Εurobasket 2015

Εθνικές… εκλάμψεις

Με δύο καλά διαστήματα στην αρχή κάθε ημιχρόνου αλλά χωρίς διάρκεια και με προβλήματα στην άμυνα στο α’ μέρος, η Εθνική επικράτησε 92-80 της Ολλανδίας για το «Ακρόπολις». Κορυφαίος ο Αντετοκούνμπο.

Απολαυστική στις εκκινήσεις των δύο ημιχρόνων και για 5-6 λεπτά, αλλά με αρκετά προβλήματα στην άμυνα και στη διάρκεια σε καλή απόδοση, η Εθνική επικράτησε της Ολλανδίας 92-80 για το τουρνουά «Ακρόπολις» μπροστά σε περίπου 6.000 θεατές στο ΟΑΚΑ.

Κορυφαίος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που έκανε ρεκόρ με το εθνόσημο έχοντας 22 πόντους, από 10 είχαν Ζήσης, Μπουρούσης, Καλάθης και Πρίντεζης.

Παρασκευή και Σάββατο (21:15) τα δύο πιο τελευταία και σοβαρά τεστ, απέναντι σε Τουρκία και Λιθουανία αντίστοιχα.

Καλό ξεκίνημα, αλλά…

Με ψηλό σχήμα, αποτελούμενο από Καλάθη, Σπανούλη, Αντετομούνμπο, Πρίντεζη και Κουφό άρχισε το πρώτο από τα τρία τελευταία της φιλικά η Εθνική. Οι συνεργασίες με βασικό αποδέκτη τον Κουφό, η ευστοχία στα μακρινά σουτ και η κατά διαστήματα ασφυκτική άμυνα σε όλο το γήπεδο οδήγησαν την ελληνική ομάδα νωρίς-νωρίς σε διψήφια διαφορά (16-6). Ζήσης και Μπουρούσης πρόσφεραν σκορ ερχόμενοι από τον πάγκο ανεβάζοντας τη διαφορά και στους δώδεκα (21-9), ενώ με τον Φώτη Κατσικάρη να χρησιμοποιεί δεύτερη διαφορετική πεντάδα το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 25-18.

Αμυντική δυσλειτουργία

Μια μικρή χαλάρωση στην άμυνα επέτρεψε στους Ολλανδούς με διαδοχικά τρίποντα και αρκετά επιθετικά ριμπάουντ να πλησιάσουν στους τρεις (27-24), μέχρι ένα τρίποντο του Πρίντεζη κι ένα κάρφωμα του Παπανικολάου στον αιφνιδιασμό να «ξεκολλήσουν» την Εθνική (34-26). Προσωρινά όμως, καθώς η Ολλανδία με τον Άκερμπουμ να κάνει ζημιά και τη λειτουργία των ελληνικών μετόπισθεν «νερά» πλησίασε στο καλάθι (35-33) αναγκάζοντας τον ομοσπονδιακό τεχνικό να καλέσει τάιμ άουτ. Μάντζαρης και Περπέρογλου συμπλήρωσαν τη δωδεκάδα που πάτησε το παρκέ στο πρώτο ημίχρονο, το οποίο ολοκληρώθηκε με 48-40 και την Ελλάδα να είναι ικανοποιητική στην επίθεση, αλλά προβληματική στην άμυνα.

Επιτέλους… Εθνική

Ο Ζήσης ξεκίνησε «καυτός» από μακριά το δεύτερο μέρος και μαζί του ζεστάθηκε όλη η Εθνική, κυρίως αμυντικά, με την πεντάδα Καλάθη, Ζήση, Αντετοκούνμπο, Πρίντεζη και Μπουρούση να λειτουργεί υποδειγματικά. Πιέζοντας ασφυκτικά στην μπάλα κι ελέγχοντας τα ριμπάουντ κράτησε τους «οράνιε» χωρίς σκορ για τα πρώτα πεντέμισι λεπτά της τρίτης περιόδου και με σερί 16-0 ξέφυγε με 64-40. Η Ολλανδία έκανε σκόραρε χωρίς βολές για πρώτη φορά μετά από οκτώ λεπτά (68-42) και απλώς εκμεταλλευόμενη το κατέβασμα ταχύτητας της ελληνικής ομάδας στο τελευταίο δίλεπτο της περιόδου συμμάζεψε τη διαφορά (74-55) με πρωταγωνιστή τον Κλουφ, νέο απόκτημα του Ρεθύμνου.

Νωχελικό φινάλε

Με τον προπονητή να δοκιμάζει πολλά σχήματα, η Εθνική κατέβασε ταχύτητα στην τέταρτη περίοδο δίνοντας την ευκαιρία στην Ολλανδία να πλησιάσει στους 14 (64-78), την ώρα που Αντετοκούνμπο και Περπέρογλου έδειχναν οι πιο ζωηροί επιθετικά παίκτες. Μάλιστα ο 20χρονος άσος έκανε ατομικό ρεκόρ πόντων με το εθνόσημο (το προηγούμενο ήταν οι 15 πόντοι) κερδίζοντας το χειροκρότημα του κοινού. Το παρολίγον επεισόδιο μεταξύ Μπουρούση και Κεράζι ήταν ό,τι πιο ενδιαφέρον επιφύλασσαν τα τελευταία λεπτά του αγώνα.

Δεκάλεπτα: 25-18, 48-40, 74-55, 92-80.

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 10 (8 ριμπ.), Ζήσης 10 (6 ριμπ.), Σπανούλης 9 (5 ασίστ), Καλάθης 10, Περπέρογλου 6, Σλούκας 2, Αντετοκούνμπο 22 (6 ριμπ.), Καϊμακόγλου, Κουφός 8 (5 ριμπ.), Πρίντεζης 10, Παπανικολάου 5, Μάντζαρης.

Ολλανδία (Φαν Χέλφτερεν): Φράνκε, Γουίλιαμς 8, Γ. Ντε Γιονγκ 7, Κλουφ 17, Κεράζι, Ντε Πάγκτερ, Άκερμπουμ 16, Σάφτενααρ 9, Ν. Ντε Γιονγκ 6 (6 ριμπ.), Σμόιλντερς 8, Νόρελ 6 (6 ριμπ.), Σλάγκτερ 3.

Διαιτητές: Χριστοδούλου, Πηλοΐδης, Παναγιώτου.

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x