Ελλάδα

Απίστευτος άθλος της λαβωμένης ΑΕΚ κόντρα στον αυτοκτονικό Ηρακλή

Στο καλύτερο ματς του φετινού πρωταθλήματος, η… μισή ΑΕΚ επικράτησε 100-97 του Ηρακλή, με τον Μέικον να ευστοχεί σε τρίποντο στο φινάλε της παράτασης!

ΑΕΚ με ψυχή χιλίων λεόντων, πέτυχε έναν απίστευτο άθλο επικρατώντας 100-97 του Ηρακλή στην παράταση, στο καλύτερο παιχνίδι της φετινής Stoiximan Basket League.

Τι κι αν παρατάχθηκε με 9 μόλις διαθέσιμους παίκτες… Τι κι αν είχε μόνο τον Μαυροειδή ως καθαρόαιμο σέντερ… Τι κι αν βρέθηκε στο -4 με 1,5 λεπτό για το φινάλε της κανονικής διάρκειας του αγώνα… Τι κι αν έχασε στα τελευταία δευτερόλεπτα της παράτασης με φάουλ τους Ματσιούλις και Χρυσικόπουλο…

Η «εφτάψυχη» ομάδα του Παπαθεοδώρου έδειξε απίστευτα χαρίσματα και πήρε ένα σχεδόν χαμένο παιχνίδι, με τον Μέικον να ευστοχεί σε τρίποντο νίκης στο τέλος της παράτασης.

Μυθική εμφάνιση από τον 37χρονο Λάνγκφορντ (28 πόντοι με 11/14 εντός παιδιάς, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ σε 34 λεπτά συμμετοχής), άξιοι συμπαραστάτες του οι Χρυσικόπουλος (18 πόντοι), Μέικον (19 πόντοι), Μωραΐτης (11 πόντοι, 5 ασίστ).

Αυτοκτονικές τάσεις από τον Γηραιό, που κρατούσε στα χέρια του το ροζ φύλλο αγώνα, ωστόσο ο Ίμπανκς ευστόχησε στη 2η βολή με ένα δευτερόλεπτα για το φινάλε του 40λεπτου και στη συνέχεια ο Χάνλαν έκανε ανόητο φάουλ στον Ματσιούλις σχεδόν σε νεκρό χρόνο.

Εξαιρετικός ο Τζος Χάγκινς (32 πόντοι με 11/15 εντός παιδιάς), με τους Θεσσαλονικείς να κυριαρχούν απόλυτα στα ριμπάουντ (41 έναντι 30).

Το ματς
Παρά τις απουσίες, η ΑΕΚ ξεκίνησε… φορτσάτη το παιχνίδι και προηγήθηκε 11-0 (3’) με τους περιφερειακούς της να εκτελούν. Κάπου εκεί αφυπνίστηκαν οι παίκτες του Σκουρτόπουλου, που μάζεψαν τη διαφορά με τους Καββαδά και Χάγκινς να παίρνουν μπρος επιθετικά (15-12 στο 6’).

Η Ένωση έβρισκε λύσεις επιθετικά και απομακρύνθηκε εκ νέου (19-12), την ώρα που ο Ηρακλής ζοριζόταν σε αυτό το κομμάτι. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους γηπεδούχους στο +4 (21-17).

Οι «κιτρινόμαυροι» συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και στην εκκίνηση της δεύτερης περιόδου: με τους Χρυσικόπουλο και Μέικον να μπαίνουν στην εξίσωση, έτρεξαν σερί 8-0 και απέκτησαν διψήφια διαφορά (29-19 στο 12’).

Η ομάδα του Παπαθεοδώρου διατήρησε το προβάδισμά της μέχρι τα μισά του δεύτερου δεκαλέπτου, όταν και ο Γηραιός ανέβασε στροφές και με εφαλτήριο την άμυνα ζώνης, «κλείδωσε» την ΑΕΚ.



Μάλιστα, οι Θεσσαλονικείς έτρεξαν σερί 13-0, που τους έφερε μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά (34-38 στο 18’). Οι παίκτες του Σκουρτόπουλου απέκτησαν αυτοπεποίθηση και εκτελώντας από την περιφέρεια -με πρωταγωνιστή τον Βεργίνη- έκλεισαν το ημίχρονο στο +7 (36-43) έχοντας… τρομακτική υπεροχή στα ριμπάουντ (23 έναντι 10).

Όπως συνέβη στις δύο πρώτες περιόδους, έτσι και στην 3η, οι γηπεδούχοι μπήκαν… φουριόζοι και ανέτρεψαν την κατάσταση. Με «μαέστρους» τους Μωραΐτη και Χρυσικόπουλο, η ομάδα του Παπαθεοδώρου έτρεξε επιμέρους 14-4 και ανέκτησε το προβάδισμα (50-47 στο 24’).

Παρ’ όλα αυτά, οι φιλοξενούμενοι δεν επέτρεψαν στην ΑΕΚ να ξεφύγει ακόμα περισσότερο και πέρασαν εκ νέου μπροστά (53-54 στο 27’). Η εκτελεστική δεινότητα των Μέικον και Λάνγκφορντ έκανε τη διαφορά στο φινάλε της 3ης περιόδου, που ολοκληρώθηκε με buzzer beater τρίποντο του δεύτερου για το 63-60.



Η Ένωση συντηρούσε μικρό προβάδισμα στην αρχή του 4ου δεκαλέπτου (69-65 στο 33’), ωστόσο οι Θεσσαλονικείς αντέδρασαν και επανήλθαν (75-75 στο 36’), με τον Καββαδά να εκμεταλλεύεται τη δύναμή του.

Με τρίποντα από Χάγκινς και Ενετσιόνια, ο Γηραιός απέκτησε «αέρα» 4 πόντων (80-84) με 1,5 λεπτό για το φινάλε. Εντούτοις, η «ψυχωμένη» ομάδα του Παπαθεοδώρου δεν πτοήθηκε και μείωσε με τρίποντο του Λάνγκφορντ (83-84) στα 38’’.

Ακολούθησαν διαδοχικά άστοχα σουτ από Ίμπανκς και Λοτζέσκι, με τον πρώτο να κερδίζει το φάουλ: με ένα δευτερόλεπτα για το τέλος, ο Αμερικανός ευστόχησε… άθελά του στη δεύτερη βολή (83-85) κι έδωσε τη δυνατότητα στους γηπεδούχους για μια τελευταία «ζαριά».

Μετά την επαναφορά, ο Ματσιούλις κέρδισε το φάουλ από τον Χάνλαν και με δύο εύστοχες βολές διαμόρφωσε το 85-85, που έστειλε τις δύο ομάδες στην παράταση.



Στο έξτρα πεντάλεπτο το ματς εξελίχθηκε σε «μία σου και μία σου», με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στην πρωτοπορία. Με δύο βολές του Χάγκινς, ο Ηρακλής πέρασε μπροστά (94-95 στα 31’’), ωστόσο ο Λάνγκφορντ απάντησε με έμμεσο τρίποντο (97-95 στα 20’’).

Ο Χάγκινς διατήρησε την ψυχραιμία του και ανταπέδωσε από τη γραμμή των βολών (97-97) με 17 δευτερόλεπτα για το φινάλε. Στην τελευταία επίθεση της Ένωσης, ο Μέικον πήρε την μπάλα και ευστόχησε σε απίθανο -και κάπως τυχερό- τρίποντο χαρίζοντας τη νίκη στους γηπεδούχους (100-97), οποία ήταν η 13η συνεχόμενη εντός έδρας για την ΑΕΚ κόντρα στον Ηρακλή.



Τα δεκάλεπτα: 21-17, 36-43, 63-60, 85-85, 100-97 (παρ.).

Έκανε τη διαφορά: Λάνγκφορντ από τα… παλιά, πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ και την καθοδήγησε μαεστρικά. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν απολαυστικός και έβλεπε το αντίπαλο καλάθι σαν… βαρέλι (5/5 τρίποντα). Σταμάτησε στους 28 πόντους, σημαντική η συνεισφορά του και στους υπόλοιπους τομείς (6 ριμπάουντ, 4 ασίστ).

Για… πάγκο: Με το σκορ στο 83-84 υπέρ της ομάδας του και ένα δευτερόλεπτο να απομένει για τη λήξη της κανονικής διάρκειας, ο Ίμπανκς ευστόχησε στη 2η βολή, αντί να αστοχήσει και να μην δώσει τη δυνατότητα στους γηπεδούχους να εκτελέσουν. Πέραν αυτής της ενέργειας, ο Αμερικανός φόργουορντ του Ηρακλή ήταν αρνητικός για την ομάδα του (4/12 εντός παιδιάς, 3 λάθη).

Η στιγμή του ματς: Όταν ένα παιχνίδι κρίνεται από ένα τρίποντο στο φινάλε, τότε μόνο αυτή μπορεί να είναι η πιο χαρακτηριστική στιγμή. Παρότι είχε δύο αντιπάλους «κρεμασμένους» πάνω του και τον χρόνο να τον πιέζει, ο Μέικον ευστόχησε έξω από τα 6,75μ., έστω και με δόση τύχης, και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

Το στατιστικό του αγώνα: 15/31 τρίποντα η Ένωση, που ολοκλήρωσε το παιχνίδι με διπλάσιες ασίστ από λάθη (20 έναντι 10). Κι όλα αυτά ενώ υστέρησε στα ριμπάουντ (30-41).





Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x