Κώστας Κετσετζόγλου

Η ήττα που μπορεί να αλλάξει πολλά για την ΑΕΚ κι ο ΠΑΟΚ που γλύτωσε την στάμπα της ντροπής

Ο Κώστας Κετσετζόγλου γράφει για την προτελευταία αγωνιστική, την θλιβερή ΑΕΚ, το πρωτάθλημα που πήρε ο ΠΑΟΚ και το πόσα άλλαξαν από τότε που έπεσε η κόκκινη ΕΠΟ.

Τα έχουμε όλα έχουμε και τους ηλίθιους που είπαν ότι μπορεί να έδωσε η ΑΕΚ το παιχνίδι για να σώσει την Λάρισα! Αν κάποιος αναγνώρισε τον εαυτό του και προσβλήθηκε καλά έκανε γιατί για αυτό το έγραψα. Πρέπει να είσαι ηλίθιος για να πιστεύεις ότι η ΑΕΚ έδωσε παιχνίδι στον Κούγια και το πρόβλημα δεν είναι ότι το γράφω αλλά το ότι είσαι. Αυτή η χθεσινή ήττα που μπορεί να μην στοιχίσει και τίποτα αν η ΑΕΚ νικήσει στη Λιβαδειά, τίποτα δεν είναι σίγουρο μετά από αυτό που είδαμε χθες, ήταν αυτή που πόνεσε ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φέτος. Το γιατί το καταλαβαινει πολύ καλά όποιος έστω και κατά τύχη έχει παρει χαμπάρι τι γίνεται την τελευταία τριετία.

Το τραγικό είναι ότι δεν το κατάλαβαν αυτοί που έπρεπε. Με πρώτο βέβαια τον προπονητή που είναι πάντα ο πρώτος οταν μοιράζονται οι ευθυνες και για τα καλά και για τα άσχημα. Δεν χρειάζονται πολλά να πεις. Η συνολική εικόνα μίλαγε μόνη της. Ο απόλυτος εγκλωβισμός όταν σοβάρεψαν τα πράγματα μετά το 0-1 ακολούθησε την μπλαζέ διάθεση με την οποία κατέβηκε η ΑΕΚ στο παιχνιδι. Αν με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ ο τίτλος ήταν: “αν έπαιζε χωρίς προπονητή η ΑΕΚ τι χειρότερο θα γινόταν” επειδή η ΑΕΚ έπαιζε 70 λεπτά με γιόμες, χθες που οι γιόμες ήταν… περισσότερες η απάντηση στην ίδια ερώτηση είναι ότι μπορούσε να ήταν και… καλύτερα.

Γιατί αν οι παίκτες κανόνιζαν από μόνοι τους την εντεκάδα τότε σίγουρα θα ξεκίναγε ένα από τα δύο αριστερά μπακ που έμειναν στον πάγκο για να παίξει αριστερό μπακ ο Κλωναρίδης και σίγουρα στην θέση του Βικτωρα που είχε περάσει μπροστά στο δεύτερο ημίχρονο θα έμπαινε ο Αλμπάνης και όχι ο… Μπακάκης με το σκορ στο 0-1. Εκτός αν ο στόχος ήταν να κάνει ρεκόρ… γεμισμάτων ο Γκάλο χωρίς να σκέφτεται την άμυνα οπότε ο στόχος επετεύχθη αφού ο Βραζιλιάνος γέμισε 26 φορές(!) σε σύνολο 49 όλης της ομάδας! Περιορίζομαι σε αυτά τα δύο. Και κερασάκι στην τούρτα οι δηλώσεις πως η ομάδα είχε το νου της στο κύπελλο όταν ο τελικός απέχει 20 μέρες!

Σε ότι αφορά τους παίκτες, το ότι ο καλύτερος και αγωνιστικά και όχι απλά ο πιο ζωηρός ως πιο νέος και με το άγχος να φανεί ήταν ο Σβάρνας νομίζω ότι τα λέει όλα. Δικαιολογία δεν υπάρχει αν σκεφτούμε ότι τα συμβόλαια Μάνταλου και Μπογέ ξεπερνάνε σε κόστος όλη την εντεκάδα της χθεσινής Λάρισας. Το λέω για κάποιους που τα μετράνε όλα με τα λεφτά λες και το ποδόσφαιρο είναι διαγωνισμός πορτοφολιού. Ηταν θλιβεροί. Ο Μάνταλος ορισμός του… αντιηγέτη χθες να βρίζει τον εαυτό του ή κάτι άλλο, ακατάληπτο σε κάθε περίπτωση, όποτε έχανε την μπάλα, ο Γκάλο να επιμένει να βρίσκει τα κεφάλια των αμυντικών της Λάρισας σαν να περιμένει να γκρεμίσει τοίχο με το… κεφάλι, ο Αλεφ να χάνει τον παίκτη του και να μην τον ξαναβρίσκει μέχρι το γκολ, ο Τσιντώντας σαν… ανέτοιμος από καιρό στη μοναδική φάση…

Ηταν όλοι από κακοί εως τραγικοί και για πρώτη φορά μέχρι το 0-1 είχαν κι αυτό το μπλαζέ στιλάκι που είχε εξαφανιστεί από τότε που ήρθε ο Μανόλο ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα. Μια θλίψη. Και άλλο ένα πισωγύρισμα, ένα βύθισμα μιας ομάδας που κατά μία έννοια αυτό το τέλος άξιζε και το είχε σε αυτη την σεζόν. Από την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας ως τον τελευταιο παίκτη. Φυσικά το κύπελλο ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Το χθεσινό όμως μπορεί να φέρει εξελίξεις που κάποιοι δεν μπορούσαν να υποψιαστούν. Δεν ήταν μια απλή ήττα.

Το πρωτάθλημα τελείωσε χθες και τυπικά. Το σήκωσε ο ΠΑΟΚ και το χάρηκε ένας κόσμος που όταν χάρηκε το προηγούμενο υπήρχε ακόμη Σοβιετική Ενωση και Ρόναλντ Ρίγκαν στον Λευκό Οίκο. Και ρε φίλε δεν πειράζει να χαρεί και κανείς άλλος. Το λέω ιδίως για κάποιους περίεργους που προτιμούσαν να το πάρει ο Ολυμπιακος χωρίς να είναι Ολυμπιακοί. Σίγουρα τα όσα γελοία λέγονται από τον περίγυρο του νάνου, μπροστά στην ΑΕΚ, ΠΑΟΚ έχουν εκνευρίσει και δικαιολογημένα ακόμη και τους πιο ήρεμους αλλά δεν πρέπει τα συναισθήματα να στα καθορίζουν άλλοι και ιδίως κάτι γελοία τρολ και κάποιοι κομπλεξικοί που πιο εύκολα εμφανίζομαι εγώ παρά αυτοί στην Τούμπα.

Το κόμπλεξ για την περσινή κηδεία που τους έκανε η ΑΕΚ μέσα στην Τούμπα όταν δεν λύγισε ούτε με πιστόλια δεν έφυγε ούτε την ώρα της χθεσινής χαράς όμως από την άλλη πλευρά το να ειρωνεύεσαι τον πρωταθλητή επειδή έχει μόνο τρία ή επειδή είχε να το πάρει 35 χρόνια είναι αστειο. Αν είναι έτσι να μην πανηγυρίζει κανεις πρωταθλητής το πρωτάθλημα και να αποθεώνεται κάθε χρόνο μονο ο Ολυμπιακός επειδή έχει περισσότερα. Καθε χρονιά είναι μοναδική και κάθε πρωτάθλημα διαφορετικό με δική του ιστορία και στο τέλος αυτός που το παίρνει είναι ο πρώτος μάγκας αν δεν το έχει πάρει με… διορισμό.

Ο ΠΑΟΚ πήρε δίκαια φέτος το πρωτάθλημα. Ευνοήθηκε σε κάποια ματς, ήταν τυχερός σε κάποια άλλα όμως ήταν καλύτερος από όλους και δεν ευνοήθηκε περισσότερο από τον δεύτερο. Και μπορεί να μην το καταλαβαίνουν οι οπαδοί του, που η δίψα τους έκανε εύκολα θύματα της προπαγάνδας με μπροστάρηδες τον Λουτσέσκου που προτιμά τον ρόλο του νούμερου αντί του καλού προπονητή που απέδειξε και στον ΠΑΟΚ ότι είναι και του παικταρά - εμβληματικού - υπάλληλου - αρχηγού Βιεϊρίνια που τον… κλέψανε επειδή δεν μέτρησε γκολ οφσάιντ με απειλή όπλου και μπραβων, αλλά το φετινό πρωτάθλημα είναι ένα μάγκικο πρωτάθλημα. Αν το έπαιρνε πέρυσι θα ήταν μια πραγματική ντροπή για τον ΠΑΟΚ και τον λαό του.

Θα ήταν πρωτάθλημα νεοπλουτισμού με βαριά σκιά παρασκηνίου. Πέρυσι όχι απλά δεν πήρε ντέρμπι αλλά δεν σκόραρε καν με Ολυμπιακό και ΑΕΚ σε τρία ματς και το μόνο που υπάρχει είναι η σιγουριά ότι παρότι δεν βάλανε γκολ σε αυτά που έπαιξαν θα νικούσαν σίγουρα σε αυτό που δεν έγινε επειδή ο Γκαρσία ντύθηκε… Ιβιτς και ο Ολυμπιακός μιμήθηκε τον ΠΑΟΚ της Λεωφόρου. Ο ΠΑΟΚ θα έμενε στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ως πρωταθλητής με γκολ οφσάιντ που μέτρησε στα αποδυτήρια δύο ώρες μετά κι ενώ είχε γίνει ντου του προέδρου του με όπλο και μπράβους σε διαιτητή και αντιπάλους. Γιατί θυμίζω ότι το πρωτάθλημα δεν το έχασαν επειδή μπούκαρε ο Σαββίδης και διέκοψε τον αγώνα. Και με 0-0 που ήταν το σκορ στο 90 το πρωτάθλημα το έχαναν, η ΑΕΚ έφευγε από την γεμάτη Τούμπα με 2 βαθμούς διαφορά και πανευκολο οπως αποδείχτηκε πρόγραμμα. Να το κλέψουν προσπάθησαν με το ντου. Χαμένο ήταν ούτως ή άλλως.

Η πρωτοφανης εικόνα του έξαλου προέδρου με το χέρι στο όπλο έκανε τον ΠΑΟΚ ρεζίλι παγκοσμιως, πλην… Θεσσαλονίκης, κι ας σκεφτούν τώρα που το πήραν και… ξεκαβλωσαν τι ντροπή θα ήταν αυτή η θλιβερή εικόνα να τους έδινε και το πρωτάθλημα λες και η Ελλάδα είναι… Μογκαντίσου. Ενας ΠΑΟΚ που ήταν ήδη ευνοημένος από τους… Σκουτέρηδες αν σκεφτούμε ότι φέτος η ΑΕΚ σε παιχνίδι που όχι απλά έληξε αλλά ούτε καν διεκόπη προσωρινά έχασε τρεις βαθμούς στα χαρτιά για επεισόδια εκτός γηπέδου ενώ ο ΠΑΟΚ για ματς που διεκόπη με υπαιτιότητα του για τραυματισμό από οπαδό του αντιπάλου προπονητή, ανεξάρτητα αν ο Ισπανός το έπαιξε… Βλάνταν Ιβιτς, δεν έχασε βαθμούς και δεν έφαγε ούτε μία αγωνιστική τιμωρία έδρας. Χάρη τους έκανε η ΑΕΚ και οι δικαστές που έκαναν το αυτονόητο. Δεν θα υπήρχε πιο βρώμικο πρωτάθλημα από αυτό που το πήρε η καλύτερη ομάδα πέρυσι. Αυτά…

Δεύτερη χρονιά χωρίς κόκκινη ΕΠΟ, δεύτερος διαφορετικός πρωταθλητής, δεύτερη χρονιά χωρίς τίτλο ο Ολυμπιακός που όμως ήταν πρώτος στην… κλάψα και στην “καλή μπάλα”. Μακαρι πολλές ακόμη τέτοιες σεζόν. Η ΑΕΚ φέτος απέτυχε παταγωδώς στο πρωτάθλημα παρότι με την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ έκανε ρεκόρ κερδοφορίας και είναι μακράν η πιο υγιής ομάδα στην Ελλάδα. Πρέπει να γίνει σκληρή αυτοκριτική και κανείς να μην παραμυθιαστει επειδή στις 11 Μαΐου ο αρχηγός της ΑΕΚ θα σηκώσει το κύπελλο Ελλάδος. Το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ είχε ποδοσφαιρική διαφορά μέσα και η ΑΕΚ αυτή την διαφορά καλείται να καλύψει του χρόνου για να επιστρέψει στην κορυφή. Οποιοδήποτε άλλοθι ή δικαιολογία του τύπου “πρωτάθλημα Πρεσπών” ή οι γελοιότητες ότι τους αφήσαμε να το πάρουν λόγω… ΣΥΡΙΖΑ μόνο μια ίδια τραγική χρονιά σαν την φετινή στο πρωτάθλημα μπορεί να προσφέρει και τίποτε άλλο.

Σούπερ προσφορά στο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ – Ρεάλ Μαδρίτης: Νικ Καλάθης με 0% γκανιότα* σε over/under πόντους. *Όροι και προϋποθέσεις

Advertisement

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x