Euroleague

Έτσι θα κερδίσει ο Ολυμπιακός τη Ρεάλ

Τα βασικά στοιχεία που θα οδηγήσουν τον Ολυμπιακό στη νίκη επί της Ρεάλ και το τέταρτο ευρωπαϊκό.

Η μεγάλη ώρα πλησιάζει. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ένα βήμα από την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης, αλλά μπροστά του προβάλει το υψηλό εμπόδιο της Ρεάλ Μαδρίτης. Οι «ερυθρόλευκοι» φάνηκε να έχουν τον… τρόπο τους απέναντι στην «βασίλισσα» κερδίζοντάς την φέτος δύο φορές και μάλιστα σε διαφορετικού τύπου παιχνίδια, ένα με υψηλό σκορ στη Μαδρίτη (87-89) και ένα με όπλο την άμυνά τους στο ΣΕΦ (73-60).

Το sport-fm.gr καταγράφει τα… must για τον Ολυμπιακό, προκειμένου να αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητές του για να σηκώσει το τέταρτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του.

Φθείρετε το «σκιάχτρο»


Ο Έντι Ταβάρες είναι το σημείο αναφοράς της Ρεάλ σε άμυνα κι επίθεση. Στα playoffs με την Παρτιζάν και στον ημιτελικό μετρά 17 πόντους με 72% στα δίποντα και 79,3% στις βολές, μαζί με 9 ριμπάουντ και 2,4 τάπες κατά μέσο όρο. Με εκείνον στο παρκέ οι Μαδριλένοι είναι στους +13,4 πόντους ανά 100 κατοχές. Περιττό να ειπωθεί, λοιπόν, πως ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να τον φθείρει. Με φάουλ είναι δύσκολο, αφού δεν αφήνει πολλά περιθώρια να του επιτεθεί αντίπαλος στα ίσα. Όμως θα πρέπει να τον φθείρει σε ενέργεια.

Ολυμπιακός: Έτσι θα κερδίσει τη Ρεάλ

Αν ο Ταβάρες είναι αγκυροβολημένος στη ρακέτα, θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του «σκιάχτρου» και θα δυσκολέψει την ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό διπόντων στην Ευρωλίγκα. Γι’ αυτό οι «ερυθρόλευκοι» θα χρειαστούν γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και κίνηση μακριά από αυτή, για να αναγκάσουν την άμυνα να μετακινηθεί και μαζί της και το φόβητρο της Ρεάλ. Αυτό πέρα ότι θα τραβήξει τον Ταβάρες έστω και λίγο μακριά από το «βασίλειό» του, θα τον αναγκάσει να καταναλώσει δυνάμεις. Ελλείψει Πουαριέ και με τους Ράντολφ και Κορνελί να μην μπορούν να γεμίσουν τα παπούτσια του ούτε κατά διάνοια, ο Ταβάρες λογικά δεν θα παίξει κάτω από 30 λεπτά και αυτά θα γίνουν λιγότερο ποιοτικά αν ταλαιπωρηθεί από την επίθεση του Ολυμπιακού.

Επίθεση στα γκαρντ τους


Μπορεί η Ρεάλ να είναι η δεύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας, πίσω μόνο από τον Ολυμπιακό, με παθητικό 110,6 πόντων ανά 100 κατοχές, αλλά αυτό οφείλεται περισσότερο στο πλεονέκτημα μεγέθους που έχει απέναντι σε όλους τους αντιπάλους της. Ή μάλλον που… είχε, αφού οι απουσίες των Γιαμπουσέλε, Ντεκ και Πουαριέ μειώνουν αυτή τη δυναμική. Σε αντίθεση με τη front line, η Ρεάλ είναι αρκετά αδύναμη στην περιφερειακή άμυνα. Η πρώτη ζώνη των μετόπισθεν είναι γεμάτη από αδύναμους κρίκους, όπως οι Ροντρίγκεθ, Γουίλιαμς-Γκος, και Μούσα, ενώ Ρούντι, Γιουλ και Κοζέρ παίζουν πλέον περισσότερο με την εμπειρία παρά με τα πόδια. Πλην του Χάνγκα δεν υπάρχει παίκτης που μπορεί να ασκήσει επαρκή πίεση στους περιφερειακούς του Ολυμπιακού, συνεπώς θα πρέπει Σλούκας, Γουόκαπ, Κάνααν, ΜακΚίσικ και Λαρεντζάκης να γίνουν επιθετικοί, να δημιουργήσουν ρήγματα και να προκαλέσουν ανισορροπία στην οπισθοφυλακή με πικ εν ρολ ή «χτύπημα» σε close out καταστάσεις.

Ολυμπιακός: Έτσι θα κερδίσει τη Ρεάλ

Η μπάλα στον Σάσα


Ο Σάσα Βεζένκοφ τράβηξε μεγάλο ζόρι σε playoffs και ημιτελικό απέναντι σε πολύ αθλητικούς αντιπάλους στη θέση «4», απλά πλέον έχει μπροστά του πεδίο δόξης λαμπρό για τον τελικό. Χωρίς Γιαμπουσέλε και Ντεκ, η Ρεάλ μοιάζει «γυμνή» στη θέση του πάουερ φόργουορντ. Ο Τσους Ματέο επιστράτευσε στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα τους Μάριο Χεζόνια και Έλι Εντιαγέ που έκαναν πολύ καλή δουλειά στην εξουδετέρωση του Νίκολα Μίροτιτς, όμως ο πρώτος δεν έχει το μέγεθος και ο δεύτερος την εμπειρία για να βάλουν εξίσου δύσκολα στον MVP. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να «ταΐσει» τον βασικό επιθετικό του πόλο, ο οποίος έχει αποδείξει πως μπορεί αθόρυβα, χωρίς κατάχρηση προσπαθειών και με ελάχιστες ντρίμπλες να πληγώσει την αντίπαλη άμυνα ανεπανόρθωτα.

Ολυμπιακός: Έτσι θα κερδίσει τη Ρεάλ

Το τρίποντο θα του ευκολύνει τη ζωή


Ευχής έργο θα ήταν για τον Ολυμπιακό ένα καλό ποσοστό πίσω από τα 6,75μ. Ει δυνατόν και καλύτερο από το 36,8% που είχε στον ημιτελικό απέναντι στη Μονακό. Όσο οι Πειραιώτες αστοχούν, τόσο η Ρεάλ θα τους… προκαλεί και θα τους περιμένει πιο κοντά στο καλάθι, όπου δεσπόζει η μορφή του Ταβάρες. Πάντως η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε καταφέρει να κερδίσει δύο φορές φέτος τη Ρεάλ έχοντας κακά ποσοστά από μακριά: 6/21 (28,6%) στη Μαδρίτη και 6/26 (23,1%) στο ΣΕΦ. Σκεφτείτε πόσο λιγότερο δύσκολη θα γίνει η ζωή του με ένα ποσοστό κοντά ή και πάνω από το 35% στα τρίποντα.

Ολυμπιακός: Έτσι θα κερδίσει τη Ρεάλ

Πίεση στην μπάλα


Βασικό μέλημα για τον Ολυμπιακό θα είναι να ασκήσει μεγάλη πίεση στην μπάλα. Απέναντί του δεν θα βρει αυτή τη φορά τους πολύ αθλητικούς και εκρηκτικούς Αμερικανούς της Μονακό, αλλά παίκτες που παίζουν περισσότερο με το μυαλό και την ποιότητά τους. Με χέρια παντού και διάθεση για αυτοθυσία, οι «ερυθρόλευκοι» όχι απλώς θα οδηγήσουν σε περισσότερα λάθη, θα εξασφαλίσουν πιθανές συνθήκες αιφνιδιασμού και θα προσφέρουν χειρότερης ποιότητας σουτ στον αντίπαλο, αλλά θα αποκόψουν και την τροφοδοσία του Έντι Ταβάρες. Οδηγός είναι το παιχνίδι του ΣΕΦ, όπου ο γίγαντας της Ρεάλ άρχισε με 8 πόντους στην πρώτη περίοδο, αλλά μετά πήρε ελάχιστες πάσες σε σημεία που μπορούσε να γίνει απειλητικός και τελείωσε με 12 πόντους.

Ολυμπιακός: Έτσι θα κερδίσει τη Ρεάλ

Προστασία των ριμπάουντ


Η Ρεάλ είναι από τις χειρότερες ομάδες σε λάθη αντιπάλων. Τους οδηγεί σε μόλις 10,9 ανά αγώνα (προτελευταία σε όλη την Ευρωλίγκα) και κάνει μόλις 5,7 κλεψίματα ανά αγώνα (όγδοη στη διοργάνωση), τομείς στους οποίους ο Ολυμπιακός είναι αντίστοιχα δεύτερος (13,6 λάθη αντιπάλων ανά αγώνα) και πρώτος (7,5 κλεψίματα ανά αγώνα). Για να κερδίσει τη μάχη των κατοχών η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, θα χρειαστεί να προστατεύσει το αμυντικό της ριμπάουντ. Άλλωστε μια άμυνα είναι καλή μόνο όταν ολοκληρώνεται με την συγκομιδή των «σκουπιδιών». Τα καλά box out στον Έντι Ταβάρες είναι αναγκαία για να μην κερδίσουν οι Μαδριλένοι επιπλέον κατοχές.

Ολυμπιακός: Έτσι θα κερδίσει τη Ρεάλ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x