Μουντομπάσκετ 2023

Όλα για όλα με Νέα Ζηλανδία η Εθνική!

Νίκη που θα τη φέρει στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου θέλει η Εθνική ομάδα μπάσκετ στον σημερινό «τελικό» με τη Νέα Ζηλανδία. Πιθανώς να παίξει ο Θανάσης Αντετοκούνμπο.

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα με τη Νέα Ζηλανδία (15:40, ΕΡΤ, Novasports, sport-fm.gr) για την τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Mall of Asia Arena της Μανίλα. Είναι ένας πραγματικός «τελικός», με τη νικήτρια ομάδα να περνά στις 16 κορυφαίες του κόσμου και την ηττημένη να καταδικάζεται στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 17-32.

Γράφει από τη Μανίλα, ο Χρήστος Ρομπόλης

Οι δύο ομάδες ισοβαθμούν με 1-1 στη δεύτερη θέση του τρίτου ομίλου στη σκιά των ΗΠΑ που είναι σίγουρα πρώτες. Ο νικητής θα προκριθεί στη δεύτερη φάση των ομίλων, όπου θα αντιμετωπίσει Λιθουανία και Μαυροβούνιο την Παρασκευή με την πρώτη και την Κυριακή με τη δεύτερη, με στόχο το 2/2 που θα την οδηγήσει στα προημιτελικά (υπό προϋποθέσεις μπορεί και με 1-1 να προκριθεί, σε τριπλή ισοβαθμία στο 3-2 και με βάση τις διαφορές). Ο ηττημένος θα βρεθεί στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 17-32 απέναντι σε Αίγυπτο και Μεξικό παίζοντας την Πέμπτη και το Σάββατο.

Η ελληνική ομάδα αναμένεται να έχει διαθέσιμο τον Θανάση Αντετοκούνμπο, ο οποίος παρά τη διάταση που υπέστη στον αγώνα με τις ΗΠΑ δεν θέλει με τίποτα να απουσιάσει και θα σφίξει τα δόντια για να αγωνιστεί. Έτσι η Εθνική δεν θα πάει με… δεκάδα μετρώντας μια ακόμη απώλεια μετά από αυτή του Ντίνου Μήτογλου. Ο Δημήτρης Ιτούδης περιμένει από τους παίκτες του να «ματσάρουν» τη σκληράδα των αντιπάλων τους και να δείξουν το πλεόνασμα εμπειρίας και ποιότητας που έχουν σε όλες τις θέσεις. Ασφαλώς θα ήθελε καλύτερη αμυντική συμπεριφορά σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια και καλύτερες εκτελέσεις, αφού η ελληνική ομάδα σουτάρει με μόλις 52,9% στις βολές και 34,5% στα τρίποντα.

Οι αντίπαλοι, αποκαλούμενοι και Tall Blacks, είναι μια σκληροτράχηλη ομάδα, χωρίς σπουδαίο ταλέντο (από τη στιγμή που απουσιάζουν τα αδέρφια Γουέμπστερ και ο ΝΒΑερ Στίβεν Άνταμς), που όμως είναι άκρως επικίνδυνη. Παίζουν ομαδικά, σουτάρουν σαν… τρελοί και βαράνε αλύπητα στην άμυνα. Οι Λιάφα, Τε Ράνγκι και Ίλι είναι επικίνδυνοι περιφερειακοί με έφεση στο μακρινό σουτ, ο Ντιλέινι είναι ένας σύγχρονος φόργουορντ, ενώ ο δυναμικός Φότου και ο μακρύς Βέτσελ συνθέτουν την «φτωχή» σε κορμιά front line των Νεοζηλανδών που καθοδηγούνται από τον θρύλο του μπάσκετ της χώρας, Πέρο Κάμερον, μέλος της καλύτερης πεντάδας του Παγκοσμίου του 2002, όταν η ομάδα του ήταν τέταρτη.

Μόνο νίκες και deja vu του 2019
Ελλάδα και Νέα Ζηλανδία έχουν τεθεί αντιμέτωπες άλλες τέσσερις φορές στο παρελθόν, με την «επίσημη αγαπημένη» να μετρά μόνο νίκες. Οι δύο ομάδες αναμετρώνται για δεύτερο σερί Παγκόσμιο Κύπελλο στην πρώτη φάση, καθώς το 2019 η Εθνική ομάδα είχε νικήσει δύσκολα με 103-97 στην πόλη Ναντζίνγκ της Κίνας, σε ένα παιχνίδι που επίσης τότε ήταν τελικός πρόκρισης στη δεύτερη φάση. Αναλυτικά:

18/07/2008 (Προολυμπιακό / Μαρούσι): Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία 75-48
28/06/2012 (Φιλικό / Σάο Κάρλος): Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία 99-69
18/08/2014 (Φιλικό / Κάουνας): Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία 95-65
05/09/2019 (Παγκόσμιο Κύπελλο / Ναντζίνγκ) 103-97

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Τετάρτης (30/8)
11.00 Νότιο Σουδάν – Σερβία (2ος Όμιλος, Φιλιππίνες, Novasports)
11.00 Γεωργία – Βενεζουέλα (6ος Όμιλος, Ιαπωνία, ΕΡΤ 1 & Novasports)
11.40 ΗΠΑ – Ιορδανία (3ος Όμιλος, Φιλιππίνες, Novasports)
12.45 Ακτή Ελεφαντοστού – Βραζιλία (7ος Όμιλος, Ινδονησία, Novasports)
14.30 Σλοβενία – Πράσινο Ακρωτήρι (6ος Όμιλος, Ιαπωνία, Novasports)
15.00 Κίνα – Πουέρτο Ρίκο (2ος Όμιλος, Φιλιππίνες, Novasports)
15.40 Ελλάδα – Νέα Ζηλανδία (3ος Όμιλος, Φιλιππίνες – ΕΡΤ 1 & Novasports)
16.30 Ιράν – Ισπανία (7ος Όμιλος, Ινδονησία, Novasports)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x