερη επιρροή στο ματς όταν βρίσκονται στο παρκέ μέσω του usage% (αποτυπώνει τον βαθμό εξάρτησης του επιθετικού παιχνιδιού μιας ομάδας από έναν παίκτη).

Για τον Ολυμπιακό κορυφαίοι – μακράν των υπολοίπων – είναι οι Τάιλερ Ντόρσεϊ και Κώστας Σλούκας με 25.7% και 24.4% αντίστοιχα στην ειδική αυτή κατηγορία στατιστικών. Παίκτες δηλαδή που όσο βρίσκονται στο παρκέ, ελέγχουν τον ρυθμό, είτε μέσω του σκοραρίσματος, είτε της δημιουργίας.

Για το σύνολο του Δημήτρη Πρίφτη, τρεις είναι οι παίκτες που ξεχωρίζουν. Φυσικά ο λόγος για τους Νέντοβιτς (26.6%), Μέικον (25.1%) και Παπαπέτρου (23.8%), κάτι που πρακτικά σημαίνει πως όσο βρίσκονται οι τρεις τους στο παρκέ «μονοπωλούν» στο επιθετικό κομμάτι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x