Euroleague

Ολυμπιακός: Καλύτερος και πιο… διψασμένος μετά το Βελιγράδι

Για δεύτερη σερί χρονιά ο Ολυμπιακός συμμετέχει στο Final Four της Ευρωλίγκας, έχοντας την εμπειρία του Βελιγραδίου, που μπορεί να του φανεί πολύ χρήσιμη στο Κάουνας.

Έπειτα από την εμπειρία του Βελιγραδίου και έπειτα από μία χρονιά που ήταν ακόμη καλύτερος στην κανονική περίοδο, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στο 12ο Final Four της ιστορίας του, διεκδικώντας στο Κάουνας την τέταρτη Ευρωλίγκα του.

Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να διατηρεί τον πολύ καλό περσινό του κορμό και κάνοντας ορισμένες προσθήκες-πινελιές. Με τους αντιπάλους τους να τους αποθεώνουν και να μιλούν με τα καλύτερα λόγια σε κάθε αγωνιστική για εκείνους φέτος, οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποίησαν την καλύτερη regular season ελληνικής ομάδας στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και στόχος είναι να πιουν το… νερό, αφού έφτασαν ξανά στην πηγή.

Ολυμπιακός: Καλύτερος και πιο… διψασμένος μετά το Βελιγράδι

Πώς έφτασε στο Final 4


Η φετινή χρονιά ήταν ρεκόρ για τον Ολυμπιακό. Πεισμωμένοι να επιστρέψουν σε Final Four, μετά τον «πικρό» αποκλεισμό στον περσινό ημιτελικό από την Εφές, οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Τερμάτισαν στην κανονική περίοδο πρώτοι και καλύτεροι. Το ρεκόρ τους ήταν στο 24-10, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία τους ολοκλήρωσαν τη regular season, κάνοντας δέκα εκτός έδρας νίκες. Από ‘κει και πέρα, παρά το γεγονός ότι είχαν το προνόμιο της κορυφής και το πλεονέκτημα έδρας, το σταύρωμα στα playoffs κάθε άλλο παρά ευνοϊκό ήταν. Αντίπαλός τους ήταν η Φενέρμπαχτσε. Έπειτα από μία συγκλονιστική σειρά που χρειάστηκε πέμπτο ματς, οι Πειραιώτες νίκησαν 84-72 στο «πύρινό» τους ΣΕΦ και προκρίθηκαν στο Final Four. Μία σειρά playoffs που σε μεγάλο βαθμό κρίθηκε από το τρομερό buzzer beater τρίποντο του Κώστα Σλούκα, για το break μέσα στην Πόλη, στο τρίτο ματς.



Ολυμπιακός: Καλύτερος και πιο… διψασμένος μετά το Βελιγράδι

Πολυτιμότερος παίκτης: Αν και στο σύγχρονο μπάσκετ το «one man show» δεν συνηθίζεται, ο Ολυμπιακός είχε έναν παίκτη που ξεχώριζε σαν τη… μύγα μες στο γάλα σε όλη την Ευρωλίγκα. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Σάσα Βεζένκοφ. Ο Βούλγαρος φόργουορντ πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Αυτό επιβεβαιώνουν τόσο οι αριθμοί του, όσο και οι αντίπαλοι που τον αντιμετώπιζαν με θαυμασμό στις δηλώσεις τους. Ήδη, ο Βεζένκοφ αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ της φετινής διοργάνωσης, παίρνοντας το βραβείο «Αλφόνσο Φορντ», ενώ είναι το απόλυτο φαβορί και το βραβείο του MVP της σεζόν. Στα 38 ματς Ευρωλίγκας, ο Βούλγαρος ήταν πρώτος σκόρερ με 17,2 πόντους κατά μέσο όρο και πρώτος στο ranking με 21,2 βαθμούς, ενώ παράλληλα δεύτερος ριμπάουντερ της διοργάνωσης με 6,8 ανά αγώνα.

Ολυμπιακός: Καλύτερος και πιο… διψασμένος μετά το Βελιγράδι

Αφανής Ήρωας: Μπορεί το όνομά του να μην φιγουράρει ψηλά στις στατιστικές κατηγορίες, όπως άλλοι συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό. Όπως, δηλαδή, οι Σάσα Βεζένκοφ, Κώστας Σλούκας και Τόμας Γουόκαπ. Ωστόσο, ο Κώστας Παπανικολάου είναι ο αφανής ήρωας της ομάδας του Πειραιά. Στην πρώτη του σεζόν ως αρχηγός, μετά την αποχώρηση των «θρυλικών τοτέμ», Βασίλη Σπανούλη αρχικά και Γιώργου Πρίντεζη πέρυσι, ο «Παπ» έδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και σ’ αυτόν τον ρόλο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, ο Παπανικολάου ήταν ο άνθρωπος των δύσκολων στιγμών. Εκεί που ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη την ενέργειά του, το κορμί του (που πάντα θυσιάζει ειδικά στην άμυνα), ο αρχηγός ήταν εκεί. Στα κρίσιμα βγήκε μπροστά. Τελευταίο παράδειγμα, το Game 5 με τη Φενέρμπαχτσε…

Πλεονεκτήματα: Κατά γενική ομολογία των αντιπάλων του ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα της φετινής Ευρωλίγκας, παίζοντας και το καλύτερο μπάσκετ. Κάτι που λένε και οι αριθμοί των «ερυθρόλευκων». Καλύτεροι σε ασίστ και κλεψίματα, ενώ δεύτεροι με πολύ μικρή διαφορά στο ranking πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ειδικά, η τελευταία κατηγορία επιβεβαιώνει το ομαδικό πνεύμα της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα. Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι σαφώς η διατήρηση του βασικού κορμού, αλλά και φυσικά η περσινή εμπειρία από Final Four που είχαν κομβικοί παίκτες του, οι οποίοι στο Βελιγράδι ήταν… rookies σε μία τέτοια απαιτητική διαδικασία.

Μειονεκτήματα: Όταν μία ομάδα τερματίζει πρώτη και καλύτερη στην κανονική περίοδο, είναι να λογικό τα μειονεκτήματά της να είναι λίγα έως ελάχιστα. Το «οπλοστάσιο» της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι γεμάτο και μπορεί να προσαρμοστεί και να ανταπεξέλθει σε όλα τα στιλ ενός αγώνα. Έτσι, το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Ολυμπιακού είναι ο… κακός του εαυτός. Οι Πειραιώτες οφείλουν απλώς να παίξουν το μπάσκετ που έπαιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν και έτσι δεν θα έχουν να… φοβηθούν τίποτα.

Ολυμπιακός: Καλύτερος και πιο… διψασμένος μετά το Βελιγράδι

Το ρόστερ του Ολυμπιακού


0. Τόμας Γουόκαπ (1,93μ., 31 χρ.) Γκαρντ
3. Αϊζάια Κάναν (1,83μ., 32 χρ.) Γκαρντ
4. Μιχάλης Λούντζης (1,95μ., 25 χρ.) Γκαρντ
5. Γιαννούλης Λαρεντζάκης (1,96., 30χρ.) Γκαρντ
9. Τζορτζ Πάπας (1,96μ., 25 χρ.) Γκαρντ
10. Μουσταφά Φαλ (2,18μ., 31 χρ.) Σέντερ
11. Κώστας Σλούκας (1,90μ., 32 χρ.) Γκαρντ
14. Σάσα Βεζένκοφ (2,06μ., 28 χρ.) Φόργουορντ
16. Κώστας Παπανικολάου (2,04μ., 33 χρ.) Φόργουορντ
19. Παναγιώτης Τσάμης (2,04μ., 21 χρ.) Φόργουορντ
21. Τζόελ Μπολομπόι (2,04μ., 29 χρ.) Σέντερ
25. Άλεκ Πίτερς (2,06μ., 28 χρ.) Φόργουορντ
28. Ταρίκ Μπλακ (2,06μ., 32 χρ.) Σέντερ
77. Σακίλ ΜακΚίσικ (1,96,. 33χρ.) Γκαρντ
81. Βενιαμίν Αμπόσι (1,94μ., 17 χρ.) Φόργουορντ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x