Μουντομπάσκετ 2023

Το «τείχος» της Ιορδανίας που άφησε πίσω την τραγωδία από τους σεισμούς και απειλεί την Εθνική

Λίγους μήνες αφότου βίωσε μια οικογενειακή τραγωδία από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, ο Αχμέτ Ντουβερίογλου επιστρέφει στη δράση και… απειλεί την Εθνική στο Παγκόσμιο.

Αν δεν υπήρχε η… ιορδανοποίηση του πρώην ΝΒΑερ Ροντέι Χόλις-Τζέφερσον, ο Αχμέτ Ντουβερίογλου θα έπαιζε χωρίς αντίπαλο για τον τίτλο του πιο διακεκριμένου παίκτη της Ιορδανίας σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο και ταυτόχρονα του υπ' αριθμόν ένα κινδύνου για την Ελλάδα στην πρεμιέρα της 26ης Αυγούστου. Γιος πατέρα από την Ιορδανία και μητέρας από την Τουρκία, επέλεξε να εκπροσωπήσει το εθνόσημο της πρώτης χώρας και να φορά τη φανέλα της με τιμή από το 2014.

Ο 30χρονος σέντερ έγινε ευρύτερα γνωστός κάνοντας αξιόλογη καριέρα κυρίως στη Φενέρμπαχτσε κατακτώντας μεταξύ άλλων μαζί της και την Ευρωλίγκα το 2017, προτού πέρσι μετακομίσει στην Μπούρσασπορ με την οποία πραγματοποιούσε μια αρκετά καλή σεζόν μέχρι τον Φεβρουάριο. Τότε άλλαξαν όλα για τον ίδιο…

Ντουβερίογλου: Η απειλή της Ιορδανίας για Ελλάδα

Ο σεισμός που έπληξε την οικογένειά του


Ήταν Φεβρουάριος, όταν όλα τα ΜΜΕ κατακλύζονταν από τις εικόνες αποκάλυψης με τον σεισμό 7,7 Ρίχτερ να έχει ισοπεδώσει ολόκληρες πόλεις σε Τουρκία και Συρία καταστρέφοντας ζωές και περιουσίες. Ανάμεσα στους πάνω από 50.000 νεκρούς από τον εγκέλαδο ήταν και δύο πολύ αγαπημένα πρόσωπα του Αχμέτ Ντουβερίογλου: Η 84χρονη γιαγιά του, αλλά και η 30χρονη ξαδέρφη του, Νιλάι Αϊντογάν, επαγγελματίας παίκτρια μπάσκετ και μάλιστα διεθνής στο παρελθόν.

Η απώλεια της Νιλάι ήρθε από ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας: μετά από έναν αγώνα της ομάδας της, της Τσανκάγια Ουνιβερσιτεσί, στην πόλη Χατάι, η ίδια επέλεξε να μην επιστρέψει με την υπόλοιπη αποστολή στην Άγκυρα. Αντ’ αυτού, πήγε να κάνει επίσκεψη-έκπληξη στην αγαπημένη της γιαγιά, Χασέρ, στην πόλη Μαλάτια. Μια από αυτές που επλήγησαν περισσότερο από τη φυσική καταστροφή.

Ντουβερίογλου: Η απειλή της Ιορδανίας για Ελλάδα

Λίγες ώρες πριν σειστεί η γη και μετατρέψει σε εκατόμβη ολόκληρες πόλεις, η Νιλάι είχε φωτογραφηθεί με την γιαγιά της για τα social media με το μήνυμα «Να αγκαλιάζετε αυτούς που αγαπάτε». Η νεαρή αθλήτρια ήθελε να περνά όσο περισσότερο χρόνο μπορούσε με την προχωρημένης ηλικίας γιαγιά της πιστεύοντας πως ο χρόνος μαζί της δεν ήταν απεριόριστος. Πού να γνώριζε όμως τι θα συνέβαινε λίγες ώρες μετά την φωτογραφία τους. Αμφότερες καταπλακώθηκαν από τόνους τσιμέντο και δυστυχώς απεβίωσαν. Οι δύο γυναίκες βρέθηκαν στα συντρίμμια νεκρές και αγκαλιασμένες. Μέχρι τις τελευταίες τους στιγμές ήταν μαζί και τουλάχιστον είχαν η μία την άλλη.

Ντουβερίογλου: Η απειλή της Ιορδανίας για Ελλάδα

Συντετριμμένος ο Ντουβερίογλου


Η οικογενειακή αυτή τραγωδία επηρέασε πολύ τον Ντουβερίογλου, που ήταν πολύ δεμένος με την γιαγιά και την σχεδόν συνομήλικη ξαδέρφη του. Άλλωστε είχαν μεγαλώσει μαζί, μοιράζονταν την αγάπη τους για το μπάσκετ και οι καριέρες τους εξελίχθηκαν περίπου παράλληλα. Στις 13 Φεβρουαρίου έκανε μια άκρως συγκινητική ανάρτηση για τις απώλειες που είχε η οικογένειά του.

«Στις 15:05 την 12η Φεβρουαρίου βρήκαμε τη Νιλάι και την οικογένειά μου αγκαλιασμένες. Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας με λόγια. Συλλυπητήρια σε όλους. Όλοι τις αγαπούσαν πολύ και οι ψυχές τους θα είναι για πάντα μέσα στις καρδιές μας. Η Νιλάι ήταν πολύ γενναία, έτρεξε πάνω στην γιαγιά μου και την αγκάλιασε. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτήν», ήταν το μήνυμά του.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά, ο ίδιος ανακοίνωνε πως εγκαταλείπει προσωρινά το μπάσκετ. Βλέπετε, δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στην οδύνη και να συνεχίσει να αγωνίζεται χωρίς να συμβαίνει τίποτα. Σε ένα βίντεο που ανέβηκε στα social media από την ομάδα της Προύσας, ο Ντουβερίογλου ανακοίνωνε την απόφασή του στους συμπαίκτες του. «Χάρηκα που σας γνώρισα όλους. Λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκομαι, χρειάζομαι χρόνο να ξαναβρώ τον εαυτό μου. Πέρασα πολύ άσχημες ημέρες για λόγους που δεν ήταν στο χέρι μου να διαχειριστώ. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο υπόλοιπο της σεζόν. Σας αγαπώ όλους και εύχομαι να ξαναβρεθούμε στο μέλλον», ήταν τα λόγια του Ντουβερίογλου.



Το Παγκόσμιο τού έδωσε πνοή και ο Ομπράντοβιτς τού άλλαξε τη ζωή


Ο χρόνος δεν επούλωσε τις πληγές, αλλά η επιστροφή στο παρκέ ήταν για τον Ντουβερίογλου ο καλύτερος τρόπος για να ξεχαστεί, χωρίς όμως ποτέ να ξεχάσει. Η συμμετοχή της εθνικής Ιορδανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο πρόσφερε στον ίδιο μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να απασχολήσει το μυαλό του με κάτι ευχάριστο. O φυσικός ηγέτης της Ιορδανίας γύρισε στα παρκέ πάνω στην ώρα, πριν την τρίτη παρουσία της εθνικής του ομάδας στην κορυφαία διοργάνωση. «Εκείνη την περίοδο δεν μπορούσα να αφοσιωθώ στο μπάσκετ. Τώρα όμως νιώθω καλύτερα και η πρόκληση είναι μεγάλη. Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτή την παγκόσμια σκηνή, Πιστεύω πως είμαστε πλέον πιο έτοιμοι από τις δύο προηγούμενες παρουσίες μας (σ.σ. 2010 και 2019, με μόλις μία νίκη σε δέκα αγώνες)», δήλωσε για την επιστροφή του στα παρκέ.

Ο ίδιος θα έχει οδηγό του, τώρα αλλά και για πάντα, τις συμβουλές του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, από τα χρόνια τους στη Φενέρ. «Είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στην καριέρα μου. Άλλαξε τις συνήθειές μου και τον τρόπο που σκεφτόμουν το μπάσκετ, ενώ φρόντιζε για τα πάντα μέσα κι έξω από το γήπεδο με έναν φανταστικό τρόπο. Γι’ αυτό θεωρώ πως είναι ιδιοφυΐα. Θέλω κι εγώ να έχω την ίδια επίδραση στους νεότερους συμπαίκτες μου όπως κι αυτός είχε σε μένα», τόνισε για τον «Ζοτς».

Ντουβερίογλου: Η απειλή της Ιορδανίας για Ελλάδα

Η αναμέτρηση με την Ελλάδα στην πρεμιέρα του τρίτου ομίλου για το Παγκόσμιο Κύπελλο (26/8, 11:40) θα σηματοδοτήσει για τον Αχμέτ Ντουβερίογλου μια νέα αρχή. Κι ο 30χρονος σέντερ έχοντας ισχυρό κίνητρο την εκπροσώπηση της χώρας του και τη μνήμη των δικών του που χάθηκαν στον σεισμό, συνιστά μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ελληνική ομάδα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x