Eurobasket '09

Δεν μας πάνε οι μικροί τελικοί

Δεν τα κατάφερε η Εθνική μας ομάδα απέναντι στην Ισπανία, ωστόσο ο επόμενος στόχος της Ελλάδας είναι να περάσει το εμπόδιο της Σερβίας στον μικρό τελικό, και να φτάσει στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Κάτι, που δεν έχει πετύχει ποτέ ξανά στο παρελθόν! Το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει τις προσπάθειες της «επίσημης αγαπημένης» που δεν στέφθηκαν με επιτυχία.

Δεν τα κατάφερε η Εθνική μας ομάδα απέναντι στην Ισπανία, ωστόσο ο επόμενος στόχος της Ελλάδας είναι να περάσει το εμπόδιο της Σερβίας στον μικρό τελικό, και να φτάσει στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Κάτι, που δεν έχει πετύχει ποτέ ξανά στο παρελθόν! Το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει τις προσπάθειες της «επίσημης αγαπημένης» που δεν στέφθηκαν με επιτυχία.

Ευρωμπάσκετ Γερμανίας, 1993

Στο Ευρωμπάσκετ που διοργανώθηκε στην (ενωμένη πλέον) Γερμανία, η Εθνική Ελλάδος έφτασε μέχρι τους «4», αφού πέρασε το εμπόδιο της Γαλλίας με 61-59 (στη φάση των προημιτελικών) αλλά έχασε στον ημιτελικό από την μετέπειτα νικήτρια του τουρνουά, Γερμανία, με 76-73. Η παρέα των Γιαννάκη, Χριστοδούλου, Φασούλα και Παταβούκα στην ουσία δεν ασχολήθηκε με τον μικρό τελικό, αφού ηττήθηκε με το «βαρύ» 99-59 από την Κροατία.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καναδά, 1994

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ που έγινε στον Καναδά, οι ΗΠΑ ήταν αποφασισμένοι για την πρώτη θέση. Έτσι, «κατέβασαν» παίκτες από το ΝΒΑ (Σακίλ Ο’Νηλ, Ρέτζι Μίλερ, Σον Κεμπ) και η «Dream Team» τους πήρε το χρυσό μετάλλιο. Η Εθνική μας ωστόσο, πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία και έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της μέχρι τα ημιτελικά. Εκεί «ατύχησε» να διασταυρωθεί με την Η.Π.Α., χάνοντας με 97-58. Στον μικρό τελικό, συνάντησε πάλι την Κροατία και το αποτέλεσμα ήταν ίδιο. Ήττα με 78-60.

Ευρωμπάσκετ Ελλάδας, 1995

Για πρώτη φορά μετά την επιτυχία του 1987 η Ελλάδα φιλοξενεί ανάλογη διοργάνωση ξανά και τα όνειρα για μια νέα επιτυχία έγιναν περισσότερα όταν η «γαλανόλευκη» στους «8» απέκλεισε την Ισπανία με 66-64. Στον ημιτελικό όμως έπαιξε με την «μεγάλη» Γιουγκοσλαβία του Τζόρτζεβιτς. Χάσαμε με 60-52 όπως και στον μικρό τελικό από τον «κακό της δαίμονα» Κροατία. Ούτε στην Αθήνα κατάφερε να αλλάξει η προϊστορία. Τρίτη θέση για τους Κροάτες που επικράτησαν της Εθνικής με 73-68.

Ευρωμπάσκετ Ισπανίας, 1997

Η διοργάνωση που έλαβε χώρα στην Ισπανία είναι «σημαδιακή» για την Ελλάδα καθώς είναι η πρώτη που κάθεται στον πάγκο της ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Διόλου κακό ξεκίνημα για τον «Δράκο» όπου με την ανανεωμένη Εθνική (των Παπανικολάου, Ρεντζιά, Γιαννούλη, Καλαϊτζή κτλ.) κατέλαβε την τέταρτη θέση. Για να γίνει αυτό, απέκλεισε στα προημιτελικά την Πολωνία με 77-62, για να αποκλειστεί στη συνέχεια ξανά από τη Γιουγκοσλαβία με 88-80. Στον μικρό τελικό η Ελλάδα είδε τους Ρώσους να την κερδίζουν με 97-77.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελλάδας, 1998

Στο Παγκόσμιο του 1998 που διεξήχθη στην Αθήνα, η Ελλάδα στις λεπτομέρειες έχασε τη θέση της στον τελικό, αφού χρειάστηκε η παράταση για να μας κερδίσουν οι Γιουγκοσλάβοι με 78-73. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα το σκορ ήταν πολύ χαμηλό (57-57), αλλά στη συνέχεια οι πρωταθλητές Ευρώπης στάθηκαν πιο ψύχραιμοι και πήραν το εισιτήριο του τελικού. Νωρίτερα, η Εθνική μας απέκλεισε για ένα καλάθι τους Ισπανούς (64-62), αλλά στον μικρό τελικό η απογοήτευση ήταν εμφανής, κάτι που αποτυπώθηκε και στην ήττα από τους Αμερικανούς με 84-61.

Ευρωμπάσκετ Ισπανίας, 2007

Την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της (μαζί με αυτήν κόντρα στην Γαλλία) χρειάστηκε η Ελλάδα για να φτάσει στα ημιτελικά. Με τον Θοδωρή Παπαλουκά να κάνει «όργια», η Εθνική γύρισε ένα χαμένο παιχνίδι και κατάφερε να κερδίσει τους Σλοβένους με 63-62. Στους «4» ωστόσο περίμεναν οι Ισπανοί, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι κάποιες μικρές λεπτομέρειες (και υπό την ανοχή των διαιτητών) κέρδισαν τελικά την «γαλανόλευκη» με 82-77. Στον μικρό τελικό, η Ελλάδα γνώρισε για άλλη μια φορά την ήττα, αυτή τη φορά από τους Λιθουανούς του Γιασικεβίτσιους με 78-69.

Βαγγέλης Αυγουστής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x