Ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ έχει χτίσει τον δικό του μύθο στο ΝΒΑ και έχει αφήσει τη δική του κληρονομιά. Μπορεί η σπουδαία καριέρα του να ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και να ολοκληρώθηκε στα τέλη του ’80, που σημαίνει ότι δεν τον έχουν προλάβει όλοι όταν ήταν παίκτης.

Παρ’ όλα αυτά, τα πεπραγμένα και τα επιτεύγματά του στο παρκέ, τόσο με τους Μπακς, όσο και με τους Λέικερς τον ακολούθησαν και εξακολουθούν να τον ακολουθούν μέχρι και σήμερα, προκαλώντας τον θαυμασμό ακόμη και σε κάποιον που τον ανακαλύπτει πρώτη φορά.

Καταρχάς, όταν μιλάμε για Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, αναφερόμαστε στον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ! Σταμάτησε το μπάσκετ το 1989 και με τους 38.387 πόντους που σημείωσε στην πολυετή καριέρα του φιγουράρει από τότε στην κορυφή της σχετικής λίστας! Εκείνος που τον… απειλεί, περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα, είναι ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος αυτή την στιγμή έχει 37.062 πόντους και λογικά θα τον περάσει…

Ωστόσο, το 1985 ο σπουδαίος Καρίμ έφτασε σε ακόμη μία πρωτιά και ούτε από αυτή έχει… πέσει ακόμη! Εκείνη τη χρονιά, ήταν εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών στην κατάκτηση του πρωταθλήματος των Λέικερς απέναντι στους Σέλτικς, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί MVP των Τελικών. Όμως, το συγκεκριμένο βραβείο έλαβε ακόμη μεγαλύτερη… αίγλη, αφού το πήρε σε ηλικία 38 ετών και 54 ημερών, που τον έκανε τον γηραιότερο πολυτιμότερο παίκτη στην ιστορία των Τελικών του «μαγικού κόσμου»!

Το www.sportfm.gr θυμίζει το μυθικό επίτευγμά του…



Η σειρά των Τελικών του 1985 ξεκίνησε στις 27 Μαΐου, στη Βοστώνη. Οι Σέλτικς ήταν… καβάλα στο άλογο, καθώς έναν χρόνο νωρίτερα είχαν πάρει το πρωτάθλημα απέναντι στους Λέικερς, επικρατώντας 4-3 σε εκείνη τη σειρά, στοχεύοντας φυσικά στο back-to-back. Οι «Κέλτες», λοιπόν, ξεκινούν όχι απλώς δυναμικά, αλλά ισοπεδώνουν 148-114 την ομάδα του Λος Άντζελες. Από την πλευρά του, ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ ήταν απογοητευτικός, με μόλις 12 πόντους με 6/11 σουτ και 3 ριμπάουντ και μάλιστα τον είχαν… καταπιεί τα αντίπαλα θηρία Ρόμπερτ Πάρις και Κέβιν ΜακΧέιλ.

Την επόμενη ημέρα, η ομάδα των Λέικερς μάζευε ακόμη τα… κομμάτια της. Οι παίκτες συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο για το καθιερωμένο μίτινγκ τους, όπου θα προσπαθούσαν να βρουν λύσεις, ώστε να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο. Σε μία στιγμή μπήκε στην αίθουσα ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, ο οποίος εμφανώς απογοητευμένος ψέλλισε τη φράση μπροστά σε όλους: «Νιώθω ντροπιασμένος». Στην αρχή, αρκετοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι αυτή η ατάκα ήταν μία αποδοχή ήττας και κατωτερότητας. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε αργότερα ήταν η… αρχή της αντεπίθεσης.

Κάτι τέτοιο αποκάλυψε ο τότε προπονητής των Λέικερς, Πατ Ράιλι, ο οποίος ανέφερε σχετικά: «Ο Καρίμ ήταν κακός σε εκείνο το παιχνίδι και ο ίδιος το έλεγε. Του είπα ότι δεν είχε παίξει πολύ σκληρά. Μου είπε το ίδιο σε μένα και το ίδιο και στους συμπαίκτες του. Έκανε ένα… συμβόλαιο μαζί μας, ότι κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να επαναληφθεί. Αυτό το παιχνίδι αποδείχθηκε ότι ήταν μία… μεταμφιεσμένη ευλογία. Μετά από αυτό, ο Καρίμ βρήκε τον αέρα του. Οι εμφανίσεις του αργότερα ήταν εξωπραγματικές».

Η… μετάλλαξη του Καρίμ





Τρεις ημέρες αργότερα ακολούθησε ο δεύτερος Τελικός. Το γήπεδο ίδιο, το «Γκάρντεν» της Βοστώνης. Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Και ποιος είχε την ευθύνη γι’ αυτό; Φυσικά, ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ. Έχοντας αφήσει πίσω του την κάκιστη –για τα δικά του δεδομένα- πρεμιέρα μπαίνει στο παρκέ και περνάει από… πάνω όποιον στάθηκε μπροστά του. Σε 42 λεπτά συμμετοχής, πετυχαίνει 30 πόντους με 15/26 σουτ και μαζί είχε 17 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 3 τάπες και 1 κλέψιμο, οδηγώντας τους Λέικερς στη νίκη με σκορ 109-102 για την ισοφάριση.



Στη συνέχεια, η σειρά μεταφέρθηκε στο Λος Άντζελες. Με φόρα από τη Βοστώνη, ο Καρίμ με 26 πόντους, 14 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 τάπες… πρωτοστατεί στη νίκη επί των Σέλτικς με το εντυπωσιακό 133-111 και στο πρώτο προβάδισμα των Λέικερς στη σειρά των Τελικών. Στο τέταρτο παιχνίδι, οι «Κέλτες» απάντησαν με break και την ισοφάριση σε 2-2, επικρατώντας 107-105. Ακόμη και εκεί, ο Τζαμπάρ ήταν εκείνος που ξεχώρισε για την ομάδα του Λος Άντζελες με 21 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Το καθοριστικό Game 5 στη Βοστώνη



Μετά το break, οι Σέλτικς είχαν πάρει ψυχολογία και είχαν το μομέντουμ να πάρουν εκ νέου το προβάδισμα στης σειρά, που θα τους έφερνε πιο κοντά στον τίτλο. Το ματς ήταν προγραμματισμένο για τις 7 Ιουνίου ξανά στο Λος Άντζελες, ωστόσο η ομάδα της Βοστώνης δεν μπορούσε να σταματήσει για άλλη μία φορά τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ. Στον καθοριστικό πέμπτο Τελικό, ο βετεράνος σέντερ παίρνει ξανά… παραμάζωμα τους αντιπάλους του και με 36 πόντους, 7 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 κοψίματα και 1 κλέψιμο… παρασέρνει τους Λέικερς στο 120-111, δίνοντάς τους παράλληλα και το πρώτο… ματς μπολ για τον τίτλο.

Στη Βοστώνη γράφτηκε ιστορία





Έκτος Τελικός ανάμεσα σε Λέικερς και Σέλτικς, στη Βοστώνη στις 9 Ιουνίου. Η ομάδα του Λος Άντζελες προηγούνταν 3-2 στη σειρά, με τους «Κέλτες» να ήθελαν πάση θυσία να «προστατέψουν» την έδρα τους για να μείνουν… ζωντανοί. Το πρώτο ημίχρονο ήταν ντέρμπι με το σκορ να ήταν στο ισόπαλο 55-55. Όμως, στο δεύτερο οι «λιμνάνθρωποι» ήταν ανώτεροι και κυριαρχώντας, έφτασαν στη νίκη 111-100, πανηγυρίζοντας το πρωτάθλημα. Παράλληλα, έγραψαν και ιστορία αφού έγιναν η πρώτη ομάδα που τελείωσε νικηφόρα μία σειρά Τελικών στη Βοστώνη, ενώ αυτή ήταν η μόλις δεύτερη χαμένη σειρά Τελικών για τους Σέλτικς, καθώς η προηγούμενη ήταν το 1958 από τους Σεντ Λιούις Χοκς!

Όσον για τον κορυφαίο και σε εκείνο το παιχνίδι; Ποιος άλλος από τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ. Τελείωσε το ματς με 29 πόντους, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1 κλέψιμο. Συνολικά, ολοκλήρωσε τη σειρά των έξι Τελικών, έχοντας κατά μέσο όρο 25,7 πόντους, 9 ριμπάουντ, 5,2 ασίστ, 1,5 τάπες και 1 κλέψιμο και σουτάροντας με το εξαιρετικό 60,4%.



Συνεπώς, ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ ψηφίστηκε MVP των Τελικών και σε ηλικία 38 ετών και 54 ημερών έγινε ο γηραιότερος που κατέκτησε το συγκεκριμένο βραβείο. Αυτό, ήταν το δεύτερο βραβείο στην σπουδαία καριέρα του, μετά από εκείνο του 1971 όταν ως Λιου Άλτσιντορ τότε (σ.σ. όπως ήταν το αρχικό του ονοματεπώνυμο) και σε ηλικία 24 ετών είχε οδηγήσει τους Μιλγουόκι Μπακς στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας τους.



Χαρακτηριστικά ήταν και λόγια του Πατ Ράιλι για τον Τζαμπάρ μετά την ολοκλήρωση των Τελικών, που επιβεβαιώνουν το μεγαλείο του: «Αψήφησε την κριτική. Αψήφησε τη λογική. Είναι απλώς απίθανος. Είναι ο πιο ξεχωριστός και με μεγάλη διάρκεια αθλητής της εποχής μας».

Στην τελική, αυτό που έκανε ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ είναι να επιβεβαιώσει τον κανένα που λέει ότι η ηλικία είναι ένας αριθμός

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σαν σήμερα γλίστρησε ο Τζέραρντ και ο τίτλος από τη Λίβερπουλ

Από τον Τζολάκη στον Σίνα: Οι ήρωες του Ολυμπιακού δεν φορούσαν κάπα, αλλά γάντια!

Περιστέρι bwin: Η απόλυτη επιβεβαίωση του trust the process

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Βάζει γκολ-βαθμούς και… βγάζει γούστα: Η πολύτιμη συνεισφορά του «ιδανικού αναπληρωματικού» Σπόραρ στον Παναθηναϊκό!

«Σκάσε! Έχετε φάει τέσσερα γκολ. Τράβα σπίτι τώρα»: Η τελευταία επίσκεψη του Τούντορ στο Ολίμπικο ήταν… πανωλεθρία!

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Ένας υπερσκόρερ στον ΠΑΟΚ, καταδικασμένος από τον χειρότερο εαυτό του

Ο Τσάμπι Αλόνσο μένει, πάει για τρεμπλ και πετάει την ταμπέλα της… Νεβερκούπεν!

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι!

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Ο ήρωας της Γεωργίας που έβγαζε 800 ευρώ μπορεί να γίνει ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη!

TAGS: Long Form