Κώστας Κετσετζόγλου

Τα τρία λάθη που στέρησαν τη νίκη από την ΑΕΚ και ο «μάγος» Μανόλο

Ένα από τα τρία να μην είχε γίνει η ΑΕΚ θα νικούσε στην Λαμία αλλά για άλλη μια φορά η διαχείριση των παικτών από τον Μανόλο ήταν σούπερ σε αντίθεση με την διαχείριση του Βιεϊρίνια από τον ΠΑΟΚ…

Γράφει ο Κώστας Κετσετζόγλου

Δεν συζητήθηκε πολύ το παιχνίδι της Λαμίας πριν γίνει γιατί και οι δύο ομάδες δεν μπορούν να πάνε ούτε παραπάνω ούτε παρακάτω στο φετινό πρωτάθλημα. Αν άνοιγε κουβέντα θα έλεγα ειλικρινά ότι μόνο δεδομένη δεν θεωρείται η νίκη στη Λαμία. Μιλάμε για την ομάδα που πέταξε έξω από το κύπελλο τον Ολυμπιακό της… καλύτερης μπάλας και τον ΠΑΟ ενώ στην έδρα της χρειάστηκε το έγκλημα του αιώνα για να εξαναγκαστεί να χάσει από τον ΠΑΟΚ που θα μπορούσε εκεί μέσα να χάσει το πρωτάθλημα. Η εικόνα των δύο ομάδων ήταν για νίκη Λαμίας και το μη ανθρώπινο λάθος του διαιτητή, που ξανάπαιξε(!), έκρινε το ματς υπέρ του ΠΑΟΚ.

Με αυτή την ομάδα έπαιζε η ΑΕΚ οπότε μόνο δεδομένη δεν ήταν η νίκη της. Παρόλα αυτά θα μπορούσε να έρθει αν είχε γίνει διαφορετικά ένα από τρία πράγματα. Αν ο Πόνσε έκανε το φυσιολογικό στην εκπληκτική κάθετη του Μάνταλου, δηλαδή το 0-2, αν ο Σκουλάς από ένα μέτρο έβλεπε αυτό που είδαν όλοι ακόμη και σε φυσική ροή από πολύ μεγαλύτερη απόσταση, ότι δηλαδή δεν υπάρχει πέναλτι ή αν η ΑΕΚ αντιδρούσε όπως έπρεπε στην φάση του δεύτερου γκολ που η αμυντική λειτουργία πήρε μηδέν με εξαίρεση τον Μπάρκα που σε πρώτο χρόνο έσωσε αυτό που δεν σώζεται…

Να πω την αλήθεια θα ήθελα να μην είχε συμβεί το τρίτο γιατί τα άλλα δύο τα θεωρώ τυχαία περιστατικά. Ο Πόνσε έχει κριθεί για το αν μπορεί να είναι σέντερ φορ στην ΑΕΚ και είναι γκολτζής. Όλα τα γκολ χάνονται έτσι το έχασε κι αυτός και πιστεύω πως η βασική αιτία είναι το ότι είχε πάρα πολλούς τρόπους να το πετύχει και αυτό τον… αποσυντόνισε την κρίσιμη στιγμή της τελικής επιλογής. Είναι παίκτης της άμεσης εκτέλεσης και αυτό που έπαθε χθες θα το διορθώσει με τον καιρό η εμπειρία. Έτσι κι αλλιώς αυτές οι φάσεις είναι σπάνιες και το ζητούμενο είναι η 100% επιτυχία.

Ο Σκουλάς καλό θα είναι να επανεξεταστεί και να μείνει εκτός. Οταν έχουν κοπεί διαιτητές όπως ο Καλογερόπουλος ή ο Θάνος δεν είναι δυνατόν το επόμενο πρωτάθλημα να ξεκινήσει με διαιτητές όπως ο Σκουλάς. Από εκεί και πέρα θα μπορούσε κι ένας καλός διαιτητής να κάνει ένα λάθος σε βάρος της ΑΕΚ. Αλλά ακόμη και με τον κακό Σκουλά δεν μου άρεσε ο εκνευρισμός της ομάδας που επηρρεάστηκε στην απόδοση της από το πέναλτι και ποτέ δεν έφτασε στο επίπεδο που ήταν μέχρι το 1-1.

Το τρίτο, δηλαδή η τραγική αμυντική λειτουργία στο 2-1, είναι το ανησυχητικό. Ο Κρίστιτσιτς δίνει ασίστ στον Μπαράλες και είναι ανεπίτρεπτο για ένα παίκτη της εμπειρίας του και ιδίως με 11 χρόνια στην Ιταλία να μην τελειώσει εκεί την φάση με ένα νέο κόρνερ. ισως όμως να είναι και ψυχολογικό το θέμα γιατί οι παίκτες της ΑΕΚ φοβούνται να δίνουν κόρνερ στον αντίπαλο επειδή αντιδρούν όπως στην συγκεκριμένη φάση που ήταν μια πραγματική παρωδία, με εξαίρεση τον απίστευτο Μπάρκα, πολύ πριν φτάσει η μπάλα στον Μπαράλες από το κεφάλι του Κρίστιτσιτς. Αν ήμουν Μανόλο εκεί θα επικεντρωνόμουν μέχρι τον τελικό γνωρίζοντας πως η ΑΕΚ θα παίξει 99% με την καλύτερη ομάδα της Ελλάδας στα στημένα.

Μια και είπαμε για Κρίστιτσιτς το να κάνει ένα λάθος σε ένα αδιάφορο ματς που λόγω εμπειρίας σε πείθει πως δεν θα το ξανακάνει είναι τίποτα μπροστά στο πόσο επηρεάζει θετικά το παιχνίδι της ΑΕΚ. Το αλλάζει για την ακρίβεια και ανεβάζει στα ύψη τον πήχη για τα κεντρικά χαφ της ομάδας. Το λέω κι ενόψει καλοκαιριού γιατί χωρίς Άλεφ και Μοράν αν γίνει το πιθανότερο, δηλαδή φύγουν, τότε θα έρθει άλλο ένα χαφ για εκεί. Ο πήχης είναι ο Κρίστιτσιτς. Και στο ανασταλτικό κομμάτι για όποιον βλέπει το παιχνίδι ιδίως στην συγκεκριμένη θέση που πάντα είναι δύσκολο να καταλάβεις την πραγματική προσφορά ενός παίκτη που παίζει εκεί.

Ο Μανόλο έχει καταφέρει να τους έχει όλους στην τσίτα και αυτό είναι το βασικό ζητούμενο όταν το πρωτάθλημα έχει τελειώσει με το διπλό στο Περιστέρι και ο μεγάλος αγώνας είναι ακόμη σχεδόν ένα μήνα μακριά ενώ έχει περάσει και τόσος καιρός από τότε που γνωρίζουν οι παίκτες ότι υπάρχει μόνο η 11η Μαΐου. Ό,τι κι αν πιστεύει κάποιος για τον προπονητή Μανόλο, στην διαχείριση παικτών δεν παίζεται. Μόνο ο Λουτσέσκου έχει δείξει τόσο ικανός αλλά έχασε τον Ουάρντα. Ο Μανόλο με το περυσινό έπος… Βράνιες σε κάνει να πιστεύεις πως ίσως να έκανε και τον Αιγύπτιο κανονικό παίκτη. ο άνθρωπος είναι “μάγος”. Κορυφαίο χθεσινό παράδειγμα οι δηλώσεις του για τον Μπογέ. Με μια εκπληκτική, για πρώην… αριστερό μπακ, ντρίμπλα ξεπέρασε το ότι παρά την σούπερ εμφάνιση του ως αλλαγή στην Ξάνθη ο Μπογέ έμεινε ξανά στον πάγκο για να παίξει ο σταθερά μέτριος Μπακασέτας λέγοντας απίστευτα λόγια για την αξία του Μπογέ και ολοκλήρωσε με την μαγική ατάκα πως στα προηγούμενα ματς “υπέφερε στα πλάγια”. Βέβαια και στην Ξάνθη που ήταν ακόμη καλύτερος από ότι χθες στα πλάγια έπαιξε, συγκεκριμένα δεξιά, στην συντριπτική πλειοψηφία των συμμετοχών του και με τους δύο προπονητές στην ΑΕΚ πλάγια έπαιζε, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι ότι ο Μανόλο με δυο προτάσεις στην συνέντευξη τύπου άφησε ικανοποιημένους τους πάντες. Τον παίκτη, αυτούς που τον έφεραν, ακόμη κι αυτούς που είχαν βγάλει παλτό τον Μπογέ και τώρα ψάχνουν τρόπο να το γυρίσουν. Δόθηκε η πάσα με την… λάθος θέση. Προχώρα Μανόλο μου. Έχεις 8 χρόνια να πάρεις κύπελλο και ένα χρόνο να πάρεις τίτλο. Είναι πολλά για σένα και για την ΑΕΚ. Στις 11 Μαΐου οι τίτλοι στην Ελλάδα με την φόρμα της ΑΕΚ θα είναι τρεις.

Kαι κάτι τελευταίο. Είναι κατανοητό μια ομάδα να νιώθει εξαρτημένη από έναν παίκτη και να μην τον αφήνει ποτέ να ξεκουραστει αλλά αυτό που έκαναν χθες στον ΠΑΟΚ με τον Βιερίνια ήταν εγκληματικό. Ο 33χρονος για όσους δεν το κατάλαβαν χτύπησε σε δύο φάσεις στο ίδιο γόνατο με αρκετά λεπτά διαφορά μεταξύ τους. Βλέποντας από την τηλεόραση και με ελάχιστη εμπειρία καταλαβαίνεις ότι ο αρχηγός του ΠΑΟΚ έχει πρόβλημα από την πρώτη φάση. Δεν είναι δυνατόν ομάδα που θέλει δύο πόντους σε τρία ματς απέναντι σε πολύ κατώτερους αντιπάλους για να πετύχει τον στόχο της να αφήνει παίκτη και μάλιστα προς το τέλος της καριέρας του λόγω ηλικίας να παίζει εμφανώς τραυματίας μέχρι να σακατευτεί όπως έγινε λίγα λεπτά μετά με μια απλή προσγείωση στο ένα πόδι αφού πρφανώς στο άλλο πόδι είχε πρόβλημα αστάθειας από την προηγούμενη φάση. Ο Βιεϊρίνια στη δεύτερη φάση προσγειώνεται μόνο με το ένα πόδι γιατί προφανώς θέλει να προφυλάξει το άλλο και έτσι παθαίνει την ζημιά. Πρέπει όλοι σε μια ομάδα και ιδίως όσοι είναι στον πάγκο και δεν έχουν 200 σφυγμούς να σκέφτονται και να σέβονται πάνω από ολα την υγεία των παικτών. Περαστικά και εύχομαι μια καλή διάγνωση.

Πρόκριση Γιουβέντους και Μάντσεστερ Σίτι στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ με ενισχυμένη απόδοση*. *Όροι και προϋποθέσεις.

Advertisement

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x