Στις 25 Νοεμβρίου η κατάκτηση του πρωταθλήματος για δεύτερη σερί χρονιά έγινε από τρομερά δύσκολη απλά ανέφικτη. Το πρωτάθλημα τελείωσε χθες στο Αγρίνιο σε ότι αφορά την πρώτη θέση.

Και σε ό,τι αφορά την κατάκτηση του τίτλου πιστεύω πως ο ΠΑΟΚ το έχει πάρει το πρωτάθλημα γιατί δεν νομίζω πως ο Ολυμπιακός έχει την αντοχή να κυνηγήσει μέχρι το τέλος και να τον περάσει.

Το πρωτάθλημα λοιπόν τελείωσε χθες μετά από 11 μόνο αγωνιστικές επειδή η ΑΕΚ δεν έγινε καλύτερη από πέρυσι ενώ ο βασικός της αντίπαλος, ο ΠΑΟΚ, είναι πολύ πιο έτοιμος και αποτελεσματικός. Κι ας έχει μαζέψει μόνο ένα βαθμό λιγότερο από πέρυσι την 11η αγωνιστική η ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ με την ρέντα του στα κρίσιμα ματς και την σοβαρότητα και την σταθερότητα του στα ευκολότερα δεν άφησε περιθώρια λαθών. Η ΑΕΚ πλήρωσε όλα της τα λάθη και απόλυτα δίκαια αποχαιρετά πρόωρα όποια όνειρα για ακόμη έναν μαγικό Μάιο στη Φιλαδέλφεια, όπως πέρυσι.

Ο βασικός στόχος της χρονιάς χάθηκε λοιπόν Μάιο μήνα. Βασικός υπεύθυνος όπως είχε πει άλλωστε κι ο ίδιος είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Ανεξάρτητα από το πως φαίνονταν οι κινήσεις και οι επιλογές όταν γίνονταν η ουσία είναι ότι σήμερα η ΑΕΚ έχει μαζέψει 11 βαθμούς λιγότερους από τον ΠΑΟΚ και έχει 12 λιγότερους στον βαθμολογικό πίνακα.

Η σεζόν απέτυχε σε ό,τι αφόρα την κατάκτηση του πρωταθλήματος σε χρόνο ρεκόρ. Ούτε ο πιο αισιόδοξος αντίπαλος δεν περίμενε ποτέ ότι η πρωταθλήτρια θα ήταν στις 25 Νοέμβριου εκτός μάχης όμως έγινε.

Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Τα λάθη πληρώνονται και τα πάντα δεν εξαρτώνται μόνο από σένα. Παίζουν και άλλοι. Κι όταν παίζουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τότε το μόνο που πρέπει να σκέφτεσαι είναι το πως θα καταφέρεις να γίνεις πάλι καλύτερος από αυτούς.

Η ΑΕΚ έχει ακόμη στόχους. Την καλύτερη δυνατή θέση στη βαθμολογία και το καλύτερο πλασάρισμα στην Ευρώπη, το κύπελλο Ελλάδος που τις δυο προηγούμενες σεζόν το έχασε στον τελικό και ότι έχει απομείνει από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, την τεράστια φετινή της επιτυχία.

Όμως έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα πρέπει όλοι να παραδεχτούν τα λάθη τους, κι όταν λέω όλοι εννοώ κυρίως την διοίκηση της ομάδας, ώστε να ξεκινήσει από τώρα ο σχεδιασμός της επόμενης σεζόν που θα είναι η βάση για την ομάδα που θα μπει στην Αγια-Σοφιά.

Κι επειδή δύσκολα θα προκύψει νέος Κόκκαλης τα επόμενα χρόνια ώστε να αγοράσει τα πρωταθλήματα, στο μυαλό το δικό μου η φετινή σεζόν είναι η περίοδος 89-90 που η ΑΕΚ δεν κατάφερε να διεκδικήσει τον τίτλο μετά το έπος του 89 αλλά η μαγιά υπήρχε ώστε το καλοκαίρι του 91 να ξεκινήσει η χρυσή τριετία.

Τότε η σταθερά της ομάδας ήταν ο Μπάγεβιτς, τώρα είναι η διοίκηση Μελισσανίδη που με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο αναμένεται να γίνει και απόλυτα επίσημη. Έρχεται και το γήπεδο της ΑΕΚ, το όνειρο του κάθε ΑΕΚτζή οπότε αυτό που οφείλει να κάνει η δυνατή σε όλα τα επίπεδα ΑΕΚ είναι να σχεδιάσει το μέλλον της μαθαίνοντας από τα λάθη της.

Αν δεν κοιτάξεις τον καθρέφτη και παραδεχτείς πως έκανες λάθη δεν γίνεται τίποτα. Η ζωή έδειξε πως η ΑΕΚ δεν ανέλυσε σωστά την περυσινή της επιτυχία. Έχασε ένα πρωτάθλημα, συμβαίνουν αυτά. Θα χάσει πολλά περισσότερα όμως αν δεν εκμεταλλευτεί την φετινή της… αποτυχία.

Αν ψάξει τους λόγους της εκεί που πονάει λιγότερο και όχι εκεί που πραγματικά είναι. Πρέπει να το κάνει ανεπηρέαστη, εννοείται, από τα σκυλιά που γαυγίζουν εκτός οικογένειας, και που ηδονίζονται με την αποτυχία της ΑΕΚ ελπίζοντας πως η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ που ξεκίνησε από το μηδέν ο βασικός τους στόχος, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, θα τελειώσει.

Τόσο οι αντίπαλοι όσο και οι κομπλεξικοί που βγήκαν πάλι από τις τρύπες τους δήθεν προβληματισμένοι για την ΑΕΚ και το μέλλον της. Η ΑΕΚ μέσα από τα λάθη της θα βρει τον τρόπο να επιστρέψει την κορυφή. Δεν λέω θα βρει τον δρόμο της γιατί δεν τον έχασε ποτέ εκτός αν μετά από 24 τραγικά χρόνια θεωρείται καταστροφή για την ΑΕΚ να μην πάρει δεύτερο πρωτάθλημα σερί. Είναι αποτυχία.

Η καταστροφή είναι πίσω. Καταστροφή θα ήταν να επιστρέψουν τίποτα φυτά ή άφραγκοι στο τιμόνι της ομάδας. Το να χάσει η πανίσχυρη σε όλα τα επίπεδα ΑΕΚ ένα πρωτάθλημα είναι μια απλή αποτυχία όπως έχουν όλες οι κανονικές μεγάλες ομάδες σε όλο τον κόσμο. Και μέσα από αυτές χτίζουν τις επόμενες επιτυχίες τους. Όπως έκανε ήδη η ΑΕΚ που τα δύο προηγούμενα χρόνια όταν μια καταστροφική σεζόν ακολούθησε η επιστροφή στην κορυφή.

Σε ότι αφορά το χθεσινό ματς ήταν αυτό που μαζί με τον Παναθηναϊκό με κάνουν να μην μπορώ τουλάχιστον τώρα να σκεφτώ πως η ΑΕΚ θα ξεκινήσει την επόμενη σεζόν με τον Ουζουνίδη στον πάγκο. Στα δύο παιχνίδια που η ΑΕΚ έπρεπε να δείξει χαρακτήρα παρουσιάστηκε μια ομάδα - εφιάλτης με κύρια ευθύνη του προπονητή.

Στον αγώνα με τον ΠΑΟ που με νίκη έπεφτε η διαφορά στους 4 και χθες στο Αγρίνιο που η ΑΕΚ με οποιαδήποτε απώλεια ήξερε πως αποχαιρετά έστω και τις μαθηματικές ελπίδες. Αυτό που είδαμε ήταν φρικτό. Ομως από την άλλη πλευρά δεν βλέπω να φεύγει άμεσα ο Ουζουνίδης και πιθανότατα θα έχει την ευκαιρία να γίνει και… Χιμένεθ της περιόδου 2016 -2017 αφού έγινε ήδη… Μοράις.

Προετοιμάζοντας δηλαδή την ομάδα για την επόμενη σεζόν και σώζοντας ότι σώζεται δεν αποκλείεται όλοι αυτοί που σήμερα λένε να φύγει τώρα ή, όπως εγώ, δεν μπορούν να τον φανταστούν στον πάγκο και την επόμενη σεζόν να πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχίσει. Η ΑΕΚ όμως πρέπει να είναι πάντα έτοιμη να αντικαταστήσει τον προπονητή της και όπως έχει δείξει το παρελθόν δεν ήταν σχεδόν ποτέ. Ενα από τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν.

Σε ότι αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του προπονητή που προανήγγειλε εκκαθαρίσεις παικτών μένει να δούμε τι εννοεί αν πάρει βέβαια και το πράσινο φως από την διοίκηση.

Αυτό που βλέπω πάντως να έχει λογική αφού χάθηκε το πρωτάθλημα από τώρα είναι να κάνει η ΑΕΚ σύντομα μια τελευταία συζήτηση με τους παίκτες που δεν έχουν συμβόλαιο μετά το καλοκαίρι του 19 και με όποιον δεν υπάρξει συμφωνία να αρχίσει από τώρα η διαδικασία αντικατάστασης τους έχοντας μπροστά και την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Έτσι κι αλλιώς όταν η ΑΕΚ έχει μείνει 12 πόντους πίσω από την κορυφή χωρίς… παράγκα όλοι έχουν αποτύχει. Κι όπως έλεγε κι ο Μανόλο κανείς δεν θα λείψει αν παίζει με το μυαλό στην επόμενη ομάδα του…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube