Γουέμπλει 2 Ιουνίου 1971.

Ένας τόπος και μια ημερομηνία που αποτελεί παράσημο για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό και τον κόσμο του. Τι έπος, τι εμπειρία, τι στιγμές έζησε το τριφύλλι, οι ποδοσφαιριστές του, οι παράγοντες, οι δημοσιογράφοι, οι εκατομμύρια οπαδοί του και όσοι τυχεροί βρέθηκαν στον μεγάλο τελικό απέναντι στον Άγιαξ.

Οι πράσινοι του Φέρεντς Πούσκας κατάφεραν να κάνουν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Να φτάσουν στη μεγάλη αναμέτρηση και να κοιτάξουν στα μάτια την παρέα του Γιόχαν Κρόιφ. Υψιστη τιμή, μέγα επίτευγμα για τον "Σύλλογο Μεγάλο". Αυτή, άλλωστε, ήταν και η αφετηρία προκειμένου ο Παναθηναϊκός να αποτελέσει την πιο επιτυχημένη ελληνική ομάδα στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Να εξελιχθεί στον "πρέσβη" με σπουδαίες πορείες σε Πρωταθλητριών, Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Την εποχή που Παναθηναϊκός και Άγιαξ διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, η τεχνολογία δεν είχε καμία σχέση με την τωρινή. Άλλα χρόνια με φωτογραφικές μηχανές παλαιού τύπου και φιλμ, τα οποία παραμένουν μέχρι και σήμερα σπάνια και πολύτιμα. Τυχεροί όσοι έχουν στο αρχείο τους υλικό από εκείνη τη μέρα.

Τέτοιο είναι και το βίντεο - ντοκουμέντο που βρίσκεται στο ψηφιακό ajaxmuseum και το οποίο σας δείχνουμε.

Πρόκειται για εικόνα, χωρίς ήχο, από την ημέρα του μεγάλου αγώνα. Ένα βίντεο διάρκειας 3 λεπτών και 43 δευτερολέπτων που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο κοινό το 2019.

Η αρχή γίνεται με πλάνα από την πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο και από τη διάσημη Πικαντίλι. Οπαδοί του Άγιαξ κυκλοφορούν στους δρόμους με τα ερυθρόλευκα καπελάκια τους, αλλά και με ομοίωμα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής από τους Ολλανδούς που χαίρονται όλη τη διαδικασία.

Ένας φίλος του Παναθηναϊκού κάνει την εμφάνισή του. Με γυαλί ηλίου, με κομψό ντύσιμο και με τη... φαβορίτα της δεκαετίας. Μάλιστα, φωτογραφίζει έναν άλλο οπαδό του τριφυλλιού, ο οποίος ποζάρει δίπλα σε έναν Ολλανδό.

Ακολουθούν συγκλονιστικά πλάνα από τον Ναό του ποδοσφαίρου. Από το θρυλικό Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Χιλιάδες φίλαθλοι, στην πλειοψηφία τους υποστηρικτές του Άγιαξ, αλλά και πολλοί Έλληνες, με δυναμικό "παρών" από τη Θύρα 13 εκείνης της εποχής, ετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή. Για τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Ο Άγιαξ προηγείται νωρίς με 2-0. Είναι μεγάλη διαφορά ποιότητας ανάμεσα στις δυο ομάδες και αυτό φαίνεται στο χορτάρι. Οι Ολλανδοί πανηγυρίζουν για τη μεγάλη επιτυχία και αναγνωρίζουν τη σπουδαία υπέρβαση του Παναθηναϊκού. Της ελληνικής ομάδας που μέχρι και σήμερα παραμένει η μοναδική που έχει δώσει το "παρών" σε ευρωπαϊκό τελικό.

«Έμεινε στην Ολλανδία», γράφει την επόμενη στο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα «Het Vrije Volk». Το 1970 Φέγενορντ είχε κάνει την αρχή, φέρνοντας το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στη χώρα τους. Ο πανίσχυρος Άγιαξ συνέχισε στην ίδια πορεία και τα αποτελέσματα για εκείνη την ομάδα είναι σήμερα γνωστά.

Οπως, επίσης, είναι γνωστό και σπουδαίο το μεγάλο κατόρθωμα του Παναθηναϊκού που με τη λογική του Φέρενς Πούσκας "11 αυτοί, 11 εμείς", κατάφερε να φτάσει μέχρι το φινάλε και να γεμίσει με υπερηφάνεια όλο τον φίλαθλο κόσμο στην Ελλάδα.



Εδώ μπορείτε να δείτε επίσης ολόκληρο τον τελικό σε βίντεο με γερμανική μετάδοση:

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube