Euroleague

Βασίλιε Μίτσιτς: Ο… δήμιος του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι που «σφράγισε» τη δυναστεία της Εφές

Μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας και του βραβείου του MVP το 2021, ο Βασίλιε Μίτσιτς έκανε το «repeat» και στο Final 4 του Βελιγραδίου έναν χρόνο αργότερα.

Διαχρονικά, από την «γέννηση» της Ευρωλίγκας μέχρι και σήμερα, έχουν υπάρξει αρκετές «δυναστείες» στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Ομάδες που άφησαν εποχή και έγραψαν το όνομά τους με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία της διοργάνωσης.

Εκείνη που έκανε την αρχή ήταν η θρυλική Γιουγκοπλάστικα την τριετία 1989-91 με τους Τόνι Κούκοτς και Ντίνο Ράτσα σε ρόλο ηγετών. Ακολούθησε η «χρυσή» εξαετία (2001-06) της Μακάμπι Τελ Αβίβ με τρεις τίτλους και πέντε παρουσίες σε Final 4, για να ακολουθήσουν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2006-09), ο Παναθηναϊκός (2007-11) και ο Ολυμπιακός (2012-15).

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, μία ακόμα δυναστεία έκανε την εμφάνισή της στα παρκέ της Ευρωλίγκας, με την Εφές, από… φτωχό συγγενή του θεσμού να μετατρέπεται σε απόλυτο πρωταγωνιστή την τελευταία τριετία. Μια κυριαρχία της τουρκικής ομάδας που έλαβε τέλος τη φετινή σεζόν, περνώντας έτσι στην ιστορία της διοργάνωσης, ως ένα από τα πιο ταλαντούχα και καλύτερα σύνολα όλων των εποχών!

Βασίλιε Μίτσιτς: Ο δήμιος του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι

Η αρχή του τέλους για την Εφές ήρθε τον Μάιο του 2022 στο Final 4 του Βελιγραδίου, εκεί όπου έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σεζόν, κατακτώντας για δεύτερη διαδοχική σεζόν την Ευρωλίγκα, με το βαρύτιμο τρόπαιο να φέρνει… φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Βασίλιε Μίτσιτς!

Από τη Ζαλγκίρις στην Εφές και την κορυφή της Ευρώπης


O Σέρβος γκαρντ μετακόμισε από τη Ζαλγκίρις στην Εφές και την Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο του 2018, για να ακολουθήσει έναν μήνα αργότερα το μετέπειτα alter-ego του στην ομάδα, Σέιν Λάρκιν. Στην πρώτη τους χρονιά και υπό τις οδηγίες του Εργκίν Αταμάν, οι δύο εκρηκτικοί γκαρντ οδήγησαν τον σύλλογο στην πρώτη παρουσία του σε Final 4 μετά από 18 ολόκληρα χρόνια, λυγίζοντας στον τελικό της Βιτώρια από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Βασίλιε Μίτσιτς: Ο δήμιος του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι

Τη σεζόν 2020-21, η Εφές έμοιαζε ικανή και αποφασισμένη να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής, παίζοντας το καλύτερο μπάσκετ και ούσα πρωτοπόρος της κανονικής διάρκειας μετά από 28 αγωνιστικές, ώσπου ήρθε η πανδημία του κορωνοϊού και έβαλε στον… πάγκο της διοργάνωση.

Τελικώς, ότι της στέρησε η… μοίρα, η Εφές το πήρε πίσω και με το παραπάνω την αμέσως επόμενη σεζόν, φτάνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της στη… γη της Επαγγελίας και στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ! Ο Βασίλιε Μίτσιτς, που έκανε ονειρεμένη σεζόν και αναδείχθηκε MVP της Ευρωλίγκας (16,1π., 5ας., 2,6ρ.), «εξερράγη» στο Final 4 της Κολωνίας, οδηγώντας με 25 πόντους και έξι ασίστ την ομάδα του στη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (89-86) στον ημιτελικό, ολοκληρώνοντας τη «δουλειά» στον τελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα (86-81) με νέα «25άρα», κατακτώντας και τον τίτλο του MVP του Final 4.

Βασίλιε Μίτσιτς: Ο δήμιος του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι

Η τρίποντη… μαχαιριά στον Ολυμπιακό


Και φτάνουμε στην περασμένη σεζόν, εκεί όπου οι «σειρήνες» από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και το ΝΒΑ για τον Μίτσιτς ήταν πολλές. Ωστόσο, ο ίδιος προτίμησε να μείνει στην Ευρώπη, υπογράφοντας νέο συμβόλαιο με την Εφές. Οι Τούρκοι εκείνη τη χρονιά παρουσίασαν πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους τερματίζοντας στην 6η θέση της regular season. Στα playoffs, ο 29χρονος εκρηκτικός γκαρντ… ντύθηκε ήρωας για την ομάδα του, στέλνοντάς την στο Final 4 του Βελιγραδίου μετά από το συναπάντημα και την πρόκριση επί της Αρμάνι Μιλάνο (3-1).

Στην κατάμεστη από χιλιάδες φίλους του Ολυμπιακού, «Stark Arena», ο Μίτσιτς έμελλε να γράψει μία ακόμα σπουδαία στιγμή στην ιστορία των Final 4 της Ευρωλίγκας. Στον ημιτελικό με τους «ερυθρόλευκους», ο Σέρβος τα… είχε σπάσει με 4/15 σουτ σε όλο το ματς, ρίχνοντας έτσι το βάρος περισσότερο στο δημιουργικό κομμάτι (15π., 9 ασ.). Παρ’ όλα αυτά, έδειξε την κλάση του στο φινάλε και με το σκορ στην απόλυτη ισορροπία (74-74), πήρε ένα δύσκολο τρίποντο – με τον Βεζένκοφ «κρεμασμένο» πάνω του - από την κορυφή σε νεκρό χρόνο, βάζοντας ένα απίθανο buzzer-beater τρίποντο.



Με κεκτημένη ταχύτητα από τον ημιτελικό, ο Μίτσιτς πήρε στις… πλάτες του την Εφές και στον τελικό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και με τους 23 πόντους που σημείωσε, χάρισε στην ομάδα του την κούπα (58-57), κερδίζοντας παράλληλα το δεύτερο του βραβείο MVP σε Final 4!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x