Η FIBA έκανε εκτενή αναφορά στην απώλεια του Ντέιβιντ Στερν και την προσφορά του στο μπάσκετ αποκαλώντας τον επί 30 έτη κομισάριο του ΝΒΑ μεταρρυθμιστή του αθλητισμού και φίλο της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπάσκετ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της FIBA και η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της, Ανδρέα Ζαγκλή:

Ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες και μεταρρυθμιστές στην κοινωνία των σπορ, αλλά και επί πολλά χρόνια φίλος της FIBA, ο πρώην κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν έφυγε από τη ζωή. Ηταν 77 ετών.

Κομισάριος του NBA από το 1984 έως το 2014, ο Στερν ηγήθηκε του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο σε μια εποχή που το άθλημα απόλαυσε πρωτοφανή ανάπτυξη.

Ένα σημαντικό μέρος της κληρονομιάς που άφησε, που σχετίζεται με το διεθνές μπάσκετ, ήταν η συμμετοχή των παικτών του NBA στις Εθνικές ομάδες. Δουλεύοντας μαζί με τον Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, τον τότε Γενικό Γραμματέα της FIBA, οι προσπάθειες του Στερν άνοιξαν το δρόμο στους σούπερ σταρ του ΝΒΑ να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη. Η ομάδα των ΗΠΑ του 1992, με το παρατσούκλι "Dream Team", τροφοδότησε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το μπάσκετ.

Μιλώντας στο κεντρικό γραφείο της FIBA, κατά τη διάρκεια της τελετής εισαγωγής του στο Hall of Fame της FIBA το 2016, ο Στερν δήλωνε: «Είμαι περήφανος για τη συνεργασία μου με τον Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς που είχε στόχο να ενώσει και να ενισχύσει το μπάσκετ σε παγκόσμιο επίπεδο…”.

Η Ντέιβιντ Στερν επέβλεψε την ανάπτυξη του NBA σε μία διοργάνωση που είδε τα παιχνίδια της να μεταδίδονται σε περισσότερες από 200 χώρες και σε περισσότερες από 40 γλώσσες.

«Η διεθνής οικογένεια του μπάσκετ είναι βαθιά λυπημένη από την απώλεια του Ντέιβιντ Στερν. Η FIBA θα είναι πάντα ευγνωμονούσα σε έναν μεγάλο ηγέτη του μπάσκετ, που έδειξε αταλάντευτη αφοσίωση στην παγκοσμιοποίηση του αθλήματός μας και τη συνεχή στήριξη των Εθνικών ομάδων», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής.

Ο Ντέιβιντ Στερν εισήχθη στο Naismith Memorial Hall of Fame το 2014 και στο Hall of Fame της FIBA το 2016.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του ΣΠΟΡ FM στο youtube